Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Kristīne Klētniece-Sika. Aizbēgt no vientulības

TURPINĀS. Aktrise un režisore Kristīne Klētniece-Sika jau deviņus gadus strādā Dienas aprūpes centrā Saulessvece, kur vada teātra studiju cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Jau pirms diviem gadiem intervijā Neatkarīgajai viņa solīja, ka šo darbu, kas emocionāli nepavisam nav viegls, noteikti turpinās. «Ne tāpēc, ka es viņiem kaut ko varu iemācīt, bet tāpēc, ka viņi man vēl ļoti daudz var iemācīt...» © Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

«Šie cilvēki ir apbrīnojami. Jā, varbūt kādreiz viņi kaut ko nevar izdarīt, bet tam, ko viņi izdara uz skatuves, ir liela pievienotā vērtība,» saka aktrise un režisore Kristīne Klētniece-Sika.

Šovakar pulksten 18 viņa ikvienu interesentu aicina uz Rīgas Veco Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luterisko baznīcu, kur pagraba zālē tiks spēlēta izrāde Viens.

Tā ir biedrības Svētā Jāņa palīdzība Dienas aprūpes centra Saulessvece teātra studijā iestudēta izrāde, kuras režisore ir šīs studijas vadītāja Kristīne Klētniece-Sika. Izrādes muzikālo ietērpu veido pianista Māra Žagara improvizācijas, kustību partitūras - topošā kustību režisore Anta Grīnvalde, kura vēl studē Latvijas Mūzikas akadēmijā un strādā Saulessvecē. Izrāde ir latviešu un krievu valodā. Ieeja bez maksas.

Dienas aprūpes centra Saulessvece teātra studijā, ko apmeklē cilvēki ar īpašām vajadzībām, Kristīne sāka strādāt drīz pēc tam, kad piedzima vecākā meitiņa Anna Sigita. «Kad tur joka pēc uztaisīju vienu projektiņu, man piedāvāja, vai «joka pēc» negribu uztaisīt vēl vienu. Tā es «joka pēc» tur strādāju jau deviņus gadus,» saka trīs bērnu - Annas Sigitas (9), Lilijas Austras (6) un Mārtiņa Jāņa (4) - mamma.

«Jau trešo gadu mēs piedalāmies kādā īpašā festivālā, kas notiek Maskavā Krievijā - tas ir festivāls cilvēkiem ar īpašām vajadzībām Ariadnes pavediens (Нить Ариадны). Festivāls ir ļoti plaši apmeklēts, pagājušogad - tas notika novembrī - tajā piedalījās ap septiņsimt dalībnieku. Festivāla dalībnieki ik gadu uzstājas dažādās kategorijās, tostarp teātris, kino, vizuālā māksla, mūzika un - arī literatūra. Un festivālā izskanējusī dzeja, kas tiešām ir ļoti laba, vēlāk tiek apkopota un izdota krājumā Atmosfēra. Kad mums radās doma izmantot šī krājuma dzeju, lai iestudētu izrādi, katram teātra studijas dalībniekam ļāvu izvēlēties tos dzejoļus, kas viņiem patīk, un pavisam nejauši sanāca tā, ka izrādes tēma veidojās par... vientulību,» stāsta Saulessveces teātra studijas vadītāja, uzsverot, ka cilvēks, kurš ir citāds nekā pārējie, bieži ir viens. Bet viņš, tāpat kā pārējie, bēg no vientulības, meklējot otru cilvēku, prieku, dzīves jēgu un Dievu... Izrādē Viens tiks izpildīti dzejoļi gan no festivāla Ariadnes pavediens krājuma Atmosfēra, gan latviešu dzejnieces Gaidas Pūliņas (1964-2015) dzeja no krājuma Realitāte nav mana prioritāte, gan izrādes dalībnieces Natālijas Korņijenko pašas rakstītā dzeja, gan arī viens izņēmums - Samuila Maršaka (1887-1964) dzejolis Izklaidīgais.

Līdztekus darbam Dienas aprūpes centrā Saulessvece Kristīne Klētniece-Sika turpina darboties arī Iļģuciema cietumā, kur ar nelieliem pārtraukumiem viņa jau padsmit gadus strādā ar ieslodzītajām. «Mēs atkal esam pievērsušās Šekspīram un šogad strādājam ar divām lugām - traģēdiju Romeo un Džuljeta un komēdiju Liela brēka, maza vilna. Jau trešo gadu ar šīm sievietēm strādā arī aktieris un režisors Zigurds Neimanis, kurš vienlaikus ir arī vīriešu lomu atveidotājs,» stāsta aktrise un režisore. Starp citu, Šekspīra soneti jeb kompozīcija ar nosaukumu Es mīlu Šekspīru, kuru viņa savulaik iestudēja ar četrām notiesātajām, bija arī viņas kursadarbs Kultūras akadēmijas režijas maģistrantūrā.

Šajā mācību gadā Kristīnei ir arī kāda jauna pieredze - darbs ar jaunāko klašu skolēniem Rīgas 49. vidusskolā, kur viņa vada teātra pulciņu, māca aktiermeistarību un skatuves runu.