Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Jaunā aktrise Danovska: Par dzīves jēgas un sevis meklēšanu

AIZRAUJ SNOVBORDS. «Izskatās, ka laiks līdz marta beigām būs ļoti saspringts, bet – līdz kalnam noteikti ir jātiek,» saka jaunā aktrise Alise Danovska. Starp citu, 2017. gadā Latvijas teātru ziemas spartakiādē Žagarkalnā viņa ieguva pārliecinošu 1. vietu snovborda slalomā sievietēm © Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Kā sabalansēt darbu un atpūtu? Kā izbēgt no nebeidzamā skrējiena? Kā izlavierēt, lai nav tā, ka no rīta pamosties un – jau vakars klāt, jau nedēļa pagājusi, jau mēnesis... Kā iegūt harmoniju dzīvē? Atbildes uz šiem jautājumiem meklē jaunā aktrise Alise Danovska (25).

Ceturtdien un piektdien, 24. un 25. janvārī, pulksten 19 viņa spēlēs Ģertrūdes ielas teātrī (ĢIT) - režisora Andreja Jarovoja iestudējumā Vingrinājumi ar ābolu un loku.

Tas ir stāsts par drosmi - cilvēka spēju ielūkoties acīs savām bailēm, vēlmi rīkoties pareizi, nevis izdevīgi, izvēlēties kopīgo, nevis individuālo labumu. Ko šodien jauna cilvēka dzīvē nozīmē tādi jēdzieni kā uzticēšanās un brīvība, un - vai tāda vispār ir iespējama?

Izrādē, kas tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu, līdzās Alisei Danovskai atbildes uz šiem jautājumiem meklē arī Agate Bankava, Artūrs Čukurs un Emīls Krūmiņš. Nākamās izrādes: 14. un 15. februārī.

«Manuprāt, ļoti aktuāla tēma - par to, kā cilvēks jūtas mūsdienu sabiedrībā, kas pieprasa būt veiksmīgam visās dzīves jomās. Tas ir stāsts par ļoti atšķirīgiem cilvēkiem, par viņu sapņiem, par bailēm, par dzīves jēgas un sevis meklēšanu. Par to, kā, esot ļoti atšķirīgiem, ne tikai būt līdzās, bet arī izveidot dialogu, sadarboties, sadzīvot un kopā iet uz vienu mērķi,» stāsta Alise Danovska, uzsverot, ka šī izrāde liek skatītājam aizdomāties par dzīves vērtībām.

2016./2017. gada sezonā ieguvusi Spēlmaņu nakts balvu nominācijā Gada jaunais skatuves mākslinieks - par Matildes un Līziņas lomām izrādē Pazudušais dēls Valmieras Drāmas teātrī (VDT) un Ņinas Zarečnajas lomu izrādē Kaija Latvijas Nacionālajā teātrī, jaunā aktrise Alise Danovska šosezon spēlē uz četru teātru skatuvēm. Latvijas Nacionālā teātra repertuārā viņai ir lomas divās izrādēs - jau pieminētā Ņina Zarečnaja izrādē Kaija un lomas izrādē Klūgu mūks, VDT viņa spēlē Vidzemniekos, ir Eliška Mīlestības testamentā, Matilde un Līziņa Pazudušajā dēlā un Dafne izrādē Labie bērni. ĢIT jaunā aktrise spēlē ceturtdien un piektdien gaidāmajā izrādē Vingrinājumi ar ābolu un loku, savukārt Dirty Deal Teatro kopā ar Jāni Kroni spēlēs režisora Valtera Sīļa šobrīd topošajā Izrādē pēc grāmatas motīviem, kas būs sonāte skatuvei četrrocīgi un kuras pirmizrāde plānota 27. februārī.

Kopš absolvējusi dramatiskā teātra aktiera mākslu Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA), jaunajai aktrisei šī ir tikai otrā sezona teātrī. Jau studiju laikā viņa spēlēja nozīmīgas lomas režisoru Gata Šmita, Elmāra Seņkova un Reiņa Suhanova izrādēs - JRT un Latvijas Nacionālajā teātrī.

«Gadrīz visos teātros ir būts, gribas kino vidi papētīt,» viņa saka un atklāj, ka rudenī uzsākusi studijas LKA maģistrantūrā, kur apgūst audiovizuālo un skatuves mākslu. «Tas ir jauns kurss, kurā studē aktieri, režisori, dramaturgi, horeogrāfi, operatori, teorētiķi un producenti,» viņa paskaidro, piebilstot, ka kino pieredze gan vēl ir pavisam neliela - epizodiskas lomas pie režisora Jāņa Ābeles filmā Jelgava ’94, pie režisora Gata Šmita filmā 1906 un pie režisora Kārļa Lesiņa pērnvasar uzņemtajā filmā Izmisums.

«Tagad sanāk viena brīvdiena trijās nedēļās. Žēl, ka uz kalniem nesanāk aizbraukt, bet - kādās brīvdienās noteikti aizbraukšu,» apņēmīgi nosaka talantīgā jaunā skatuves māksliniece, kura aizrāvusies ar snovbordu. Viņa gan apsola braukt no kalna uzmanīgi, jo, pagājušogad kritusi un dabūjusi smadzeņu satricinājumu, sapratusi, ka «slimot nav baigi izdevīgi».