VKKF mūža stipendija piešķirta 25 kultūras darbiniekiem

© Annija Meikšāne/F64 Photo Agency

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mūža stipendija šogad piešķirta 25 kultūras darbiniekiem, tostarp nemateriālā kultūras mantojumu "Dziedāšana ar pusbalsu" un "Psalmu dziedāšana Ziemeļlatgalē" tradīciju nesējai Helēnai Slišānei un Rucavas Tradīciju kluba vadītājai Sandrai Aigarei, informēja VKKF sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Vērdiņa.

Mūža stipendija piešķirta arī dizainerei un pedagoģei Brigitai Bajārei, arhitektam Edvīnam Burkovskim, keramiķei Skaidrītei Cihovskai, kinooperatoram un producentam Valdim Eglītim, mākslas zinātniecei Rūtai Kaminskai, kultūras mantojuma nozare speciālistei Dainai Lasmanei, arheoloģei un grāmatu autorei Tatjanai Bergai, literātam, Latvijas Rakstnieku savienības bijušajam priekšsēdētājam Jānim Jurkānam, dzejniecei Inesei Zanderei, dzejniekam Jurim Heldam, mūziķim Oļģertam Šustam, baleta pedagoģei Tamārai Jakovļevai-Ēķei, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas emeritētajam profesoram Jurim Švolkovskim, deju mākslinieciskajai vadītājai Baibai Rasmai Šteinai, māksliniecei Aijai Zariņai, māksliniekam Ivaram Poikānam, kā arī mākslas zinātniekam Jānim Borgam.

Tāpat mūža stipendiju saņems režisori Pēteris Krilovs, Ieva Romanova, Maruta Jurjāne, Māra Ķimele, Mihails Gruzdovs un Irēna Cērmane.

Mūža stipendija paredzēta izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem par mūža ieguldījumu savas pārstāvētās nozares attīstībā. Stipendija katru mēnesi tiek maksāta papildus pensijai un citiem ienākumiem un netiek aplikta ar nodokļiem.

Mūža stipendija katru mēnesi 150 eiro apmērā tiek maksāta papildus pensijai un citiem ienākumiem, kā arī netiek aplikta ar nodokļiem. To izmaksā VKKF no savā budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

Kopumā VKKF šogad mūža stipendijai izvērtēja 91 pieteiktu pretendentu.

Kā ziņots, VKKF 10. novembrī izsludināja ikgadējo pretendentu pieteikšanu mūža stipendiju programmā. Pieteikt pretendentus mūža stipendiju saņemšanai varēja Kultūras ministrija, tās iestādes un kapitālsabiedrības, Latvijas Radošo savienību padome un Latvijas Pašvaldību savienība.

VKKF mūža stipendijas piešķir kopš 1999. gada.

Kultūra

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".