Tautumeitu baltie svētki

© Publicitātes foto

Jau 15 gadu labas mūzikas cienītāji tiek aicināti Ziemassvētkus svinēt Ķīpsalas hallē notiekošajos īpašajos koncertos. Šogad uz tiem 25. un 26. decembrī Ķīpsalas hallē aicina ģitāras virtuozs Kaspars Zemītis, etnomūzikas grupa Tautumeitas un operas solisti Jolanta StrikaiteLapiņa un Mihails Čuļpajevs.

Rīgas Ziemassvētku koncerta idejas pamatā ir mūžzaļais svētku simbols - egle, savukārt programmā «harmoniski iekļausies gan iemīļotas latviešu un ārzemju komponistu dziesmas un tradicionālās Ziemassvētku melodijas, gan populāra klasiskā mūzika», stāsta koncerta režisors Reinis Suhanovs. Ja detalizētāk, tad koncertā skanēs gan Johana Pahelbela Kanons ērģelēm un orķestrim, gan ukraiņu komponista Mikolas Leontoviča kora dziesma Schedrick (plašākai auditorijai tā droši vien būs labāk zināma kā melodija no kinofilmas Viens pats mājās), gan Imanta Kalniņa un Viljama Šekspīra Sonets - šoreiz Mihaila Čuļpajeva un vīru kora dziedājumā, gan Raimonda Paula dziesma Kamēr svecītes deg ar Māras Zālītes vārdiem. Kontrastam Tautumeitu dziedājumā skanēs arī populārā ebreju tautas dziesma Hava Nagila un Meraijas Kerijas līksmā All I Want For Christmas Is You, kuru izpildīs Jolanta Strikaite-Lapiņa. Tāpat jaunās aranžijās skanēs Kaspara Zemīša, Uģa Prauliņa, Ainara Virgas, arī Dītera Bolena, Krisa Normena, Frančesko Satori un daudzu citu dziesmas. Koncertu kuplinās arī vairāki kori.

Ja veiktu aptauju par gada nogales pieprasītāko muzikālo apvienību, šķiet, pirmajā vietā būtu Tautumeitas. Interesanti, ka pašas šīs grupas dalībnieces baltos svētkus svin atšķirīgi. «Mēs Ziemassvētkus svinam 21. datumā, kad ir Ziemas saulgriežu laiks, kad diena un nakts ir vienāda astronomiskā garuma. Svarīgākais notikums, ko vienmēr cenšamies darīt šajā dienā, ir vilkt bluķi. Katru gadu tiek organizēts bluķa vilkšanas pasākums Vecrīgā, kur piedalāmies, taču svinam kopā arī kā ģimene - braucam uz laukiem un velkam bluķi arī tur. Protams, pasēžam pie galda un padziedam dziesmas, taču svarīgākais ir iekurināt ugunskuru un vilkt bluķi,» par savas ģimenes tradīcijām stāsta etnomuzikoloģe un apvienības Tautumeitas līdere Asnate Rancāne. Starp citu, arī Jāņus viņa atzīmē Vasaras saulgriežos, kad saule ir savā augstākajā punktā, nevis kalendārajos Jāņos.

Ikgadējo saulgriežu pasākumu Vecrīgā parasti rīko Latviešu folkloras biedrība, kuras valdes priekšsēdētājs ir Asnates tēvs Andris Kapusts. «Šajā pasākumā piedalās dažādas folkloras kopas no Rīgas un arī citām Latvijas vietām, tostarp ģimeņu folkloras studija Garataka. Sanāk visi kopā un tad lielā, lielā gājienā cauri visai Vecrīgai velk bluķi. Rātslaukumā ir skatuve un notiek uzstāšanās, turpat deg ugunskurs, kurā bluķis tiek dedzināts. Savukārt kā Tautumeitas uzstāsimies 25. un 26. decembrī Ķīpsalā, un tā būs kā uzstāšanās svētku noskaņās - gan sev, gan citiem,» skaidro Asnate. «Tas būs ļoti interesants koncerts, kurā izpildīsim gan savas, gan koncerta organizatoru izvēlētās dziesmas - pamatā skanēs latviešu tautas dziesmas, taču būs arī citu tautu melodijas. Uzstāsimies kopā ar tādiem mūziķiem, ar kuriem līdz šim vēl nekad neesam kāpuši uz vienas skatuves - arī tas mums būs interesants piedzīvojums.»

Svarīgākais