Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Izdevēji vēlas samazinātu nodokli grāmatām

© SCANPIX

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija izplatījusi paziņojumu, kurā aicina Saeimas deputātus, Kultūras ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī Finanšu ministriju atgriezties pie samazinātās 5% pievienotās vērtības likmes grāmatām.

Kopš pagājušās nedēļas ES dalībvalstīm ir atļauts piemērot pazeminātās PVN likmes (dažos gadījumos - īpaši pazeminātās vai nulles likmes) arī digitālajām publikācijām. Tās noteiktas 2018. gada 6. novembrī pieņemtajā Eiropas Padomes direktīvā 2018/1713 par direktīvas 2006/112/EC grozījumiem attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa likmēm grāmatām, laikrakstiem un periodiskajiem izdevumiem.

Latvijas izdevēji uzskata, ka strādā nelabvēlīga tirgus apstākļos, ko pierāda LNB statistika. Ja 2015. gadā apgrozījums grāmatniecībā bijis 17 746 640 eiro, tad 2017. gada dati liecina, ka tas ir sarucis par nepilniem diviem miljoniem eiro (15 838 158 eiro). Arī grāmatu kopējā tirāža šajā laikā sarukusi par nedaudz vairāk nekā pusmiljonu eksemplāru.

«Esošajā situācijā Latvijā vienīgais reālais valsts atbalsts grāmatniecībai ir samazinātā PVN likme grāmatām, pašreizējā - 12% - ir vidēji divas reizes augstāka likme nekā Eiropā, kur daudzviet samazināto PVN likmi papildina citas valsts atbalsta formas - pirmām kārtām jau grāmatu iepirkums bibliotēkām, kas Latvijā ir vien simbolisks. Saprotot, ka tuvākajos gados finansējums kultūrai samazināsies, nevis palielināsies, nevaram cerēt uz būtisku grāmatu iepirkuma palielinājumu. Nesaņemot pietiekamu atbalstu no valsts un krītoties tirāžām, neizbēgami paaugstinās grāmatu cenas, un grāmatas tiek pirktas mazāk. Apburtais loks noslēdzas. Grāmatas, izglītība un kultūras patēriņš tiek attālināts no sabiedrības, no indivīda.

Jāņem vērā arī tas, ka grāmatu izdošanā un tirdzniecībā preču aprites cikls reizēm sākas jau vairākus gadus pirms grāmata nonāk tirdzniecībā (jo grāmatas satura tapšana ir ļoti laikietilpīgs process, kas prasa lielus cilvēkresursu ieguldījumus) un tās pārdošanas cikls arī nav mērāms viena fiskālā gada robežās - reizēm 1000 vai 2000 eksemplāru lielu metienu, kura ražošanas izmaksas izdevniecībai jāsedz uzreiz pēc konkrēto sagatavošanas darbu veikšanas, pilnībā pārdod apmēram piecu gadu laikā.

Acīmredzot līdzīgi apsvērumi ir ietekmējuši arī citu valstu nodokļu politiku grāmatu izdošanas jomā. ES dalībvalstīs saskaņā ar direktīvu nosacījumiem drīkst piemērot arī vienu vai divas samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes, kam nevajadzētu būt augstākai par 5%. Nacionālā grāmatu izdošana ir viena no jomām, kuru aizsargā gandrīz katra valsts arī ar savu nodokļu politiku, nereti piemērojot pat 0% likmi.

Aicinām atbalstīt Latvijas izglītību un kultūru, apliekot grāmatas ar samazināto PVN 5% likmi. Latvijas simtgadē tā būtu brīnišķīga politiķu dāvana Latvijas nākotnei,» teikts Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas paziņojumā.