Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Elza Rozentāle: Mūzikas industrija baigi iztērē

NAV TIK TRAKI. «Man šogad palika trīsdesmit gadu, un tas bija mans mazais pārdzīvojums,» atzīst dziedātāja Elza Rozentāle, smejot, ka patiesībā nav jau tik traki tie trīsdesmit © Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

«Mūzikas industrija baigi iztērē, jo pilnīgi viss tiek atdots publikai. Tāpēc es būtu ļoti priecīga, ja šajos Ziemassvētkos varētu iegūt vairāk spēka, stipruma un pārliecības par sevi. Varbūt to var kaut kā iesaiņot un palikt zem eglītes?...» jautā dziedātāja Elza Rozentāle.

Jau devīto gadu viņa ir projekta Cabaret komandā, un šogad ir tapis jauns koncertiestudējums O. Tā pirmizrāde jau šovakar pulksten 20.45 Sporta 2 kvartāla zālē (ieeja no Hanzas ielas).

Režisora Viktora Runtuļa koncertuzvedums O ir par koncentrētu sākuma punktu. Par brīnumu, kas pārvar pievilkšanās un gaismas ātruma likumus. Par bērna beznosacījuma zinātkāri un ticību pasaules kārtībai. Par pilnu tukšumu. Par atplestām apaļacīm, caur kurām sirds uz pasauli skatās, un muti, caur kuru ar pasauli sarunājas. O ir ceļš cauri. Caurums. Caurvējš. O ir laiktelpa, kur vismaz divas pasaules satiekas un jaunas dzīvības gaismas ātrumā top. O neizraisa atkarību, bet tam taču piemīt tik spēcīga gravitācija, ka nekas, it neviens, pat gaisma, no tās nespēj izkļūt. Tā jauno koncertizrādi piesaka tās radošā komanda, to piedzīvot aicinot 13 vakaros šogad un pēc tam - arī jaunā gada sākumā.

«Šogad vienīgā brīvā diena mums būs Ziemassvētku vakarā, un tad es braukšu uz saviem laukiem Madonas pusē, kur būšu kopā ar ģimeni un vienkārši atpūtīšos,» saka Elza Rozentāle, atzīstot, ka, gatavojoties jaunajam koncertuzvedumam, pamatīgi strādāts ir no rīta līdz vakaram.

«Tie, kuri nāk pie mums katru gadu, attapsies jaunā vietā, jo mēs vairs neesam koncertzālē Palladium, bet Sporta ielas 2 kvartālā. Mums ir jaunas, skaistas un plašas telpas, būs citādāka scenogrāfija un - būs daudz kā interesanta. Otrs jaunums - tā kā Aija Vītoliņa savu darbu Cabaret ir izdarījusi un tagad aizgājusi ģimenes dzīvē, mūsu komandai pievienojusies Alise Haijima, kuru skatītāji iepazina šova X faktors pagājušajā sezonā. Un, tā kā viņai ir japāņu saknes, ko var redzēt arī Alises sejas pantos, jaunajā koncertuzvedumā tiks apspēlētas arī japāņu tradīcijas un paražas un būs pat dziesma japāņu valodā,» Elza Rozentāle atklāj šā gada Cabaret lielākos jaunumus, piebilstot, ka koncertizrādē O piedalās arī stīgu kvartets.

Bet, atskatoties uz šo gadu, kas jau strauji tuvojas savai izskaņai, viņa atsauc atmiņā tā spilgtākos notikumus. «Tā noteikti bija Latvijas simtgade, kas bija ļoti skaista, bet - man šogad palika trīsdesmit gadu, un tas bija mans personīgais mazais pārdzīvojums. Domāju: nē, neko negribu, es nesvinēšu, nolīdīšu kaut kur laukos aliņā un nenākšu ārā... Bet, kad tā diena tuvojās, sapratu, ka nav ko ņemties, un uztaisīju riktīgu ballīti - saaicināju uz laukiem visus savus draugus, sauļojāmies, peldējāmies, vārījām zupu uz ugunskura, spēlējām sporta spēles, un bija ļoti jauki,» viņa saka un smejot piebilst, ka nav jau tik traki tie trīsdesmit gadi.

Savukārt 2019. gadu Elza Rozentāle gaida ar prieku un jaunām cerībām, un dziedātājas galvenais nākamā gada jaunums būs tas, ka viņa piedalīsies Latvijas Televīzijas autoru un izpildītāju konkursā Supernova un cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju 64. Starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Telavivā. Jo no 33 dalībniekiem, kuri novembrī piedalījās otrajā atlases kārtā, uzstājoties žūrijas priekšā, dalībai konkursā izvēlēti 16 pretendenti, tostarp unikālās balss īpašniece Elza Rozentāle ar dziesmu You Came on Tiptoe.

«Un otra svarīga lieta, ar ko lepojos, ir mana etnoārtroka grupa Bur mani - kādreiz bijām etnodžeza, tagad pārsaucāmies,» Elza Rozentāle paskaidro, atklājot, ka 2019. gadā beidzot nāks ārā albums ar viņu pašu oriģināldziesmām. «Šobrīd intensīvi pie tā strādājam, un albumam vajadzētu iznākt februāra beigās. Palaidīsim to tautiņās un tad no aprīļa beigām brauksim koncertos pa visu Latviju.»