Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Marija Naumova: Ziemassvētku gaidīšanas laikam ir īpaša enerģija

SASILDĪT AR SIRDS SILTUMU. Dziedātāja Marija Naumova Ziemassvētku gaidīšanas laikā koncertēs Latvijas dievnamos, ikkatram no mums ļaujot sajust sirds siltumu un aicinot to sniegt tiem, kuri pēc tā ilgojas © Publicitātes foto

«Ziemassvētku laiks vienmēr ir īpašs, kad nebūtiskais šķiet acīmredzams un mēs skaidrāk ieraugām un atceramies esības pamatvērtības – mīlestību, draudzību, nesavtīgu došanu un sirds siltumu,» saka vairāku paaudžu skatītāju mīlētā dziedātāja Marija Naumova.

Sekojot savai sirdsbalsij, viņa izveidojusi jaunu Ziemassvētku koncertprogrammu Pa īstam, kas izskanēs laikā no 1. līdz 26. decembrim 11 svētnamos visā Latvijā un kurā dziedātāja īpaši akcentēs mīlestību pret māti.

Deviņdesmit minūšu garajā koncertprogrammā skanēs gan Raimonda Paula, Nika Matvejeva, Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Ulda Marhilēviča un Ingus Feldmaņa dziesmas, gan dziesmas no Marijas Naumovas jaunākā albuma Uz ilūziju tilta, kā arī pavisam jaunas oriģinālkompozīcijas, kas veltītas mātei.

Koncertos, kā ierasts, muzicēs Rolands Beļēvičs (taustiņi), Normunds Skraucis (bass), Ingus Feldmanis (ģitāra), Jegors Kovaiko (ģitāra), Andris Buiķis (bungas) un Līga Robežniece (balss).

Pirmais koncerts - jau sestdien, 1. decembrī, pulksten 17 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā.

Nākamie koncerti: Ikšķiles Sv. Meinarda baznīcā (svētdien, 2. decembrī), Jelgavas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā (7. decembrī), Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā (9. decembrī), Saldus Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā (15. decembrī), Krustpils Romas katoļu baznīcā (16. decembrī), Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis (21. decembrī), Valmieras Sv. Sīmaņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā (22. decembrī), Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā (23. decembrī), Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā (25. decembrī) un Bauskas Svētā Gara evaņģēliski luteriskajā baznīcā (26. decembrī).

Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja koncertos bez maksas.

Gatavi sadzirdēt

«Nekad agrāk nebiju koncertējusi baznīcās, tikai vienreiz uzstājusies Ziemassvētku koncertā Tev tuvumā, kas man ļoti patika. Bet doma, ka gribētu koncertēt dievnamos, bija jau sen, jo, manuprāt, atšķirībā no koncertzāles baznīca ir vieta, kur cilvēki ir daudz atvērtāki un emocionāli gatavāki sadzirdēt to, ko viņiem saka. Jo īpaši Ziemassvētku gaidīšanas laikā,» saka Marija Naumova. Šoruden, atzīmējot pusapaļu dzīves jubileju, viņa pirmoreiz dziedāja uz kinoteātra Splendid Palace lielās skatuves, kas sajūtu ziņā esot bijis kaut kas līdzīgs. «Tur ir tik īpaša aura un atmosfēra, ka dziedātājs var čukstēt un būt pārliecināts, ka visi viņu dzird un jūt. Un baznīcā ir tas pats. Tu vienkārši runā ar klātesošajiem par sev svarīgo, un tas viss notiek pavisam citā līmenī nekā parastā koncertzālē.»

Arī Marijas mammai tuvojas apaļa dzīves jubileja, kas būs 20. decembrī, un šī jaunā Ziemassvētku koncertprogramma būs veltījums gan dziedātājas mammai, gan visām pārējām mammām. Marijas mamma par to neko gan vēl nezina, tas viņai būs skaists pārsteigums no meitas.

«Ziemassvētkos mēs svinam piedzimšanu, bet - piedzimšana taču nevarētu notikt bez mammas. Tā man tas salikās kopā, un tā es runāšu par Ziemassvētkiem. Caur sievieti - mammu. Tāds būs koncerta noskaņojums,» atklāj astoņus gadus vecā Artūra mamma. «Ir pierasts, ka baznīcā runā vairāk vai mazāk par Dievu, bet es uzskatu, ka dievišķais nāk no sievietes. Un kas var būt vēl dievišķāks nekā mammas un bērna attiecības?...»

Visam jābūt līdzsvarā

«Man vispār gribas runāt par sievieti un sievietes enerģiju. Kaut kā šī tēma man šķiet arvien svarīgāka, un man ir daudz ko par to teikt. Sieviete ilgi ir dzīvojusi patriarhālā pasaulē, bet šobrīd viss mainās, un tas mani priecē - jo dzīvē visam ir jābūt līdzsvarā,» Marija uzskata. Viņasprāt, tieši no sievietes ir atkarīgs tas, cik skaista būs mūsu nākotne un pasaule mums apkārt, jo īpaši - no sievietes - mātes. Tāpēc sievietei nekad nevajadzētu aizmirst, kāda ir viņas sūtība uz šīs zemes. «Jo tieši no mātes mēs paņemam to mugursomu, ar ko iet pa dzīvi - gan emocionālo, gan garīgo saprašanu, kas ir kas šajā pasaulē. Un no tā, kas ir šajā mugursomā, atkarīgs tas, kādi būs mūsu bērni un kāda būs mūsu visu nākotne,» dziedātāja ir pārliecināta.

Viņa uzsver: «Es esmu gan par sievietes, gan par vīrieša enerģiju, bet - tās ir divas dažādas lietas, un tās nedrīkst maisīt kopā. Jā, viens bez otra nevar, bet katram ir savi uzdevumi, savas funkcijas, un tas ir jāapzinās. Man gribas runāt vairāk par sievietes enerģiju, jo tai ir milzīgs spēks. Es uzskatu: tas, kāds vīrietis ir sievietei līdzās, atkarīgs tikai no viņas pašas. Ja sakām, ka viņš ir tāds vai šitāds, tas nozīmē, ka vai nu sievietes enerģija nedarbojas, vai viņa kaut ko dara nepareizi. Jo vīrietis ir sievietes enerģijas atspoguļojums.»

Atbalsts senioriem

Līdz ar koncertu rīkošanu nemainīga ir tradīcija darīt labus darbus. Šogad daļa no koncertu ienākumiem tiks virzīta labdarībai - Marija vēlas atbalstīt seniorus, kuriem ļoti nepieciešams cienīgu vecumdienu nodrošinājums. Viņa vēlas sniegt atbalstu tiem senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kuri dzīvo aprūpes centros, pansionātos, veco ļaužu mājās, tāpēc dziedātāja uzsākusi sadarbību ar labdarības biedrību No sirds uz sirdi (NSUS) un PNB banku, kas fokusējas uz sadarbību ar senioriem.

«Esmu ļoti priecīga, ka varēsim realizēt kaut dažas no vajadzībām, ziedojot daļu no koncertos gūtiem ienākumiem. Līga [NSUS biedrības vadītāja Līga Uzulniece] ir lielisks cilvēciņš, perfekti pārzina šo jomu un labi zina, kas kuram visvairāk ir vajadzīgs. Ja bērni Salavecim prasa galvenokārt aifonus, tad vecie, vientuļie cilvēki diemžēl dzīvo tādos apstākļos, ka tas, kas viņiem nepieciešams, patiešām nav nekas daudz, bet tas minimums viņiem ir ļoti svarīgs,» stāsta Marija Naumova.

«Man ir prieks, ka koncertus varēs apmeklēt mūsu seniori, kuriem būs iespēja klātienē baudīt un sajust sirds siltumu, Ziemassvētku noskaņojumu un uz brīdi aizmirst par savām likstām, drūmo prātu un vientulību,» piebilst Līga Uzulniece.

«Man kaut kā vienmēr ir sāpējusi sirds par veciem cilvēkiem. Varbūt tāpēc, ka man bija ļoti, ļoti tuvas attiecības ar vecmammu. Man ir arī draudzene, kurai ir vairāk nekā astoņdesmit gadu. Jā, es draudzējos ar cilvēkiem, kuri ir krietni vecāki par mani. Kaut kā tā vienmēr ir bijis,» dziedātāja piebilst.

Salavecis zina adresi

Ziemassvētku vakarā Marija, protams, būs mājās kopā ar saviem mīļajiem. «Tā ir tāda skaista tradīcija,» viņa saka, atklājot, ka bērnībā viņas ģimenē Ziemassvētkus nesvinēja. Ja atzīmēja, tad tas bija 7. janvāris, kas ir pareizticīgo Ziemassvētki. «Bet tagad mēs svinam, un pie mums vienmēr atnāk Salavecis, un - viss notiek! Viņš zina, kur mēs dzīvojam,» Marija mīļi pasmaida.

Mirkli pirms gaidāmajiem Ziemassvētku koncertiem viņa atskatās uz aizvadīto gadu un secina, ka 2018. gads viņai patiešām bijis ļoti, ļoti labs. «Bija daudz interesantu darbu, arī vairāki negaidīti piedāvājumi. Skaisti nosvinēta jubileja uz Splendid Palace skatuves. Jā, ļoti skaists un darbīgs gads ir bijis. Tiešām. Daudz kur būts, un daudz kas redzēts, daudz emociju piedzīvots, paldies Dievam. Un galvenais - man ir jaunas idejas jaunajam gadam!» priecīgi nosaka šarmantā skatuves māksliniece.

Marija NAUMOVA

- Dziedātāja

- Dzimusi 1973. gada 23. jūnijā Rīgā

- 10 gadu vecumā nospēlējusi savu pirmo lomu

- 1998. gadā izdevusi savu pirmo solo albumu До светлых слёз (krievu valodā) ar R. Paula dziesmām

- 2000. gada decembrī ierakstījusi savu pirmo albumu latviešu valodā Ieskaties acīs, kas tapa sadarbībā ar Niku Matvejevu, Elīnu Garanču un J. Mediņa mūzikas skolas zēnu kori; albums Latvijā ieguva platīna diska statusu

- Uzvarējusi 2002. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā Tallinā (ar dziesmu I Wanna). Tajā pašā gadā atzīta par Eiropas Gada cilvēku Latvijā

- Ar programmu Pusnakts Parīzē apbraukājusi Latviju ar teju 40 koncertiem

- 2013. un 2014. gadā pārsteidza pavisam neierastā veidolā - starptautiskā programmā Romani Rat (Čigānu nakts)

- 2017. gada pavasarī ar koncertuzvedumu Uz ilūziju tilta uzstājusies astoņos koncertos Latvijas lielākajās koncertzālēs

- Diskogrāfija: До светлых слёз (1999), Ieskaties acīs (2000), Ma Voix, Ma Voie (2001), Noslēpumi (2002), On a Journey (albuma Noslēpumi angļu versija, 2002), Nesauciet sev līdzi (2004), Another Dream (2005), Lullabies (2010), Uz ilūziju tilta (2016)

- Piedalās Dailes teātra izrādē ART (2017, rež. Dž. Dž. Džilindžers)

- Precējusies (2006). Dēls Artūrs (8) mācās 2. klasē