Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Staro Rīga nojauc robežas starp realitātēm un gadsimtiem

© Publicitātes foto

Gaismas festivāls Staro Rīga ilgs no 16. līdz 19. novembrim. Četrus vakarus no pulksten 17 līdz 23 būs aplūkojami 43 objekti, un šogad ar Gaismas slepeno dzīvi tiks iepazīstināti arī vairāku apkaimju iedzīvotāji, izstāstīti personīgi stāsti un dota iespēja nokļūt citā realitātē – vienā gadījumā tas notiks, pateicoties viedtālruņiem, otrā – noliekot tos malā.

Katru festivāla norises dienu (divas reizes dienā - pulksten 17 un 20) vienā no četrām apkaimēm būs gaismas objektu parāde Gaismas slepenā dzīve. 16. novembrī kustīgo objektu gājienu varēs redzēt pie VEF Kultūras pils Jaunajā Teikā, 17. novembrī Ziemeļblāzmā, 18. novembrī - Ķengaraga promenādē, 19. novembrī Iļģuciemā. Ar slepeno dzīvi iepazīstinās gan Gaismas līgava, gan Gaismas astoņkājis, gan citi zvēri, un iedzīvotāji pazīstamās vietas vēros ar Gaismas ģimenīti radījušo mākslinieku acīm. Maršruta karte katrai apkaimei pievienota festivāla mājaslapā staroriga.lv.

Šogad gaismas festivālā tiks atklāti arī personīgi stāsti. Videoprojekcija Annas stāsts (18 animētu gleznu) uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja ēkas fasādes veltīta 98 gadus vecai sievietei. Latvietei Annai, kura ir apņēmusies sagaidīt savu simtgadi. Anna ir piedzīvojusi trīs periodus Latvijas pastāvēšanas vēsturē. Anna ir šā projekta idejas autores Agneses Melbārdes omīte.

Doma laukumā tiks atkodēta tautasdziesma. Gaismas instalācija ar hologrāfiskiem efektiem Viedjūra tulkos dziesmu Pūt, vējiņi! emocijzīmju valodā. Vai ir iespējams zināmo pārvērst jaunā saziņas valodā? To varēs kopīgi šifrēt visu paaudžu cilvēki.

Lai ieraudzītu un izstaigātu Rīgas metro ar 3D pieredzi, jāapmeklē pagalms Bruņinieku ielā 2. Projekta idejas autori sola nojaukt robežu starp iedomu pasauli un realitāti un aicina uz interaktīvu piedzīvojumu - bez mobilā telefona! Toties Zirgu ielā ar paplašināto realitāti varēs sastapties tikai viedierīču lietotāji. Lai ieraudzītu nākotnes Rīgu un ļautos fantāzijām par nākotni vairāku kilometru augstumā, būs nepieciešama lietotne SAN (skatīt san.lv). Bet vides instalācijā Hipodroms Jāzepa Vītola un Ausekļa Gaismas pils un Raiņa Zelta zirgs pārvērtīsies psihedēliskā izrādē, un mistēriskā sacīkstē Viesturdārzā varēs iesaistīties arī skatītāji - katrs ar savu zirgu.

Mākslinieks Voldemārs Johansons ar skaņas un kino skulptūru Prombūtne pievērsies vides aizsardzībai. Divas ekspedīcijas uz ledājiem. Divu gadu darbs. Un brīdinājums, ka jau pēc 20-30 gadiem vides izmaiņas ledājos būs neatgriezeniskas. Mēs tās piedzīvosim. Ja gribam pārcelties laikā un telpā, tad mākslinieks to piedāvā izdarīt Tallinas ielā 10.

Pirmoreiz Latvijā tiks demonstrēta robota roku vadīta performance Dāvana. Cilvēka un robota sastapšanās notiks Esplanādē. Pirmoreiz Staro Rīga piedalās krāsainā māksliniece Elita Patmalniece, Latvijas Banka, lidosta Rīga, a/s Augstsprieguma tīkls. Festivāla trijās programmās būs skatāmi dažādās gaismas mākslas tehnikās veidoti objekti Rīgas parkos, laukumos un uz namu fasādēm.

SATIKSMES UN SKAŅU IEROBEŽOJUMI

Gaismas festivāla Staro Rīga laikā tiks ierobežota satiksme pilsētas centra ielās: Zirgu ielā, posmā no Meistaru ielas līdz Doma laukumam, pie ēkas Pils laukumā 2, 30 metru garā posmā Tirgoņu ielas labajā pusē, posmā no Šķūņu ielas līdz Krāmu ielai.

Tiks aizliegta ar pasākumiem nesaistītu skaņu pastiprinošo iekārtu izmantošana no 16. novembra pulksten 17 līdz 19. novembrim pulksten 23 Doma laukumā, Herdera laukumā, Vērmanes dārzā, laukumā ap Sv. Pētera baznīcu un citās Staro Rīga pasākuma norises vietās.