Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Kultūra

Jauns vārds modes pasaulē- Anna Elizabete Kasparsone debitē Rīgas modes nedēļā

JAUNĀ DIZAINERE Anna Elizabete Kasparsone, kura savu izglītību papildina praksē Londonā, šovakar ar LMA diplomdarba kolekciju Flow debitēs Rīgas modes nedēļas atklāšanas pasākumā © Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Jauns vārds modes pasaulē – zīmola Anna Elizabete Fashion dizainere Anna Elizabete Kasparsone! Viņa jau radījusi tērpus mūziķiem un solo māksliniekiem koncertuzvedumu ciklā Latvijas valsts simtgadei Latvijas gredzens, dziedātājas Vinetas Elksnes šūpuļdziesmu albuma Paguli vēl fotosesijai un tituldziesmas videoklipam, kā arī grupas The Sound Poets fotosesijai.

Šosezon Anna Elizabete Kasparsone debitē Rīgas modes nedēļā un savu jauno kolekciju demonstrēs atklāšanas pasākumā Tallinas ielas radošajā kvartālā Tu jau zini kur! (Tallinas ielā 10-3), kas tiks veltīts jaunajiem modes māksliniekiem digitalizācijas laikmetā.

2019. gada pavasara-vasaras sezonai veltītā Rīgas modes nedēļa, kas notiks no 23. līdz 27. oktobrim, jau 29. reizi pulcēs modes un stila profesionāļus un atbalstītājus. Savas jaunās kolekcijas atrādīs 14 dizaineri un modes zīmoli no Latvijas - Natālija Jansone, Public Makes Image, BLCV by Bulichev, Talented, One Wolf, Bergs Privé, Katya Katya London un Nóló, tostarp trīs debitanti - Anna Elizabete Fashion, NONAME Atelierun Pixie Won’t Play, un trīs Latvijas bērnu modes zīmoli - Aristocrat Kids, Paade Modeun Leny Tomy Factory.

Šosezon Rīgas modes nedēļā atgriezīsies igauņu zīmoli Ivo Nikkolo, Kristel Kuslappu un Diana Arno, kā arī piedalīsies divi ārvalstu zīmoli, kas Latvijas sabiedrībai būs jaunums - modes zīmols Duarte no Portugāles un Teodora Mitrovska no Maķedonijas.

No Londonas uz Rīgu

«Piedāvājums piedalīties Rīgas modes nedēļā bija negaidīts, bet ļoti patīkams pārsteigums. Un, lai arī šobrīd esmu praksē Londonā, piekritu tajā piedalīties un tāpēc uz nedēļu esmu atgriezusies Latvijā,» saka jaunā dizainere, ventspilniece Anna Elizabete Kasparsone. Šajā pavasarī pabeigusi maģistrantūras studijas Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), viņa izmanto ERASMUS+ iespēju savas zināšanas papildināt praksē un par prakses vietu ir izvēlējusies apģērbu zīmolu Cimone Londonā pie dizaineres Kārlijas Pīrsones (Carli Pearson), kura septiņus gadus strādājusi Ņujorkā, bijusi galvenā dizainere Stellai Makartnijai (Stella McCartney), Aleksandram Makvīnam (Alexander McQueen), Aleksandram Vangam (Alexander Wang).

«Līdz šim manas kolekcijas tikušas prezentētas kā diplomdarbi zem kādas no augstskolām, kurās mācījos. Tāpēc, protams, pašai prezentēt savu kolekciju bija sapnis,» atzīst jaunā dizainere, piebilstot, ka viņas debija - kolekcija Flow - atšķirsies no citu mākslinieku piedāvātajām kolekcijām ar to, ka tā netiks ieviesta ražošanā un nebūs pieejama lielai auditorijai. «Protams, mani apģērbi ir pieejami - gan nopērkami, gan individuāli pasūtāmi -, bet pagaidām tie netiek plaši ražoti,» viņa paskaidro.

Tehniskais un radošais

Annas Elizabetes zīmēšanas talants, radošums un interese par mākslas pasauli izpaudās jau bērnībā un skolas gados. Meitene ar prieku gāja uz zīmēšanas pulciņiem, mācījās mākslas skolā un tēlotājmākslas studijās. Un, kad vidusskolas noslēgumā bija jāizvēlas studiju virziens, talantīgā jauniete zināja: tā būs vai arhitektūra, vai dizains, ko piedāvā apgūt Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). «Ja pirmajā kursā vēl pamazām iepazinos ar augstskolas studiju procesu un iespējām, tad jau otrajā kursā sapratu, ka man tas patīk un interesē, un es jau zināju, ka gribu studēt arī Mākslas akadēmijā. Bet, protams, studijas RTU bija jāpabeidz. Tāda es esmu - ja ko iesāku, izdaru līdz galam,» nosaka zīmola Anna Elizabete Fashion dizainere. Šodien viņa augstu novērtē gan RTU, gan LMA iegūtās zināšanas, jo katra augstskola iedevusi savu. RTU vairāk akcentēja dizaina tehnisko procesu un radošais nedaudz izpalika, bet LMA bija otrādi - tur vairāk dominēja pētnieciskums un radošums.

Kidlino un Zephyr

Tomēr, jau studējot RTU trešajā kursā, Anna Elizabete gribēja izpausties radoši, tāpēc kopā ar kursabiedrenēm Ketiju Kalniņu un Agnesi Meistari uzrakstīja projektu, ieguva finansējumu, nodibināja uzņēmumu, nopirka šujmašīnas un citas apģērbu ražošanai nepieciešamās iekārtas un - radīja bērnu apģērbu zīmolu Kidlino. «Mūs interesēja radīt nevis vienkāršu apģērbu, bet ar attīstību veicinošiem elementiem - dažādām faktūrām, krāsu elementiem, krāsu pārejām,» piebilst jaunā dizainere. Starp citu, ar šo zīmolu meitenes piedalījās un ieguva 1. vietu (un finansiālu atbalstu) gan RTU Studentu biznesa inkubatorā, gan Lielvārdes jauniešu biznesa ideju konkursā.

Savukārt studējot ceturtajā kursā un piedaloties TV modes un stila raidījumā Rīgas stila pavēlnieks, Anna Elizabete iepazinās ar Elizabeti Līzi Beļūni, un abas nolēma sadarboties. «Mēs sadraudzējāmies, sapratām, ka mums saskan, un tālāk jau viss notika pavisam dabiski. Sākām strādāt pie kopīga projekta, izveidojām kolekciju, noorganizējām privātu modes skati, un - tādā veidā dzima mūsu zīmols Zephyr. Tapušas jau trīs kolekcijas un starpsezonu jaunumi, dalība Vidzeme Fashion Show atklāšanas pasākumā, kā arī esam sadarbojušās ar Rīga TV24 raidījumu vadītāju Leldi Ceriņu, kura bieži izvēlas mūsu tērpus uz dažādiem šoviem un pasākumiem.»

Sieviete kustībā

Iestājusies LMA maģistrantūrā, jaunā dizainere sāka domāt, kā attīstīt savu individuālo stilu, zīmolu, rokrakstu. «Studijas jau ir ne tikai mācību process un attīstība, bet arī sava veida radošā rokraksta veidošana. Un, tā kā biju nonākusi līdz akadēmijai, sapratu, ka man nepieciešams sevi izaicināt. Tāpēc mana pirmā kolekcija bija jauktā - sieviešu/vīriešu, kādu vēl nekad nebiju veidojusi. Jā, tas bija izaicinājums - gan veidot konstrukcijas, gan atrast modeļus, gan organizēt laikošanas.» Savukārt studiju otrajā gadā Anna Elizabete sevi izaicināja strādāt ne tikai ar lina, kokvilnas un maigiem zīda audumiem, dabiskām krāsām, struktūrām un reljefiem, kas viņu vienmēr ir aizrāvis un iedvesmojis, bet pamēģināt arī ko neierastāku, meklēt kontrastus. Un tā līdzās dabiskajam linam un sievišķīgajam zīdam tika pretnostatītas kontrastējošas detaļas un nekonvencionāli materiāli - plastmasas plēve un organiskais stikls. Un, ejot šo ceļu, viņa pamazām tuvojās tam, kas veido viņas rokrakstu, un atklāj, kas būs valkātājs. «Tā ir sieviete bez konkrēta vecuma ierobežojuma. Sieviete, kura ir kustībā, kura ir vai radoša personība, vai darbojas biznesā, vai strādā jebkurā citā sfērā - viņas ikdiena paiet pilsētā, bet brīvdienās viņa grib aizbraukt pie dabas, atpūsties pļavā vai pie jūras. Jā, varētu teikt, tas ir stāsts arī par mani,» smaidot piebilst zīmola Anna Elizabete Fashion dizainere.

Mijiedarboties un izmainīt

Ar savu ready-to-wear kolekciju Flow, kas tiks demonstrēta RFW un kas jau izrādīta LMA rīkotajā Modes skatē 2018, Anna Elizabete aicina piedzīvot, komunicēt, mijiedarboties, izmainīt un manifestēt. «Dabas un cilvēka mijiedarbība urbanizētā pilsētvidē izkristalizē jaunu industriālā laikmeta subkultūras slāni sabiedrībā, kas ir pārejas posmā starp ātro modi (fast) un lēna dzīvesveida kustību (slow). To apzīmē kolekcijas atslēgvārds flow. Tā ir vizuāla kontrastu virzība uz harmonisku balansu - materialitātē, krāsās un tehniskajā apdarē, iekļaujot gan asimetriskus griezumus, gan savilkumus, tukšus laukumus un kustīgu volānu apjomus.»

Taujāta, kādu viņa plāno savu nākotni, kad februārī atgriezīsies no prakses Londonā, Anna Elizabete atteic, ka patiesībā ir liela dzīves plānotāja - katrai dienai, nedēļai, mēnesim ir savs plāns, un galvā ir plāni arī tālākai nākotnei. «Salīdzinot ar plāniem, kādi bija studiju laikā, kad zināju, ko darīšu ne vien nākamajā dienā, bet arī nākamajā pusgadā, tagad esmu tādā kā pašplūsmā. Skaidrs, ka nedrīkst apstāties, jo viss ātri attīstās un ir jāiet laikam līdzi. Bet, turpinot attīstīt savu zīmolu, es paralēli gribētu strādāt arī kādā lielākā uzņēmumā, atbildēt par radošo procesu, par dizainu. Mana profesionālā latiņa ir pacelta diezgan augstu, un es domāju, ka varētu būt labi kvalificēts darbinieks. Un, ņemot vērā, ka laikā, kamēr esmu Londonā, man nācies atteikt trīs lielus projektus, es paļaujos uz to, ka darbs man būs.»

Anna Elizabete KASPARSONE

- Zīmola Anna Elizabete Fashion dizainere (2018)

- Zīmola Zephyr dizainere (2016)

- Bērnu apģērbu zīmola Kidlino dizainere un SIA SeTwine līdzdibinātāja (2015)

- Dzimusi 1993. gada 3. augustā Ventspilī

- Izglītība: Ventspils Mākslas skola (2010), Ventspils 1. ģimnāzija (2012), Mārītes Klušas tēlotājmākslas studija (2012), Viktora Ļedovska tēlotājmākslas studija (2012), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) - bakalaura grāds materiālu tehnoloģijā un dizainā un produkta dizainera kvalifikācija (2016), Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļa, Modes mākslas apakšnozare - humanitāro zinātņu maģistra akadēmiskais grāds mākslās (2018)

- Papildizglītība: modes mārketinga un menedžmenta kursi New Academy of Fine Arts Milānā (2018)

- Darba pieredze: SIA Flash (dizaina darbi luksusa apakšveļas zīmolā Flash You and Me, 2017), brīvprātīgs darbs Riga Fashion Week (2014), SIA Imobile Style (apģērbu zīmols Oasis, 2013), brīvprātīgs darbs Riga Fashion Mood (2013)

- No šā gada septembra ir praksē luksusa apģērbu zīmolā CIMONE Londonā (dizainere Carli Pearson)

- Dizaineri, kuri iedvesmo: Yohji Yamamoto (Japāna), Mareunrol’s (Latvija), Del Pozo (Spānija)

- Neprecējusies