Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Mūžībā aizgājusi tēlniece Timiāna Munkēvica

Timiāna Munkēvica "Ceļa stabiņš", 1983. Granīts, 118x27 cm. LMS muzejs © lms.lv

Tēlniece Timiāna Munkēvica (1942 - 2018) Latvijas tēlniecībā iezīmējas kā jūtīga tēlu veidotāja gan pirmatnīgā akmens skulptūru izteiksmē, gan modernisma stilizācijas plastiski izkoptajās medaļās.

Absolvējot Latvijas Mākslas akadēmiju, Timiāna Munkēvica izveidoja lielu, dinamisku trīsfigūru bronzā atlietu kompozīciju “Valmieras puikas” (1977., vad. Valdis Albergs) ar izteiksmīgi modelētiem romantiskiem tēliem, kuru atraisītās kustībās vērojama jaunās tēlnieces spēja un varēšana. Atveidotie jauniešu tēli ietver netiešas prototipu norādes - romāna autors - Pāvils Rozītis un viņa laikabiedri: rakstnieks Linards Laicens un tēlnieks Emīls Melderis. Sākotnēji skulptūra atradās pie Valmieras novadpētniecības muzeja, bet 2006. gadā pārcelta pie Vidzemes Augstskolas.

20.gs.70.gados Latvijas tēlniecībā bija ienākusi paaudze, kas vēlējās būt citādāki un strādāt, atraujoties no vispārpieņemtajām, oficiālajām nostādnēm, kas pieprasīja demonstratīvi ekspresīvas, telpiski izvērstas un saturiski piesātinātas kompozīcijas. Iespējams, tādēļ arī Timiānas Munkēvicas akmenstēlniecības darbos var vērot nevis ārēju patosu, bet gan sevī vērstos, savrupos un pirmatnīgā izteiksmē kaltos tēlus: “Jumīte” (1981), “Ceļiniece” (1982), “Ceļa stabiņš” (1983), “Bailulis ar bērnu” (1982), kas liecina par personības vēlmi pietuvoties tēlniecības senākajām izpausmēm.

Nozīmīga Timiānas Munkēvicas daiļrades joma bija medaļu māksla, it īpaši portretmedaļas, kas veltītas nozīmīgām kultūras jomas personībām. Viens no ekspresīvākajiem medaļu mākslas cikliem bija “Cilvēks rāmī” (1984-1986, bronza), kur monumentālā figūra ievietota mazajā rāmī, iespējams, bija kā radoša gara un brīvības alku alegorija.

Tēlniece Timiāna Munkēvica izstādēs piedalījās no 1978.gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre bija kopš 1987.gada. Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Latvijas Ugunsdzēsības muzejā u.c.

Atvadīšanās no Timiānas Munkēvicas notiks 20. oktobrī plkst. 12.00 Rīgas krematorijas Lielajā zālē.