Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Par godu simtgadei Lietuvā izrādīs Latvijas mākslas darbus

© Publicitātes foto

12.oktobrī plkst. 16.00 Žemaišu mākslas muzejā Pluņģē, Lietuvā, atzīmējot Latvijas simtgadi, atklās Tukuma muzeja izstādi „Latvijas māksla. Tukuma muzeja zelta izlase”. Tukuma muzejs piedāvās iepazīties ar 20. gadsimta Latvijas izcilāko mākslinieku darbu izlasi no muzeja kolekcijas. Tā būs ekspresīva, koša un krāsaina, un sniegs ieskatu Latvijas mākslas novirzienos, izceļot katra mākslinieka raksturīgāko veikumu.

Izlasē iekļauti glezniecības, grafikas un tēlniecības darbi, kas aptver dažādus mākslas stilus un apliecina Tukuma muzeja mākslas krājuma bagātību Latvijas kontekstā.

Izlasē iekļauti glezniecības, grafikas un tēlniecības darbi, kas aptver dažādus mākslas stilus un apliecina Tukuma muzeja mākslas krājuma bagātību Latvijas kontekstā. Izstādē redzami tādu mākslinieku darbi kā Vilhelms Purvītis, Gustavs Šķilters, Leo Svemps, Kārlis Neilis, Leonīds Āriņš, Māra Rikmane, Olita Nigule, Alberts Pauliņš un citi, kopā veidojot ekspresīvu, košu un krāsainu iespaidu par Latvijas mākslu 20. gadsimtā.

Izstādes kuratore Paula Stutiņa stāsta: „Tukuma muzejam (1935) Latvijas mākslas procesos vienmēr bijusi īpaša loma. Dibinātāja Leonīda Āriņa ietekmē muzeja vienmēr vadījies pēc mākslinieciskiem kritērijiem un Tukuma mākslinieku radošās darbības. Līdzās impresīviem dabas gleznojumiem (Ansis Artums) un ekspresīvajam, abstrakcijai tuvinātajam krāsu izmantojumam (Herberts Siliņš), kā arī unikāliem abstrakcijas apvienojumiem ar realitāti (Kārlis Neilis), parādās arī tādi filozofiski mākslas darbi, kas risinot formālas mākslas problēmas, rosina dziļākas pārdomas (Leonīds Āriņš, Ilze Strekavina, Alberts Pauliņš, tēlniece Olita Nigule).”

„Latvijas mākslā vienmēr bijis svarīgs individuālais faktors un uzdrīkstēšanās būt citādam. Arī Tukuma muzejs, veidojot savu kolekciju, vienmēr ir vadījies pēc sava pirmā direktora Leonīda Āriņa izvirzītajiem kritērijiem: mākslas kolekcijā iekļaut tikai izcilāko mākslinieku labākos darbus”, piebilst Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

Latvijas un Lietuvas simtgadi kopīgi atzīmēs īpašā koncertā, kas izstādes ietvaros notiks Žemaišu mākslas muzejā 20. novembrī plkst. 16.00. Koncertu sniegs latviešu tenors Juris Vizbulis un pianiste Santa Jākobsone.

Izstāde „Latvijas māksla. Tukuma muzeja zelta izlase” tapusi sadarbībā ar Žemaišu mākslas muzeju, kā arī Pluņģes rajona pašvaldības un Tukuma novada Domes atbalstu.

Izstāde Žemaišu mākslas muzejā skatāma no 2018. gada 12. oktobra līdz 20. novembrim.