Svētdien Liepas kultūras namā labdarības koncerts "Par spīti grūtiem laikiem"

GRUPA BET BET svētdien ikvienu aicina uz labdarības koncertu Eduarda Veidenbauma memoriālā muzeja Kalāči atbalstam – Priekuļu novada Liepas pagasta kultūras namā © Aiga RĒDMANE

«Eduards Veidenbaums un viņa dzeja ir manu jaunības gadu iedvesmas avots. Tieši viņš ir tas dzejnieks, kura dēļ arī es pats sāku rakstīt,» atklāj mūziķis, dzejnieks, dziesmu autors, mūzikas izdevējs un producents Guntars Račs.

Šā gada 24. augusta pievakarē dzejnieka Eduarda Veidenbauma (1867-1892) memoriālo muzeju Priekuļu novada Kalāčos skāra ugunsnelaime - ir pilnībā nodegusi dzejnieka leģendām apvītā melnā pirtiņa, kuru 19. gadsimtā izmantoja pats Veidenbaums. No tās pāri palikusi tikai krāsns un nodegušie baļķi. Ugunsgrēks bija izcēlies pēc pirtiņas izkurināšanas - kad ogles jau no krāsns bija izņemtas, kāda dzirkstele bija palikusi. Pamanot dūmus un liesmas, muzeja darbinieki un apmeklētāji centās liesmas nodzēst pašu spēkiem, diemžēl stiprā vēja dēļ tas neizdevās. Pirts nodegusi 20 minūšu laikā, jo tā bija veidota no guļbaļķiem, kas karstajā vasarā bija izžuvuši sausi.

BIJA. Kalāču melnā pirtiņa, kas bija celta 19. gadsimta beigās, ir nodegusi līdz pamatiem. Tas bija nelaimes gadījums. Vēsturiskas liecības pirtiņā netika glabātas, ēka tika izmantota ekskursijām un citiem pasākumiem. Bez melnās pirtiņas muzeja komplekss nav iedomājams - tā kopā ar pārējām ēkām veido Kalāču zemnieku sētu, kas ir aizsargājams valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un vēstures piemineklis kā dzejnieka dzīvesvieta / Foto Inta PURIŅA, Kalāču publicitātes foto

Šī nelāgā ziņa sasniedza arī grupas bet bet līderi Guntaru Raču, kuram Eduards Veidenbaums nozīmē ko vairāk nekā tikai progresīvs 19. gadsimta dzejnieks.

«Tajā laikā, kad es mācījos skolā - tie bija septiņdesmitie gadi -, viņš bija no tiem dzejniekiem, kurš bija ļoti labi saprotams. Tolaik viņš, protams, bija pieskaitīts pie cīnītājiem par nabaga darbaļaudīm, bet es jau sapratu, ka tā ir vienkārši skaista dzeja, tieša un uzrunājoša. Un tas bija iemesls, kāpēc arī es sāku rakstīt,» stāsta Guntars Račs. Uzzinājis par nelaimi Kalāčos, viņš nevarēja palikt vienaldzīgs, tāpēc aizdomājās, kā šo dzejas dienu laikā muzejam palīdzēt. Dzima ideja par labdarības koncertu, ko nevilcinoties atbalstīja arī kolēģi no grupas bet bet, un pateicīgi par šādu iniciatīvu ir arī muzeja darbinieki.

Pārcilājis atmiņā Eduarda Veidenbauma dzeju, Guntars Račs labdarības koncerta nosaukumam izvēlējās viņa dzejoļa rindas Par spīti grūtiem laikiem. Koncerts notiks svētdien no pulksten 12 Priekuļu novada (nejaukt ar Priekuli) Liepas kultūras namā. Labos laika apstākļos tas notiks ārā pie kultūras nama. Ieeja par ziedojumiem, kas tiks nodoti Eduarda Veidenbauma memoriālā muzeja Kalāči atbalstam un nodegušās pirtiņas atjaunošanai.

Publicitātes foto

Grupas bet bet un viņu draugu koncertu iesildīs vietējie pašdarbības ansambļi un izpildītāji, un, kā atklāja Priekuļu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Fogele, šajā koncertā uzstāsies Liepas pirmsskolas izglītības iestādes Saulīte audzēkņi, Liepas pamatskolas skolnieces Beāte Buličeva, Irīna Vasiļjeva, Aiga Labrence un Diāna Bukovska, Liepas pagasta amatierteātris Krams, kā arī Mārsnēnu sieviešu vokālais ansamblis Jura Krūzes vadībā. Koncertā piedalīsies arī igauņu dzejnieks Contra, kurš tulkojis Eduarda Veidenbauma dzeju igauņu valodā un, uzzinājis par nelaimi un gaidāmo koncertu, pats pieteicās piedalīties. «Ceru, ka atsauksies visi, kam šī lieta patiesi sāp,» piebilst labdarības koncerta idejas autors Guntars Račs.

«Vai tas tomēr nav dīvaini... Pagājušajā gadā visa Latvija atzīmēja Eduarda Veidenbauma 150. dzimšanas dienu, tika organizēti koncerti, dzejas lasījumi, iestudējumi, sarunas, akcijas, intervijas, un to visu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds un, šķiet, arī Rīgas dome... Bet tas, ka vēl līdz pat šai dienai nav atjaunota tā muzeja daļa, kas nodega 1987. gadā, maz kādu interesēja. Līdz tagad nodega arī pirtiņa. Es ticu, ka mēs visi kopīgiem spēkiem varam šo vezumu sākt vismaz kustināt, un es ceru, ka ir cilvēki un iestādes, kuras grib un var palīdzēt piesaistīt līdzekļus muzeja sakārtošanai,» saka Guntars Račs, reizē pateicoties par sadarbību muzeja vadītājai Tamārai Kurzemniecei un Liepas pagasta pārvaldes vadītājai Evitai Šīrantei.

Grūtajā situācijā, kāda izveidojusies Eduarda Veidenbauma memoriālajam muzejam, kurš pēdējā laikā atdzimst un ieguvis jaunu elpu, noderētu sabiedrības atbalsts, jo nodegusī pirtiņa ir tikai viena no muzeja problēmām. Tāpēc dzejnieka daiļrades cienītāji aicināti atbalstīt muzeju, ziedojot līdzekļus Priekuļu novada pašvaldības ziedojumu kontā LV20TREL9802111010000 (reģ. nr. 90000057511) ar norādi: E. Veidenbauma memoriālajam muzejam Kalāči.

Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais