Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Nākamie Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiks no 6. līdz 12. jūlijam

© f64

18. septembrī Ministru kabineta sēdē apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, kas nosaka, ka kārtējie XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiks Rīgā 2020. gadā no 6. jūlija līdz 12. jūlijam.

Dziesmu un deju svētku likums nosaka, ka Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiek reizi piecos gados starplaikā starp Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem. Iepriekšējie XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notika Rīgā 2015. gada jūlijā.

Ievērojot minēto, kārtējie XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiks Rīgā 2020.gadā no 6.jūlija līdz 12.jūlijam. Saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likuma 6.pantu Dziesmu un deju svētku kopmēģinājumi un koncerti notiek Rīgā, Mežaparka Lielajā estrādē, tās teritorijā un citās šiem pasākumiem piemērotās vietās.

Viena no svētku norises vietām būs kultūras un sporta centrs „Daugavas stadions”, kurā šī gada maijā tika atklātas Daugavas stadiona atjaunotās un paplašinātās tribīnes ar 10 400 skatītāju sēdvietām. Stadions jau uzņēma XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku dalībniekus un būs viena no svētku norises vietām arī Skolēnu svētkos.

Gatavojoties XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, 2018./2019. mācību gadā notiks pūtēju orķestru repertuārā apguves skates un modelēšanas koncerti, tautas dejas lielkoncerta repertuāra apguves skates, mūsdienu dejas koncerta repertuāra apguves skates un modelēšanas koncerts, koru koncerta repertuāra apguves skates, tautas deju festivāls “Latvju bērni danci veda” Alūksnē un Talsos, kolektīvu vadītāju semināri u.c. ar Svētku māksliniecisko sagatavošanu saistītie pasākumi.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, to rīkotājs ir Valsts izglītības satura centrs. Ar dziesmu un deju svētkiem saistītā bērnu un jauniešu mākslinieciskā jaunrade noris kultūrizglītības pulciņos un kolektīvos - koros, deju kolektīvos, pūtēju orķestros, mazajos mūzikas kolektīvos, tautas mūzikas ansambļos, vizuālās un lietišķās mākslas, kā arī teātra mākslas kolektīvos un bērnu un jauniešu folkloras kopās. Dziesmu un deju svētku tradīciju, simbolismu un unikalitāti Latvijā, Igaunijā un Lietuvā Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija 2003. gada 7. novembrī pasludināja par Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir šī mantojuma sastāvdaļa jau 50 gadus, jo svētku vēsture aizsākās 1960. gadā.