Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Džilindžers: Mūsu vīzijā Dailes teātris ir bezkaunīgs, kaitinošs un mīlams

© f64

ailes teātra gaidāmās sezonas vīzijā tas raksturojams kā bezkaunīgs, kaitinošs, radošs un mīlams, teātra 99.sezonai veltītajā preses konferencē sacīja teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers.

Pēc viņa domām, režisorus un aktierus nevajadzētu ierobežot, ar vīzijām un koncepcijām ieliekot tos jebkādos "rāmjos". Tajā pašā laikā, plānojot nākamās sezonas izrādes, teātra radošajai komandai netīši izdevies atbildēt uz kritiķu un skatītāju neizpratni, izvirzot vīziju "Pasaules klasika jaunās intonācijās".

"Pirmais, kas izlien, ir vārdiņš "bezkaunīgi" jeb tādi, kas zina ko dara un no kā gūst baudu, un sniedz to citiem. Otrs ir "kaitinoši" - kaitinām kritiķus un skatītājus, kas ir neizbēgami. Radošumu jūs nevarat apstrīdēt. Skaidrs, ka esam emocionāli un, ja mums ir visvairāk skatītāju, mūs mīl," skaidroja Džilindžers.

Viņš piebilda, ka Dailes teātris savā radošajā komandā piesaista režisorus ar īpatnējām personībām, kas aktieriem sniedzot interesantāku darbu un lielāku ieguvumu.

Šosezon teātra trupai pievienosies aktieris Andris Bulis, kā arī atgriezīsies aktrises Ieva Segliņa un Inita Sondore.

Savukārt teātra direktors Andris Vītols norādīja, ka aizvadītajā sezonā 481 teātra izrādi apmeklējuši kopskaitā 195 954 skatītāji. Lielajā zālē visskatītākās izrādes bijušas "Art", "Svinības", "Karmena" un Vecgada koncerts, savukārt mazajā zālē - "Liec Dievam pasmieties", "Niķa un Riķa stiķi", "Zēni" un "Kaķis uz nokaitētā skārda jumta".

Līdz ar jaunu sezonu Dailes teātra vadība realizējusi divus gadus ilgi plānotu projektu - skaņu sistēmas nomaiņu Lielajā zālē. Tāpat pašlaik tiek izstrādāts projekts teātra siltumefektivitātes uzlabošanai, ar mērķi samazināt teātra uzturēšanas izmaksas.

Kā ziņots, Teātris gaidāmo sezonu 1.septembrī atklās Dmitrija Petrenko veidoto Lielās zāles izrādi ģimenei "Planēta Nr.85", kas veidota ar Kultūras ministrijas atbalstu, gatavojoties valsts simtgadei.

Ar sezonas moto "Pasaules klasika jaunās intonācijās" Dailes teātris piedāvās piecas izrādes Lielajā zālē. 21.septembrī skatītāju vērtējumam tiks nodota Franka Vēdekinda "Lulū" Džilindžera režijā. Pēcāk 30.novembrī pirmizrāde būs viesrežisora Aleksandra Morfova iestudējumam - Džeimsa Goldmena "Lauva ziemā". Sezonas otrajā pusē Laura Groza-Ķibere iestudēs Artūra Millera "Salemas raganas", kurai pirmizrāde plānota 1.februārī. Džilindžera veidotā iestudējuma "Kareķins" pirmizrāde būs 29.martā, bet sezonas noslēgumā 24.maijā Dailes teātrī atgriezīsies režisors Jans Villems van den Boss, iestudējot Kristofera Hemptona lugu "Bīstamie sakari" pēc Šoderlo de Laklo romāna motīviem.

Tāpat gadu mijā skatītājiem tiks piedāvāts Vecgada koncerts "Spanovska ballīte".

Savukārt sezonu teātra Mazajā zālē 19.septembrī uzsāks režisors Regnārs Vaivars ar pirmizrādi "Kaisles vilciens", kas balstīta uz Tenesija Viljamsa lugas "Ilgu tramvajs" motīviem. Sezonas laikā Mazajā zālē ieplānoti vēl četri jauniestudējumi.

Kamerzālē pirmā pirmizrāde būs 11.oktobrī - jaunās režisores Lauras Upenieces iestudētā Donalda Lī Koburna "Kāršu spēle", kam sezonas laikā sekos vēl četru citu režisoru darbi.