Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

Elizabete Balčus. Otrās mājas – Londonā

RĪTVAKAR, 23. augustā, no pulksten 20.30 Elizabete Balčus muzicēs Autentikā. Viņas koncertus nevar izstāstīt, tie ir jāredz, jo viņas muzikālajā kosmosā atļauts ir viss. Ieeja – bez maksas © Publicitātes foto

«Sapņoju par iespēju ierakstīt albumu, vientulīgi sēžot spožu neona gaismu apspīdētā viesnīcas numurā Tokijā. Nekad tur neesmu bijusi, bet ir sajūta, ka šāda estētika manam nākamajam albumam varētu piestāvēt,» saka mūziķe, dziedātāja un komponiste Elizabete Balčus (27).

Šajā vasarā Elizabete pārsvarā koncertējusi ārpus Latvijas - bija divu nedēļu koncerttūrē Itālijas dienvidos, spēlēja koncertus Portugālē, Anglijā, Somijā, Krievijā. «Šie braucieni bija reizē darbs un izklaide, jo daru to, kas man sagādā vislielāko prieku,» saka spilgtā un artistiskā mūziķe, piebilstot, ka pamatā gan redzējusi tikai lidmašīnas, vilcienus, viesnīcu istabas, festivālus un klubus. «Tūristu atrakcijām daudz laika nepalika, bet pilsētu īsto esenci jau vislabāk var iepazīt, satiekoties ar līdzīgi domājošajiem - cilvēkiem, kuri nāca uz maniem koncertiem un dalījās ar saviem stāstiem,» saka Elizabete. Viņa sapratusi, ka ceļot vienai ar instrumentu koferi un pāris kleitiņām - jo vairāk vietas koferī nebija - ir izaicinājums, tomēr šie ceļojumi viņu ir stiprinājuši ne tikai fiziski, bet arī emocionāli, jo ar visu bijis jātiek galā pašai. «Neatkarības apziņa man vienmēr bijusi ļoti būtiska, un šobrīd esmu tādā dzīves posmā, kad savu neatkarību izjūtu visvairāk,» viņa saka.

Par katru koncertu, ko šovasar spēlējusi, mūziķei ir tikai labas atmiņas.

«Festivālā Mitas Mitas Mitas Somijā biju vakara galvenā māksliniece, un tas izdevās lielisks - auditorijā bija daudz laimīgu cilvēku, un man bija gandarījums, ka spēju uzrunāt gana lielu skatītāju skaitu.» Viņa ar prieku atminas arī koncertus Itālijā, kur vienmēr ir sirsnīgi - cilvēki ir atvērti un draudzīgi, pēc koncertiem grib parunāties, kopā nofotografēties, lūdz autogrāfu, jautā pēc koncertā izpildīto dziesmu listes, aicina ekskursijās un vakariņās - kopīgi apēdot viņas instrumentus... «Izklausās dīvaini, bet tieši tā arī bieži notiek, ka pēc koncertiem izdalu savus instrumentus, kas ir augļi un dārzeņi - es tos spēlēju kā sintezatoru, kas reaģē uz pieskārienu. Turklāt skatītāji bieži vien tam pieiet ļoti radoši un no šiem instrumentiem izveido kādu interesantu ēdienu recepti,» stāsta talantīgā jaunā skatuves māksliniece. Itālijā starp koncertiem viņai sanāca arī brīvas dienas, un tās Elizabete pavadīja Vasto, atpūšoties jūras krastā - sauļojās, peldēja, apmeklēja arī atrakciju parku un dažādus restorānus, kur baudīja itāļu delikateses.

«Biju aizbraukusi arī uz Parīzi - šoreiz nevis uzstāties, bet klausīties citas grupas festivālā We Love Green, tostarp vienu no manām mīļākajām māksliniecēm Bjorku. Koncerts bija iespaidīgs - skatuve bija iekārtota kā paradīzes dārzs ar pavadošo flautistu orķestri.»

No Lisabonas mūziķei visvairāk palicis atmiņā vakars, kurā viņai bija iespēja tikt ierakstu studijā un izmēģināt dažādus paštaisītus sintezatorus, lāzerarfu, efektu pedāļus, kā arī kopā ar talantīgiem portugāļu mūziķiem nodoties improvizācijai.

«Savukārt Londona man šobrīd jau ir kā otrās mājas - viens koncerts ved pie nākamā, satieku lieliskus mūziķus un industrijas profesionāļus, paveras jaunas iespējas, un arī tālākie nākotnes plāni saistīti tieši ar Londonu. Manu jaunāko dziesmu IKA nupat izdeva Londonas pazīstamais leibls Wall of Sound, kas izdevis tādus mūziķus kā Royksopp, Grace Jones, Mogwai, Propellerheads un daudzus citus. Arī dziesmas klips sadarbībā ar mākslinieci Zani Zelmeni tika filmēts Londonā,» Elizabete priecīgi stāsta.

Bet rītvakara koncerts Autentikā (Bruņinieku ielā 2 Rīgā) būs viens no retajiem šeit, Latvijā, un tuvākajā nākotnē citi koncerti nav plānoti. Latvijā gan ik pa laikam dziedātāja būs, jo viņa spēlē arī vairākās muzikālās izrādēs kultūras telpā 3 māsas - Viņš ir pliks, Vai pagaršot? un Kas par traku, tas par traku.

Augusta beigās dziedātāja dosies uz Londonu, kur 30. augustā uzstāsies Sebright Arms, bet 31. augustā - Amersham Arms, septembra sākumā viņai plānoti koncerti Maskavā - Maskavas mūzikas nedēļas ietvaros, 7. septembrī - Bādenē, Royal Fish animācijas filmu festivālā, 15. septembrī - Tallinā, TOLM laikmetīgās mākslas festivālā. «Tā kā Tallina nav tālu, uz šo noteikti iesaku atbraukt. Uzstājos tur arī pagājušogad un varu teikt, ka tas ir viens no neparastākajiem festivāliem ar lielisku programmu un atmosfēru,» Elizabete mīļi aicina. 20. septembrī viņa muzicēs Budapeštā, 24. septembrī - Mančesterā, Lush kosmētikas firmas showcase pasākumā, 26. septembrī - Klaipēdā, GoDebut Eiropas filmu festivāla atklāšanā. «Dažādi koncertu plāni man šobrīd ir līdz novembra vidum, tajā skaitā Dienvidaustrumeiropas koncerttūre, bet pēc tam gan domāju atrast laiku, lai ierakstītu jaunu materiālu un, cerams, nākamā gada pavasarī laist klajā jaunu albumu. Sapņoju to ierakstīt, vientulīgi sēžot spožu neona gaismu apspīdētā viesnīcas numurā Tokijā. Nekad tur neesmu bijusi, bet ir sajūta, ka šāda estētika manam nākamajam albumam varētu piestāvēt.» .