Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra

Rīgā atvērta brīvbode – veikals, kurā lietas nemaksā naudu

© f64

Rīgā sadarbībā ar aktīvistu grupu “Free Riga” atvērta otrā brīvbode jeb veikals, kurā nenorēķinās ar naudu.

Augusta sākumā durvis vēra veikals Turgeņeva ielā 13, kas strādā ik ceturtdienu no plkst.15 līdz 19 un kur ikviens var ņemt, mainīties vai atstāt lietas.

Godīga resursu izmantošana, bezatkritumu dzīvesveids, DIY (Do It Yourself) estētika un atbildīga rīcība pret apkārtējo vidi ir vieni no Free Riga darbības principiem, ko pilnā mērā ietver arī brīvbodes koncepts.

Pirmā brīvbode mākslas rezidencē D27 Dzirnavu ielā 27 strādā jau kopš pērnā gada no plkst.14 līdz 22 katru dienu.

Brīvbode “radošajā stropā” jeb mākslās rezidencē D27 Dzirnavu ielā 27 darbojas jau gadu, kur atstātie priekšmeti nereti kalpojuši arī par iedvesmu izstādēm, performancēm un rezidences telpu iekārtojumam. Toties tuvējā Maskavas forštatē izveidotajai brīvbodei galvenais fokuss ir kļūt pa rajona tikšanās punktu, līdz ar ko uz Turgeņeva 13 katru ceturtdienu var nākt arī tukšām rokām.

Viena no T13 brīvbodes izveidotājām, Alise Ziemule stāsta: “2013. gadā savu Erasmus praksi pavadīju Berlīnē, darbojoties organizācijā Kulturlabor Trial&Error. Viens no viņu darbības laukiem bija arī apģērbu swapshop jeb “apmaiņas bodes” vadīšana Neukolln apkaimē. Reizi nedēļā tas pārvērtās par īstu skudrupūzni - puiši sēdēja stundām pie šujmašīnām, mācoties sašūt savas caurās džinsas, skraidīja bērni, ritēja sarunas vismaz piecās valodās un kaimiņiene, nerunājot ne vācu ne angļu valodās, ik nedēļu ar saldumu paplāti ieradās un pacienāja visus klātesošos. Tas bija lieliski un noteikti šo vietu, kas strādā aizvien, varu saukt par savu iedvesmu veidot līdzīgu vietu šeit Rīga. Es vēlētos, lai šī telpa kļūst par neoficiālu apkaimes tikšanās vietu, kur mantu apmaiņa ir pirmais solis sarunas uzsākšanai starp svešiniekiem. Te nav svarīgs tavs sociālais statuss, finansiālais stāvoklis, vecums, tautība.”