Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Rīgā notiks laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!"

JĀSPĒJ PĀRSTEIGT. Rīga pie laba laikmetīgā cirka jau ir pieradināta un to pazīst, taču mākslai jāspēj pārsteigt, tāpēc šogad cirks sevi demonstrēs kā atvērtu un pievilcīgu žanru sadarbībai ar citām mākslas jomām © Ekrānšāviņš no avīzes

No 18. līdz 23. augustam Rīgā jau sesto gadu notiks laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls Re Rīga!. Ar ieskaņas izrādēm Rīgas svētkos – 18. un 19. augustā Esplanādē, laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja – bez maksas būs skatāmas sešas spāņu un zviedru mākslinieku izrādes.

Sestdien, 18. augustā, un svētdien, 19. augustā, pulksten 16 būs skatāma Zviedrijas laikmetīgā cirka trupas Soon Company izrāde Gregarious. Tā ir smalka ironija par mūsdienu pasaules izvēlēm, kad dienas steigā, cīnoties par statusu, naudu, slavu, aizmirstam par cilvēciskām vērtībām. Izrāde tapusi 2017. gadā un iekļauj tādas cirka disciplīnas kā ķīniešu kārts, tramplīns un akrobātika.

Nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā izrāžu laiks var tikt mainīts.

Sestdien pulksten 17 un svētdien pulksten 15 - Spānijas klauna Murmuyo priekšnesums Fisura, kas ir teatrāla cirka izrāde. Publika ir atnākusi, dekorācijas uzstādītas, bet trūkst paša galvenā - aktieru un priekšnesumu. Un tieši tas ir brīdis, kad izrāde var sākties. Izrāde, kurā, izrādās, galveno lomu spēlē publika un pat pavisam nejauši garāmgājēji. Murmuyo galvenais instruments ir paša ķermenis, ar to viņš izrāda emocijas un rada tēlus, radot vieglu un rotaļīgu atmosfēru, kurā pati būtiskākā ir saziņa ar publiku.

Bet Spānijas kompānijas Hurycan izrāde Asuelto būs skatāma sestdien pulksten 18 un svētdien pulksten 14.30. Tas ir mēģinājums izprast dzīvi kā organismu caur kustīga ķermeņa stāstu, kas rāda un dalās ar to, kāds tas ir: gaisīgs un taustāms, racionāls un jūtīgs, skaists un neglīts, tātad - dzīvs.

Nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā izrāžu laiks var tikt mainīts.

Bet, lai Rīgas svētku mazajiem apmeklētājiem ļautu ne tikai redzēt, bet arī pašiem piedzīvot cirku, Rīgas cirka skola būs izveidojusi cirka rotaļu laukumu, kurā varēs izmēģināt spainīšu ķekatas un pedāļus, stafetes, žonglēšanu ar bumbiņām un vēl daudz ko citu.

Re Rīga! mākslinieciskais direktors Mārtiņš Ķibers informē, ka festivāla galvenā programma jau otro gadu tiks atklāta ar Baltijas mākslinieku konkursa uzvarētājiem - 20. augustā pulksten 19 koncertzālē Tu jau zini Kur! (Tallinas ielā 10), kas daudziem skatītājiem pazīstama kā festivāla Sansusī Rīgas filiāle. Atklāšanas programmu arī varēs noskatīties bez maksas.

Šogad konkursā 1. vietu ieguvusi Latvijā tapusī izrāde Faux Pas (Piezīme nevietā), kas ir laikmetīgās dejas un cirka simbioze, kurā savijas trauslas metaforas par divu cilvēku privāto, citiem neredzamo attiecību pusi. Izrādes izpildītāji izmanto Sīra ratu, kas kļūst par jaunu līdzekli stāsta un iztēles rosināšanai. Horeogrāfe Jana Jacuka, dejo Laura Gorodko un Aleksejs Smolovs.

Viena no divām otrajām vietām piešķirta Lietuvā tapušam darbam Midnight Case, ko veidojusi kompānija Taigi Cirkas un ko izpilda Konstantīns Kosovecs.

Savukārt otra otrā vieta piešķirta Igaunijas/Francijas mākslinieka Sylvain Pomme darbam Oulala - tas ir šovs, kas piesātināts ar aplausiem un gavilēm.

Festivāla turpinājumā 21. un 22. augustā pulksten 19 koncertzālē Tu jau zini Kur! ar izrādi Fang (50 min), ko veidojusi spāņu trupa Animal Religion, kas ir viena no avangardiskākajām un pieprasītākajām cirka apvienībām Eiropā, izcilais akrobāts Kims Hirons ar 500 kilogramiem māla izspēlēs lietu parādīšanās, pazušanas un pārvēršanās mistēriju. Piemērota skatītājiem no 7 gadu vecuma.

23. augustā pulksten 19 koncertzālē Tu jau zini Kur! uzstāsies franču trupa Stoptoi ar dinamisku izrādi Loop. Izrādē darbojas trīs mākslinieki, tiek izmantoti 234 žonglēšanas riņķi, 54 bumbiņas un vienas bungas. Mākslinieki liec un transformē objektus, ķermeņus, mūziku, pēta jaunas formas un skaņas. Caur šķietami bezjēdzīgiem eksperimentiem 55 minūtes garā izrāde mēģina izspēlēt pati savas atbildes uz jautājumiem par dzīves jēgu un pasaules aizsākumiem.