Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Nacionālā teātra jaunais direktors atsakās no "Žurkas", jo "ņirgāties par valsti nav gaumīgi"

© f64

Nacionālajā teātrī 100.sezonā nebūs skatāms "Žurkas" iestudējums, kurā tika parodētas norises valstī, jo "ņirgāšanās par savu valsti, prezidentu vai teātri nav nedz smieklīga, nedz gaumīga", šodien preses pārstāvjiem paziņoja jaunais Nacionālā teātra valdes loceklis Jānis Vimba.

Vimba skaidroja, ka "Žurkas" izrādes iepriekš tapušas pareizajā vietā un laikā, bet šobrīd skatītājiem ir mainījusies izpratne par humoru, kā arī pašiem teātra māksliniekiem šāda veida komēdijas vairs neliekas smieklīgas. "Es biju iepriekšējās "Žurkas" režisors un varu atzīt, ka pāris lietas nesanāca," teica Vimba.

Līdzīgu viedokli pauda arī Nacionālā teātra izpilddirektors Ojārs Rubenis, sakot, ka Latvijā pašlaik neviens režisors nav gatavs strādāt strādāt pie augstvērtīgas komēdijas. "Bet tikko parādīsies kāds režisors labai komēdijai, mēs nevilcināsimies," apgalvoja Rubenis.

Kā ziņots, Nacionālā teātra 100.sezonā pirmizrādes piedzīvos tikai latviešu autoru jauniestudējumi, kas būs atbilstoši gan Nacionālā teātra, gan Latvijas valsts simtgadei, pastāstīja Rubenis.

Teātra jaunās sezonas pirmā pirmizrāde "Lielajā zālē" 13.septembrī būs Raiņa "Pūt, vējiņi!" Elmāra Seņkova režijā, kurai 18.oktobrī sekos režisora Kārļa Krūmiņa iestudējuma "Katls" pirmizrāde, kas tapusi, balstoties uz Aivara Freimaņa darbu. Kā pēdējā 100.sezonas pirmizrāde Lielajā zālē plānota Jāņa Baloža "Zem diviem karogiem" Sīļa režijā.