Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Lokarno kinofestivālā – jaunie

LOKARNO FESTIVĀLS. Kino gardēži šonedēļ pulcējas Šveices pilsētā Lokarno, kur norisinās 71. starptautiskais kinofestivāls. Latviju šogad tajā pārstāv jaunie producenti Kristele Pudane un Matīss Kaža, kā arī režisore Ieva Ozoliņa © Publicitātes foto

Šonedēļ Šveicē norit 71. Lokarno starptautiskais kinofestivāls. Tas ir viens no tradīcijām bagātākajiem un nozīmīgākajiem A klases festivāliem Eiropā.

Lokarno festivāls tiek uzskatīts par pasaules mēroga autorkino skatuvi, kas devusi iespēju debitēt daudziem pasaulslaveniem režijas meistariem (piemēram, Milošs Formans, Aleksandrs Sokurovs, Džims Džārmušs, Atoms Egojans, Gass van Sants). Šogad festivālā ir trīs konkursa programmas un 25 balvas. Latvijas dalība festivālā saistīta ar jauno producentu sadarbības platformu Match Me!. Tajā piedalās producenti Kristele Pudane un Matīss Kaža. Savukārt sadaļā Documentary Summer School Latviju pārstāv režisore Ieva Ozoliņa ar savu topošo filmu.

Jauno producentu sadarbības platforma Match Me! tiek organizēta sadarbībā ar Baltijas valstu kino centriem, Cinema do Brasil, Izraēlas filmu fondu, Instituto Luce Cinecittà - Filmitalia, Meksikas filmu institūtu, Polijas filmu institūtu un Swiss films. Platformas mērķis ir jaunu, perspektīvu producentu un jaunu filmu kompāniju pieredzes un atpazīstamības veicināšana. Lokarno festivāla pārstāvji dalībai programmā ir izvēlējušies divus Latvijas producentus - Kristeli Pudani (Tritone Studio) un Matīsu Kažu (Deep Sea Studios). Kristele Pudane strādā kopā ar režisoriem Raiti un Lauri Ābeli, viņas producēti darbi ir Simtgades filma Baltu ciltis (2018) un brāļu Ābeļu iepriekšējie darbi Kastrāts kuilis (2015), Kurši (2015). Producents un režisors Matīss Kaža ir Ņujorkas universitātes Tiša mākslas skolas absolvents, kurš par savu dokumentālo filmu Vienu biļeti, lūdzu! (2017) saņēmis Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps 2017 kategorijā Labākā debija.

Savukārt Latvijas režisore Ieva Ozoliņa Lokarno festivāla sadaļā Documentary Summer School piedalās ar studijā Fa Filma topošo un Nacionālā Kino centra atbalstīto dokumentālās filmas projektu Mana māte valsts. Tā būs režisores trešā filma pēc skatītājiem jau labi pazīstamajiem darbiem Mans tēvs baņķieris (2015) un Dotais lielums - mana māte (2018).