Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Jaunie Latvijas kamermūziķi satiekas Saulkrastos

VIJOLNIECE Magdalēna Geka – festivāla Jaunie Latvijas kamermūziķi – Saulkrastiem 2018 mākslinieciskā vadītāja – plaši koncertē Eiropā gan kā soliste, gan kā kamermūziķe, un Latvijas publikai viņas vārds zināms kopš 2014. gada rudens, kad jaunā vijolniece spoži debitēja ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un par šo uzstāšanos tika nominēta Lielajai mūzikas balvai 2014 © Foto: Diāna JAKUBONE no Magdalēnas GEKAS personīgā arhīva

No 3. līdz 12. augustam Saulkrastos jau piekto gadu pēc kārtas notiks festivāls Jaunie Latvijas kamermūziķi – Saulkrastiem. Festivāla mākslinieciskā vadītāja, vijolniece Magdalēna Geka šogad dažādās Saulkrastu vietās pulcēs aptuveni 20 jauno latviešu mūziķu, no kuriem vairums ikdienā dzīvo, studē un strādā ārpus Latvijas.

Šā gada festivāla jaunums ir rezidējošais ansamblis, un šogad tas būs stīgu kvartets ReDo - vijolnieki Konstantīns Paturskis un Kristiāna Ozoliņa, altists Dāvis Sliecāns un čellists Pēteris Ozoliņš -, ar kuru kopā veidota pirmās nedēļas programma. Stīgu kvartets ReDo dibināts 2009. gadā, un kopš tā pirmsākumiem sastāvs ir mainījies vairākas reizes. Tikai viens - Pēteris Ozoliņš - ir palicis kvarteta sastāvā kopš dibināšanas. Pašreizējais kvarteta sastāvs darbojas kopš 2015. gada. Kaut arī ReDo pamatrepertuāru veido pasaules klasika - Jozefa Haidna, Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena, Fēliksa Mendelszona, Morisa Ravela, Kloda Debisī, Hugo Volfa un latviešu komponista sacerējumi, par ansambļa pamatmisiju mūziķi uzskata atbalstīt un iedvesmot jaunos komponistus skaņdarbu radīšanai stīgu kvarteta žanrā. Atklāšanas koncertā Kamerdžezs piektdien, 3. augustā, pulksten 20 Saules laukumā viņi atskaņos džeza kontrabasista Jāņa Rubika aranžējumus un oriģinālkompozīcijas džeza trio un stīgu kvartetam.

Foto: Diāna JAKUBONE no Magdalēnas GEKAS personīgā arhīva

• Sestdien, 4. augustā, pulksten 21 Baltajā kāpā nakts koncertā Satikšanās kopā ar Agnesi Skrastiņu (klarnete) skanēs Johannesa Brāmsa Kvintets klarnetei un stīgu kvartetam si minorā op.115, bet Pētera Vaska 3. stīgu kvartetu (1999) izdejos mūsdienu dejas improvizācijas meistars Rūdolfs Gediņš.

• Svētdien, 5. augustā, pulksten 17 Skultes Luterāņu baznīcā līdzās Haidna stīgu kvartetam Re mažorā op.64 n.5 Cīrulis būs dzirdams arī Jāzepa Vītola stīgu kvartets Sol mažorā op.27.

Pasākuma otrā nedēļa notiks tradicionālajā formātā, mūziķiem saspēlējoties tieši Saulkrastos nedēļu ilgā rezidencē.

• Ceturtdien, 9. augustā, pulksten 15 gaidāms koncerts Saulkrastu sociālās aprūpes namā.

• Piektdien, 10. augustā, nakts koncertā pulksten 21 Baltajā kāpā varēs dzirdēt Antonio Vivaldi un Astora Pjacollas Gadalaikus jaunā un virtuozā vijolnieka Jevgēnija Čepovecka izpildījumā, bet Ralfa Vona Viljamsa romanci Cīrulis padebešos spēlēs saulkrastiete Zane Kalniņa, kura pēc studijām Kopenhāgenā un Zalcburgā pievienojusies kamerorķestrim Kremerata Baltica.

• Sestdien, 11. augustā, programmā Koncerti Saulkrastiem kamermūziķi atskaņos Hendeļa, Georga Pelēča un Zoltāna Kodāja solo, duetus un trio dažādās Saulkrastu vietās, Saulkrastu svētku ietvaros: pulksten 10.30 Skultes tirgū, pulksten 12 - Saulkrastu svētku tirgū, pulksten 14.30 - Saulkrastu stacijas laukumā un pulksten 16 - laukumā pie veikala Top.

• Savukārt svētdien, 12. augustā, pulksten 17 noslēguma koncertā Pārvērtības Minhauzena Undā būs iespēja dzirdēt reto un virtuozo Ernesta Šosona koncertu vijolei, klavierēm un stīgu kvartetam kopā ar vijolnieku Jevgēniju Čepovecki un pianisti Aurēliju Šimku, bet Agneses Skrastiņas solo skanēs Annas Veismanes jaundarbā. Pirmatskaņojumi ir festivāla ikgadēja tradīcija, un īpašs prieks, ka šogad arī komponiste ir no Saulkrastiem.

Jaunie Latvijas kamermūziķi - Saulkrastiem 2018 notiek ar dāsnu Saulkrastu novada domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, un visos koncertos ieeja ir brīva.