Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Baleta svētki Jūrmalā

© Publicitātes foto

Sestdien, 4. augustā, pulksten 20 baleta mākslas cienītāji tiek aicināti uz Dzintaru koncertzāli, kur notiks 19. Starptautiskais baleta festivāls Baleta zvaigznes Jūrmalā, kurā piedalīsies pasaules baleta mākslas spožākās un uzlecošās jaunās zvaigznes. Kā ik gadu, festivāla programmā iekļauti arī Latvijas Nacionālā baleta jaunākie un spilgtākie darbi.

Šogad festivālā, ko vadīs tā idejas autors, organizators un dvēsele - Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, viesosies baleta izcilības no Vācijas, Horvātijas un Šveices baleta trupām, pārstāvot Austrāliju, Koreju, Meksiku, Itāliju, Ukrainu, Spāniju un Baltkrieviju.

• Festivāla viesu vidū būs Štutgartes baleta teātra vadošā soliste Hjodžuna Kana no Korejas, kura apguvusi baletu Seulā un Kirova baleta akadēmijā Vašingtonā un kuras repertuārā ir vadošās lomas vairāk nekā 35 baletos, un Marti Fernandess Paiša no Katalonijas, kurš pirmās baleta klases sācis apmeklēt jau četru gadu vecumā. Viņš studējis Džona Kranko baletskolā un, 2014. gadā sācis strādāt Štutgartes baletā, piedzīvojis strauju karjeras kāpumu - trīs gadu laikā ticis pie solista statusa un lomām vairāk nekā 25 baletos. Jūrmalā viņu izpildījumā varēs baudīt Marko Gekes darbu - Mihaila Fokina baleta Ugunsputna pas de deux un britu horeogrāfa Duglasa Lī duetu Arkādija, ko kritiķi raksturo kā izsmalcinātu ķermeņa skulptūru deju iztēlotā idilliskā vietā. Duglasa Lī rokraksts ir balstīts klasiskās dejas stilā, kuru papildina elegants atlētisms.

• Skatītājus priecēs arī intriģējošs pāris no Horvātijas Nacionālā teātra baleta trupas Splitā - ķīniešu izcelsmes austrālietis Ārons Koks dejos duetā ar ukrainieti Evu Karpilovsku. Ārons Koks pēc baleta studijām Sidnejā studējis arī Amsterdamas Mākslu universitātē, savukārt Eva Karpilovska pēc baletskolas absolvēšanas un jau strādājot Horvātijas Nacionālā teātra baleta trupā, ieguvusi pedagoga un horeogrāfa kvalifikāciju Kijevā.

• Īpaši viesi Jūrmalā būs arī divi itāļu dejotāji no Ženēvas Lielā teātra - nelielo, bet ļoti spožo un daudzpusīgo baleta trupu pārstāvēs Simone Repele (1993) un Saša Riva (1991), kuri abi mācījušies pasaulslavenā Džona Noimaijera vadītā Hamburgas baleta akadēmijā un 2018. gada aprīlī ar lieliem panākumiem viesojušies slavenajā Džoisa teātrī Ņujorkā. Jūrmalā varēs redzēt S. Rivas horeogrāfiju duetā Tabula Rasa un populārās slovāku horeogrāfes Natalijas Horečnas divdeju For Terry.

• Un, protams, festivāla programmā iekļauti arī Latvijas Nacionālā baleta jaunākie un spilgtākie darbi un mūsu horeogrāfu jaunākās idejas: Kārlis Cīrulis un Annija Kopštāle izdejos pas de deux no baleta Diāna un Akteons, fragmentus no Jura Karlsona baleta Antonija#Silmači (2018) izpildīs Elza Leimane (Antonija), Ieva Rācene (Bebene), Jūlija Brauere (Ieviņa), Arturs Sokolovs (Aleksis), Kārlis Cīrulis (Rūdis), Andris Pudāns (Ābrams) un Germans Ševčenko (Kārlēns). Alises Tomkovičas solo izpildījumā būs Elzas Leimanes horeogrāfija Double trouble, Arturs Sokolovs un Marija Burceva dejos duetā Es atkal dzirdu, bet Antons Freimans un Anna Ruske izpildīs duetu Over the hills (Antona Freimana horeogrāfija).