Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Vides stāsti maina domu virzienu

LAIKMETĪGĀS DEJAS māksla Latvijā jau vairāku gadu garumā meklē savdabīgas spēles vietas, vienlaikus apvienojot un sintezējot dažādus mākslas žanrus. Vides dejā ķermeņa kustību saspēle ar vides objektiem rada pavisam citu nozīmi vietai, kuru ikdienā uzlūkojam tikai kā garāmgājēji © Publicitātes foto

«Saule un karstums mūs nebiedē. Mēs jau esam piedzīvojuši ne tikai karstumu, bet arī tādas lietavas, ka, pārplūstot upei, ir jāmaina festivāla vieta. Jā, visādi ir gājis, bet – spēja pielāgoties palīdz mainīt domāšanu. Mēs esam gatavi jebkuriem laika apstākļiem,» saka horeogrāfe, dejas pedagoģe un dejotāja, Starptautiskā Laikmetīgās dejas festivāla Vides deja dibinātāja un organizatore Lilija Lipora.

No svētdienas, 5. augusta, līdz sestdienai, 11. augustam, Rēzeknes novada Lūznavas muižā, kas atrodas Rāznas Nacionālā parka teritorijā ar 24 ha lielu parku, un tās apkārtnē notiks jau astotais Starptautiskais Laikmetīgās dejas festivāls Vides deja - vides dejas pirmizrādes, dejas izrādes, meistarklases, nodarbības, dejas eksperimenti, filmu vakari un citi notikumi, kas sola radīt jaunas sajūtas un piedzīvojumus. Festivāla publiskā programma ikvienam interesentam pieejama bez maksas.

Vides dejas festivāla idejas pamatā ir performanču veidošana dažādās jeb īpašās vides vietās, apspēlējot un apdejojot vides objektus un teritorijas, savā jaunrades procesā par pamatu izmantojot vietējo iedzīvotāju stāstus, vides stāstus un vidi kā vides dejas performanču, izrāžu scenogrāfiju.

Šā gada festivāla iestudējumus veidos: Rūta Ronja Pakalne - latviešu dejotāja, horeogrāfe un filmu režisore, kura šobrīd dzīvo Igaunijā un ir viena no diviem latviešiem, kura absolvējusi prestižo Laikmetīgās dejas horeogrāfijas skolu P.A.R.T.S. Beļģijā; Marija Ri Shirotsuki - kino un dejas māksliniece, horeogrāfe, kura ieguvusi maģistra grādu kinorežijas specializācija Sanktpēterburgas Valsts Kino un TV universitātē; video mākslinieks Mārtiņš Līdaks, kurš ir multimediju speciālists perfomanču grupā White Knights un kura būtiskākie darbības virzieni ir video projekcijas izrādēm, video dejas un ēnu dejas; mūsdienu, hiphop un laikmetīgās dejas dejotājs un horeogrāfs Guntis Spridzāns - Spēlmaņu nakts 2007 balvas laureāts par labāko kustību režiju; Eva Kronberga - dejotāja un horeogrāfe, kura guvusi pieredzi arī CEEC China vasaras nometnē, kā arī piedalījusies gan starptautiskos, gan Latvijas laikmetīgās dejas projektos, tostarp festivālā Laiks dejot 2018; performances iestudēs arī horeogrāfs László Fülöp no Ungārijas, kurš būs arī festivāla viesizrādes Your mother at my door mākslinieks.

Vides dejas performanci veidos arī horeogrāfe Lilija Lipora, festivāla dibinātāja un organizatore. «Paralēli organizatoriskajam stresam ik gadu atrodu iespēju un laiku arī savam priekam. Un, lai arī šķiet, ka tas nebūs iespējams, tajā nedēļā, kad esmu uz vietas, sakoncentrējos un ieslēdzu arī radošumu,» stāsta Lilija Lipora. Viņa neslēpj: gada laikā strādājot pie festivāla programmas, dažkārt uznāk lūzums, kad liekas: viss, pietiek, jo īpaši, ja festivāls jānoorganizē ar ļoti nelieliem resursiem. Bet radošais pacēlums festivāla laikā ir tik grandiozs, ka tas allaž iedvesmo iesākto turpināt. «Katrs darbs reizēm ir nogurdinošs, katram kādā brīdī ir sava melnā garoziņa, bet, kad pienāk festivāla nedēļa, tu nokļūsti uz tāda emociju viļņa, ka tas visu izlīdzsvaro.»

No šā gada festivāla programmas Lilija Lipora īpaši izceļ ceturtdienas, 9. augusta, latviešu dejas un laikmetīgās dejas eksperimentu - Danču vakaru, kas sāksies pulksten 19 un ko viņa vadīs kopā ar savu vīru, aktieri Edgaru Liporu. Tajā aicināts piedalīties ikviens interesents, turklāt mūziķi varēs pievienoties improvizācijās. Savukārt 9. augustā no rīta būs meistarklases, kur arī interesenti aicināti pievienoties - viena meistarklase būs profesionāļiem, dejas lietpratējiem, bet otra - iesācējiem, kuri varbūt nekad nav dejojuši.

Lilija Lipora uzskata, ka festivāls, kas ar savu individuālo gaisotni un atmosfēru iedvesmo horeogrāfus un citus māksliniekus radīt neparastus vides dejas iestudējumus, arī atsevišķiem tā skatītājiem liek mainīt domu virzienu. «Tādi piemēri mums ir, ka cilvēki ir kardināli mainījuši savu profesionālo nodarbošanos - ne jau kļuvuši par dejotājiem, bet sapratuši, ko patiesībā dzīvē vēlas darīt.»

***

PAŠU ĒRTĪBAI

• skatītāji aicināti uz pasākumiem ņemt līdzi piknika sedziņas, uz kurām sēdēt

• telts vietu Lūznavas muižas apkārtnē iespējams rezervēt, sazinoties ar Rēzeknes novada Tūrisma un informācijas centru