Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Eiropas galveno kino balvu par mūžā ieguldījumu saņems spāņu aktrise Karmena Maura

ALMODOVARA AKTRISE. Slavenā Karmena Maura decembrī Seviļā saņems mūža balvu par ieguldījumu Eiropas kino attīstībā © Publicitātes foto

Eiropas Filmu akadēmija izziņojusi, ka šā gada Eiropas galveno kino balvu par mūžā ieguldījumu saņems spāņu aktrise Karmena Maura.

Šo ekrāna dīvu bieži dēvē par Pedro Almodovara aktrisi, tomēr jāpiebilst, ka pirms viņu satikšanās 1988. gada filmā Sievietes uz nervu sabrukuma sliekšņa Karmena Maura (1945) bija spāņvalodīgajā pasaules daļā atzīta kino zvaigzne, kuras filmu karjera sākusies jau sešdesmito gadu beigās. Tās laikā viņa saņēmusi četras Goijas balvas Los Premios Goya (spāņu Oskara analogs) un vienu Cēzaru (franču Oskars). Par dažādām lomām viņa saņēmusi labākās aktrises titulu festivālos Lokarno, Sansebastjanā un Kannās.

Pazīstamākās filmas ar viņas piedalīšanos ir režisora Almodovara Volver un Law of Desire, kā arī Frensisa Forda Kopolas filma Tetro. Aktrise nevairās atveidot visnotaļ neordināras varones. Karmenas Mauras filmogrāfija ir īpašs izpētes un skatīšanās objekts, viņas apbalvojumu saraksts visnotaļ iespaidīgs, bet Eiropas Filmu akadēmija aktrisi godinās svinīgā ceremonijā 15. decembrī. Eiropas Filmu akadēmijas balvu šoreiz pasniegs Spānijā, Seviļā, ceremonijā, kura norisināsies ar Katalāņu filmu institūta atbalstu.