Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

APRITĒ. Par sabiedrības dzīvesveida maiņu

GUNTERS PAULI uzskata, ka ikviena sabiedrība maina savu «dzīvesveidu» vien tad, kad to piespiež apstākļi, visbiežāk – krīzes. Tomēr pārmaiņas iespējamas arī tad, ja sabiedrība spēj iedvesmoties no labiem piemēriem © Publicitātes foto

Atzīmējot kustības Lielā talka 10. jubileju, šodien un rīt Rīgā viesosies viens no pasaules drosmīgākajiem piemēriem uzņēmējdarbībā un zinātnē – profesors Gunters Pauli (Gunter Pauli, 1956). Ikvienam ir iespēja viņa lekciju skatīties portālā delfi.lv – 19. jūlijā pēc pulksten 12.

Kustības Lielā talka vadītāja Vita Jaunzeme uzsver, ka Guntera Pauli vizīte būs nebijusi iespēja Latvijas talkas organizatoriem, atbalstītājiem un koordinatoriem dzirdēt vienu no pasaules ievērojamākajiem prātiem, kurš ar savu domu svaigumu, pieredzi un harismu ir aizrāvis auditorijas visā pasaulē. «Novērtējot panākto, visai Lielās talkas komandai dāvāsim iespēju tikties ar personību, kura konsultējusi tādu pasaules valstu līderus kā Čīle un Argentīna,» stāsta Lielās talkas vadītāja. «Ikviena ieguldījums ir bijis neatsverams, lai mēs visi kopā virzītos uz mērķi - kļūt par valsti, kura par savu prioritāti būtu izvirzījusi zaļo vīziju, kas nozīmē ilgtspējību, veselību, sapratni par dabas likumiem, augsto tehnoloģiju un zinātnes attīstību. Lai šī tikšanās stiprina mūsu sadarbības garu un iedvesmo jauniem plāniem!»

Gunters Pauli vizītes laikā Latvijā 19. jūlijā tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, pēc tam notiks Guntera Pauli lekcija Inovatīvi uzņēmējdarbības veidi, kas izmanto vietējos resursus, rada vērtību un pievēršas visu iedzīvotāju vajadzībām: ekoloģisks, revolucionārs modelis, kas piešķir kapitālismam cilvēcību; tā būs skatāma portālā delfi.lv.

Uzņēmējs, ekonomists un sabiedriskais darbinieks Gunters Pauli pasaulē popularitāti ieguvis ar tā saucamās zilās ekonomikas principu definēšanu.

Tās rašanās tiek saistīta ar Romas klubu, kura biedrs ir arī Pauli - pirms 50 gadiem dibinātais pasaules politiskās, finansiālās, kultūras un zinātnes elites pārstāvju klubs (tam noteikts biedru limits - tikai simt) jau no sava darbības sākuma pievērsis uzmanību globāliem jautājumiem. Klubs definē tēmu, nodrošina finansējumu zinātniskiem pētījumiem, pēc tam, pieaicinot respektablus un prominentus zinātniekus, politiķus un sabiedriskās domas pārstāvjus, ziņojumu noklausās un apspriež savā ikgadējā konferencē. Tieši Romas klubam Pauli savulaik rakstīja ziņojumu par to, kā iespējams inovatīvi izmantot resursus un tādējādi cīnīties ar ekoloģijas un klimata izmaiņu problēmām. Vēlāk klajā nāca Guntera Pauli sarakstīta grāmata Zilā ekonomika: 10 gadi, 100 inovācijas, 100 miljoni darba vietu, kas teju vai uzreiz kļuva par dižpārdokli pasaulē. Guntera Pauli definētās zilās ekonomikas principi veidoti, balstoties uz dabas procesiem, viņš uzskata, ka, par piemēru ņemot dabas procesus, var radīt jaunus ekonomiski, sociāli un arī ekoloģiski izdevīgus biznesa modeļus. Viņa piedāvātais ir alternatīva ierastajiem industriālajiem procesiem, noņemot akcentu no zemes dzīļu resursu izmantošanas, bet uzsvaru liekot uz daudz vienkāršākām ekoloģiskām tehnoloģijām. Zilās ekonomikas galvenie principi: dabā nav atkritumu, ikviens produkts ir kāda jauna produkta avots, jebkuru resursu var aizstāt ar citu, ja tas nepieciešams ražošanai. Guntera Pauli pozīcija - neprasīsim no Zemes vairāk, bet vairāk izmantosim to, ko Zeme mums jau dod. Gunters Pauli uzskata, ka mūsdienu ekonomikas modelis ir globalizācija, kas paredz nemitīgu ražošanas kāpināšanu, konkurenci, standartizāciju un arī darba vietu samazināšanu, bet tam viņš nesaskata nākotni, jo tas ved uz milzīgu bezdarbu, nabadzību un nemitīgu atkritumu ražošanu. Savukārt zilās ekonomikas principi ir pavisam citi. Pauli bieži minējis piemēru - pēc kafijas vai tējas dzeršanas nosēdumus nevis izmest atkritumos, bet izmantot tos, piemēram, šitaki sēņu audzēšanā, bet pēc ražas novākšanas nevis vairot atkritumus, bet atlikušo atdot kā barību dzīvniekiem. Pauli atzīst, ka vislielākie viņa ideju atbalstītāji ir mazais un vidējais bizness, jo milzīgās kompānijas nekādas pārmaiņas vispār nevēlas, taču, kā uzskata Pauli, dzīve piespiedīs mainīties.

Beļģijā dzimušais Gunters Pauli ir dibinājis un vadījis daudzus uzņēmumus un sabiedriskās organizācijas, konsultējis dažādu valstu valdības un industriju līderus, kā ieviest inovācijas, ar kuru palīdzību efektīvāk un dabai draudzīgāk, maksimāli izmantojot vietējos resursus, organizēt ūdens, pārtikas, mājvietu, veselības un enerģijas nodrošināšanu. Viņa jaunākās iniciatīvas saistītas ar plastmasas atkritumu izvākšanu no pasaules okeāniem un ar jūras līmeņa paaugstināšanās novēršanu. G. Pauli ir izdevis 20 grāmatas, kas publicētas vairāk nekā 30 valodās, viena no tām - Piecas dabas valstis - nupat nākusi klajā latviešu valodā.