Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

"Daugaveņa" no Daugavpils gatavojas maģiskam brīnumam

DAUGAVPILS novada Līksnas pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvs Daugaveņa, kas izveidots pirms desmit gadiem, šajos svētkos piedalījās nedēļas sākumā Arēnā Rīga notikušajā koncertā Vēl simts gadu dejai, gan, protams, arī deju lieluzvedumā Māras zeme. Centrā pirmajā rindā – kolektīva vadītāja Vilma Tāraude © Rūta Kalmuka/F64

«Deju lielkoncerts būs ļoti skaists, emocionāls un grandiozs. Domāju, ka, to skatoties, tauta raudās. Pat lielākajiem skeptiķiem būs jāatzīst, ka deju uzvedums Māras zeme ir izdevies, pat neraugoties uz kaismīgajām diskusijām pirms tā,» uzskata vidējās paaudzes deju kolektīva Daugaveņa vadītāja Vilma Tāraude. Līksniešiem šie svētki sākās jau pagājušajā sestdienā līdz ar saules lēktu – pulksten četros no rīta, kad devās ceļā uz Rīgu.

Gaidot Dziesmu un deju svētkus, Neatkarīgā pavasarī jau tikās ar Daugavpils novada Līksnas pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvu Daugaveņa, kuri gatavojās gan deju lieluzvedumam Māras zeme, gan koncertam Vēl simts gadu dejai Arēnā Rīga, jo bija izcīnījuši iespēju būt vieni no 14 vidējās paaudzes deju kolektīviem, kuriem šāda iespēja bija. Kolektīvs uzmanību piesaistīja arī ar faktu, ka kultūras nams Līksnā jau vairākus gadus atrodas avārijas stāvoklī, tāpēc lielajiem sadancošanas svētkiem gatavošanās notikusi pat stadionā un pļavā. Svētku nedēļā Neatkarīgā kolektīvu uzmeklēja vēlreiz.

Šī nedēļa līksniešiem bijusi saspringta - sestdien ieradušies galvaspilsētā, iekārtojušies Ķengaraga vidusskolā, pēc tam devušies uz mēģinājumu Arēnā Rīga, lai gatavotos koncertam Vēl simts gadu dejai. «Mums viss ir ļoti labi - gan ēdināšana skolā, kurā saimnieces gatavo patiešām izcili, gan elektroniskās dalībnieku kartes, par kurām daudzi iepriekš bažījās, līdz šim darbojušās nevainojami. Protams, kā jau mēģinājumos, dažreiz ir pacietīgi jāpagaida, bet tas ir normāli,» saka Vilma Tāraude. Svētdien dalībnieku gājienā bijusi aizķeršanās jeb divu stundu gaidīšana, un nekas traģisks jau tas nav, bet Vecrīgā gadījušies vietā, kur saimniekojis caurvējš, tāpēc bijuši nedaudz satraukušies par iespējamām veselības likstām, un kolektīvs, ņemot vērā vēl to, ka nākamajā dienā ir uzstāšanās Arēnā Rīga, lēmis nepalikt uz dalībniekiem veltīto koncertu. Koncertā Vēl simts gadu dejai piedzīvoto dejotāji dēvē par īpašu, emocionālu un skaistu notikumu. «Pat kaut kas maģisks,» saka Vilma Tāraude. Negaidīts pārsteigums līksniešiem bija jau naktī, kad pēc koncerta atgriezušies naktsmītnē - pārējie Daugavpils novada kolektīvi Daugaveņu sagaidīja ar gavilēm, un kā nu ne - vidējās paaudzes deju kolektīvs no Līksnas bija vienīgie no novada, kuri izcīnīja tiesības piedalīties šajā koncertā. Līdz ar otrdienu sācies kārtīgs darbs Daugavas stadionā, kur visas dienas garumā notika mēģinājumi. Dalībnieki atzīst - ja mājasdarbs izdarīts kārtīgi, tad mēģinājumi nav grūti. «Manējie ir gatavi visam. Visi apzinās arī to, ka pēc stadiona pārbūves neviens dejotājs nevar noslēpties, jo patiešām ir redzams ikviens,» ir pārliecināta kolektīva vadītāja, kura Daugaveņu līdz Dziesmu un deju svētkiem aizvedusi jau otro reizi. Arī dejotāji atzīst, ka Māras zeme būs īpašs uzvedums un pat tās dejas, kuras dejotājiem sākotnēji nepatika, kuri tās nepieņēma un protestēja pret tām, «kopējā ainā izskatās pavisam citādi».

Ekrānšāviņš no avīzes

Slodze dejotājiem esot pamatīga - celšanās īsi pirms sešiem, pusseptiņos brokastis, astoņos no rīta sākas mēģinājumi, un pa dienu, lai arī ir īsi pārtraukumi, pārāk tālu aizskriet nevar. Protams, ka svētku dalībniekiem pašiem neiznāk baudīt Dziesmu un deju svētku pasākumus, bet pēc deju lieluzveduma Māras zeme atklātā ģenerālmēģinājuma skatītājiem pa dienu vairs nebūs mēģinājumi, tāpēc tā tiks dažādi izmantota - apskatot Rīgas Motormuzeju, arī mazliet palaiskojoties pie jūras...

Nenoliedzami, ka šādi pasākumi esot arī lakmusa papīrs kolektīva mirkroklimatam un attiecībām. «Tie parāda, vai kolektīvs spēj tikt galā ar stresu, arī vienotību un spēju ievērot disciplīnu, kas ir ļoti svarīga ne tikai deju laukumā, bet arī sadzīvē,» saka Vilma Tāraude. Organizētība, izpalīdzīgums un jautrība - tā līksnieši raksturo paši sevi šajos svētkos un zina, kā mājupceļā būs iesvētības tiem «jauniņajiem», kuri ar Daugaveņu pirmo reizi piedzīvojuši Dziesmu un deju svētkus.