Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

"Anima Solla" vokālo ansambļu virsotnē

JUBILEJAS GADS. Šis gads vokālo ansambļu konkursa Lielās balvas ieguvējai Anima Solla ir īpašs – kolektīvs svin 20. jubileju, un naudas prēmija tiks izlietota svinībām, kurās galvenā vieta būs spilgtiem skaņdarbiem © Foto: Ilmārs ZNOTIŅŠ, Latvijas Nacionālā kultūras centra arhīvs

Dziesmu svētku vokālo ansambļu konkursā Lielo balvu un 1000 eiro ieguva Ogres novada kultūras centra kolektīvs Anima Solla. Kopumā konkursā piedalījās 21 vokālais ansamblis vairākās kategorijās – sieviešu, vīru, jauktais, senioru un pusprofesionālais.

Pusprofesionālo vokālo ansambļu kategorijā līdz finālam bija tikuši trīs kolektīvi, taču skatē piedalījās divi - koncertorganizācijas Ave Sol Rīgas vokālā džeza grupa Assembly Singers un Anima Solla. Laurus plūkt izdevās ogrēniešiem, lai gan, kā Neatkarīgajai teica ansambļa vadītāja Mārīte Purviņa - «abi gājām punktu punktā». Šī kategorija arī tiekot vērtēta stingrāk nekā citas, jo pusprofesionāls nozīmē to, ka vismaz divi dalībnieki dzied profesionālos koros. Vispār šādu kolektīvu Latvijā nav daudz - četri vai pieci. Anima Solla to vidū ir pieredzes bagāts - šogad tas svinēs 20. jubileju. Nu tas tiks atzīmēts uz ļoti pozitīvas nots, jo iegūta Lielā balva un arī prēmija, ko varēšot izlietot mazliet košākām svinībām ar spilgtiem skaņdarbiem. Jo, lai arī svētki - pāri visam ir mūzika! Tā būšot arī īstā reize sapulcēties kopā tām meitenēm, kas tajā dziedājušas un joprojām dzied - ja ne ansamblī, tad kādā citā dziedošā sastāvā, jā, arī korī Latvija. Skatē uzstājušās septiņas meitenes, un viņu vidū arī komponiste Agneta Krilova-Bērziņa (viņas skaņdarbi arī ir ansambļa repertuārā). Taču Anima Solla ir arī pietiekami garš «rezervistu soliņš». Tas nozīmē, ka var pieaicināt palīgos tad, ja nepieciešams kāda skaņdarba izpildīšanai. Mainība kolektīvā esot liela, jo meitenes gan dodas studēt uz ārzemēm, gan dzimst bērniņi, un viegli tas nav ne vadītājai, ne kolektīvam. Taču, no otras puses, katra jauna balss ienes ko jaunu, kādu atšķirīgu niansi skanējumā. Patiesībā vislielākais izaicinājums ir noturēt augstu latiņu, jo vieglāk ir kalnā uzkāpt, bet noturēties tajā grūtāk, atzina M. Purviņa.

Sieviešu vokālo ansambļu kategorijā pirmo vietu ieguva Liepājas vokālais ansamblis Gaismiņa, otro vietu dalīja Rīgas pašvaldības kultūras un atpūtas centra Imanta vokālais ansamblis Fortuna un Mazsalacas novada kultūras centra vokālā grupa Ēra, bet trešā vieta tika Kuldīgas kultūras centra vokālajam ansamblim Karameles.

Vīru konkurencē pirmā vieta - Latvijas Universitātes kultūras centra vīru vokālajam ansamblim Dancis, otrā vieta - gan Preiļu novada kultūras centra vīru vokālajam ansamblim, gan Stendes tautas nama kolektīvam Stende.

Starp jauktajiem vokālajiem ansambļiem labākā tituls Rēzeknes novada vokālajam ansamblim Skona, otrā vieta - Ventspils pilsētas domes kultūras centra jauktajam vokālajam ansamblim Mundus, trešā - Jaunpils jauktajam vokālajam ansamblim Vocalica.

Senioru grupā uzvarētāja godā tika Rīgas pašvaldības kultūras centra Iļģuciems sieviešu vokālā ansambļa Freska senioru grupa Krētas freska. Otro vietu ieguva Ozolnieku tautas nama sieviešu vokālais ansamblis Madara, trešajā vietā ierindojās Mārupes kultūras nama senioru vokālais ansamblis Pīlādzis.

Kolektīvu sniegumu vērtēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis (žūrijas priekšsēdētājs), Martens Jansons (Zviedrija), Tomass Vols (Igaunija), kā arī komponisti Selga Mence un Andris Sējāns.

Vokālo ansambļu sniegumu dziesmu svētku laikā varēs klausīties 4. jūlijā vokālo ansambļu garīgās mūzikas koncertā Tev tuvumā, 5. jūlijā laicīgās mūzikas koncertā Laiku viju gredzenā, 6. jūlijā un 7. jūlijā bērnu vokālo ansambļu uzvedumā Vilkam tāda dvēselīte, kā arī 7. jūlijā ielu koncertos Vecrīgas ielās un laukumos.