Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Dziesmu svētku piedzīvojums: Kolosāla vienotības sajūta ar savu tautu

MARINA REBEKA: «Dziesmu svētki ir vienojošs notikums šajā valstī. Katram pašam tikai vajag gribēt to pieņemt un izjust, jo šajā pasākumā nav runa par asinīm – esi latvietis, slāvs vai kādas citas tautības pārstāvis, bet ir runa par to, kam cilvēks tic, ko mīl. Ja cilvēks mīl šo zemi, ja ciena tās zemes tradīcijas, kurā viņš ir uzaudzis, ja mīl šo valsti, tad asinīm nav nozīmes. Gars un ticība ir pats galvenais un arī vienojošais mums visiem.» © Foto: Ilmārs ZNOTIŅŠ, Latvijas Nacionālā kultūras centra arhīvs

«Ļoti intensīvas emocijas, varētu teikt – pārāk spēcīgas. Patiešām bija aizkustinoši līdz asarām – stāvi uz skatuves, visa publika ar rokām māj un dzied līdzi, kolosāla vienotības sajūta ar savu tautu,» saka izcilā operdziedātāja Marina Rebeka, kas ieradās Rīgā, lai piedalītos atklāšanas koncertā dziesmu un deju svētku dalībniekiem, bet jau nākamajā rītā atgrieztos Itālijā.

«Tā bija unikāla iespēja, kas gadās tikai vienu reizi mūžā, es nevarēju palaist to garām, jo tas ir milzīgs gods un arī liels prieks - dziedāt dziesmu svētku atklāšanas koncertā valsts simtgades gadā. Pat nevarēja būt nekādu jautājumu - visi plāni tika mainīti, speciāli šī koncerta dēļ es atlidoju uz Latviju,» saka Marina Rebeka. Šobrīd viņai ir intensīvs darbs Itālijā, kur noris viņas jaunā solodiska ieskaņošana. Tas nāks klajā oktobrī un būs pirmais viņas dibinātās ierakstu kompānijas Prima classic klāstā. «Protams, šis projekts nav tik nozīmīgs kā dziesmu un deju svētki, bet man personiski tas ir ļoti nozīmīgs,» saka Marina Rebeka. Lai arī operdziedātājai šī svētku nedēļa ies secen, tomēr viņas ģimene tajos būs pārstāvēta - uz noslēguma koncertu dosies viņas mamma un meita Katrīna. Operdziedātāja savulaik piedalījusies dziesmu svētkos kā kora Rīga dalībniece, pagājušajos - pirmo reizi uz tiem aizvedusi meitu, bet, tā kā Katrīna bijusi pārāk maza, noslēguma koncertu nav izturējušas līdz galam. «Tagad meita jau ir diezgan liela - septiņi gadi. Mēs esam gatavas šiem svētkiem - meita zina par koru tradīcijām, par svētkiem, par valsts simtgadi, dzied tautasdziesmas, paskatījāmies fotogrāfijas, arī ierakstus youtube,» pasmaida Marina Rebeka. Jau rudenī Katrīna sāks iet Rīgas Doma kora skolā, protams, dziedās arī korī, bet mamma atzīst, ka meitai dziedāt gan patīkot, bet viņai patīk arī gleznot un dejot, apmeklējusi arī baleta studiju.

Operdziedātāja atzīst, ka viņai nereti, esot citās valstīs, nākas stāstīt par mūsu dziesmu svētkiem, un to varot izdarīt īsi un kodolīgi: «Es saku - tas ir mega notikums, ko jūs, ja piedzīvosiet, noteikti atcerēsieties uz visu mūžu. Tie ir lieli tautas svētki, visur jūt pacilātības garu, cilvēkiem ir svētku noskaņojums. Kaut kas emocionāli ļoti stiprs.