Atbildīgie dienesti Dziesmu un deju svētkiem gatavi

JĀIEVĒRO NOTEIKUMI. Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča (no labās) mudina uz lielajiem svētku pasākumiem doties laikus un neņemt līdzi tās lietas, ko aizliegts ienest teritorijā. Ar tām un cita veida informāciju var iepazīties svētku mājaslapa © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Šos Dziesmu un deju svētkus varētu apmeklēt ap pusmiljons viesu, bet piedalīsies 43 219 dalībnieku. Jau patlaban šim lielajam notikumam ir sagatavojušies visi atbildīgie dienesti – Valsts policija, ugunsdzēsēji, mediķi, svētku rīkotāji un Rīgas pašvaldība. Taču tiek atgādināts arī pašiem parūpēties par veselībai un ērtībām nepieciešamo, kā arī ievērot drošības noteikumus, lai nerastos nepatīkami pārsteigumi.

Šogad viens no jauninājumiem ir elektroniskās identifikācijas kartes. Tās jau ir gatavas un 28. jūnijā tiks izsniegtas Dziesmu un deju svētku koordinatoriem, preses konferencē informēja svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča. Viņa mudināja tās sargāt tikpat cieši kā pases vai ID kartes, jo tas būs gan kā identifikācijas dokuments, gan ieejas caurlaide pasākuma teritorijā, gan ēdināšanas un sabiedriskā transporta talons. Tā ļaus noskatīties noslēguma koncertu un ģenerālmēģinājumu tiem dalībniekiem, kuri nebūs iesaistīti šajā sarīkojumā. Tāpat ar to būs iespējams bez maksas apmeklēt tautas lietišķās mākslas izstādi Rīgas Mākslas telpā, kā arī Brīvdabas, Dabas, Latvijas Nacionālo vēstures un Motormuzeju. Svētku laikā notiekošajam varēs sekot līdzi arī no lielajiem ekrāniem Brīvības laukumā un fanu teltī pie Rīgas Kongresu pils (visas dienas), Centrāltirgū (1. un 8. jūlijā), Live Riga Dziesmu svētku restorānā Esplanādē (6., 7., 8. jūlijā). Ārpus galvaspilsētas vēl 25 vietās tiks piedāvāts vērot LTV tiešraides, bet to vēl varot pagūt noorganizēt arī citas pašvaldības.

Iegūt visu veidu informāciju varēs septiņos centros: Skonto un Daugavas stadionā, Mežaparka estrādē, Esplanādē, Vērmanes dārzā, Brīvības laukumā, Elektrum Olimpiskajā centrā.

Būs arī īpaši izveidota mobilā lietotne, ko plānots iedarbināt no 27. jūnija, un tā nodrošinās ar ziņām ne tikai dalībniekus, bet arī pasākumu apmeklētājus.

E. Juhņēviča mudināja lielo notikumu apmeklētājiem un dalībniekiem ievērot noteikumus. Ja piktogrammās ir atzīmēti priekšmeti, ko nedrīkst ienest teritorijā, tad nevajadzētu mēģināt ar tiem iešmaukt iekšā. Kā piemēru viņa minēja lietussargus, liela izmēra somas, mājdzīvniekus, skeitborda dēļus vai citus sporta rīkus (velosipēdus varēs atstāt novietnēs), foto un video statīvus (videokameras un fotoaparātus būs atļauts ņemt līdzi), asus priekšmetus un sprāgstvielas, alkoholu un narkotikas, pārtiku un dzeramos (izņēmums ir zīdaiņiem un bērniem līdz četru gadu vecumam paredzētais). Jāņem vērā, ka Mežaparka Lielajā estrādē būs īpaša ēdināšanas zona - pietiekami tālu no skatītājiem. Tur būs iegādājami viegli alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, vieglas uzkodas, suvenīri un lietišķās mākslas izstrādājumi. Jāatceras, ka alkohols tiks tirgots pirms un pēc koncerta, bet ne tā laikā. Un lietot to varēs tikai šajā zonā, bet ar dzēriena glāzi doties ārpus tās nedrīkstēs, piekodināja svētku izpilddirektore.

Attiecībā uz bērniem - vecumā līdz septiņiem gadiem ieeja būs bez maksas, ja netiek aizņemta papildu vieta. Dalībniekiem, kas noslēguma koncertā būs skatītāju pulkā, drīkstēs nākt līdzi pirmsskolēni. Būtu gan jāievēro, ka ratiņus starpejās nedrīkstēs novietot, tāpēc vajadzētu ņemt līdzi saliekamos, vai arī tos varēs atstāt velonovietnēs.

No kopumā plānotajām 73 naktsmītnēm šobrīd atļaujas uzņemt dalībniekus dotas jau 55, kas nozīmē, ka tur ar ugunsdrošību ir viss kārtībā, taču cerams, ka drīzumā šajā sarakstā būs visas.

Svētku rīkotāji arī atgādināja, ka no 65 pasākumiem 44 būs par brīvu, taču no maksas sarīkojumiem vēl uz diviem ir pieejamas biļetes - uz vokālsimfoniskās mūzikas koncertu Arēnā Rīga 5. jūlijā un bērnu vokālo ansambļu uzvedumu Dailes teātrī - 7. jūlijā.

Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais