Sociālais vēstījums ārpus Latvijas

AICINĀJUMS DOMĀT. Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas paviljona mērķis ir aicināt diskutēt par vidi, kādā dzīvo lielākā daļa Latvijas sabiedrības, un procesiem, kādā daudzdzīvokļu namu iemītnieki tiek iesaistīti – arī pašiem to negribot. Apmeklētājiem paviljons būs pieejams līdz 25. novembrim © Publicitātes foto, Ansis STARKS

Venēcijas arhitektūras biennālē Latvija ir pārstāvēta ar ekspozīciju, kuras vēstījums ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem nav nekas īpašs, jo tā ir viņu ikdiena. Un tā ir dzīvošana daudzdzīvokļu mājās.

Arī Venēcijas biennāles 16. starptautiskajā arhitektūras izstādē tika atklāta Latvijas ekspozīcija ar nosaukumu Together and Apart (Kopā un atsevišķi), kas ataino ne tikai arhitektūru, bet arī daudzdzīvokļu māju filozofiju. Sākotnēji šādu ēku būvniecības mērķis bija cilvēkus socializēt no viensētām kopībā (lai gan tas neizdevās, jo daudzstāvu namos cilvēki bija sveši cits citam), būvēt lētāk, bez izskaistinājuma, bet tagad nolaistās ēkas tiek renovētas, cilvēki daudz labprātāk veido dzīvokļu īpašnieku kopības, kopīgas tradīcijas un gādā par savu kopīpašumu.

Publicitātes foto, Ansis STARKS

Ekspozīcijas veidotāji informē, ka dienā pirms ekspozīcijas oficiālās atklāšanas, kad to apmeklēja izstādes starptautiskā žūrija, mediju pārstāvji un lūgtie viesi, tajā bijuši jau vairāk nekā 1000 interesentu. Apmeklētājus īpaši piesaista izstādes priekšplānā izvirzītie četri arhitektūras maketi, kas konceptualizē ekspozīcijas galvenās tēmas. Visvairāk uzmanības izpelnījies izstādes daļas Warmth (Siltums) makets, kas ataino siltuma izgarošanu no daudzdzīvokļu namiem.

Venēcijas arhitektūras biennālē skatītājiem tiek piedāvāts stāsts par spēju 100 gadus valstiski attīstīties un nenomaldīties sociāli un arhitektoniski sarežģītā vidē.