Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Rolanda Kalniņa filmas pasaules pirmizrāde Kannās

NETICAMI. Režisora Rolanda Kalniņa un operatora Mika Zvirbuļa filma Četri balti krekli pasaules pirmizrādi Kannās piedzīvo 51 gadu pēc tās uzņemšanas © Publicitātes foto: Agnese ZELTIŅA

Šonedēļ Kannu starptautiskā festivāla programmā Cannes Classics Festivāla pils Bunjuela zālē notika vēsturiskā režisora Rolanda Kalniņa filmas Četri balti krekli oficiālā skate, kas vairāk nekā pēc pusgadsimta kopš filmas uzņemšanas un aizliegšanas kļuvusi par šīs filmas pasaules pirmizrādi.

Seansā piedalījās arī filmas režisors Rolands Kalniņš un operators Miks Zvirbulis, bet grupas Carnival Youth četri puiši, tērpušies baltos kreklos, Kannu filmu tirgus Latvijas paviljonā dziedāja dziesmu par četriem baltiem krekliem un sirdsapziņām.

Kā informē Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa, filmas seanss visiem klātesošajiem kļuva par emocionālu un aizkustinošu pieredzi, tas noslēdzās ar sirsnīgiem aplausiem, godinot 96 gadus veco režisoru Rolandu Kalniņu un filmas operatoru Miku Zvirbuli (80). Pirms filmas izrādīšanas festivāla programmas Kannu klasika/Cannes Classics vadītājs Žeralds Duhaso iepazīstināja publiku ar filmas veidotājiem un lūdza režisoru pastāstīt par filmas tapšanas apstākļiem un sarežģīto ceļu pie skatītājiem. Kā zināms, filma pēc tās oficiālās nodošanas 1967. gadā netika publiski izrādīta, neformālas cenzūras aizlieguma dēļ tā tika nolikta uz plaukta.

Kannu festivāla programmas Kannu klasika veidotāji uzsvēra filmas pārsteidzošās kvalitātes. «Mēs neko tādu nebijām gaidījuši, Četri balti krekli mūs absolūti pārsteidza - gan ar savu kinovalodu, it īpaši izsmalcināto, eleganto operatora darbu, gan arī ar savu sociālkritisko spēku,» atzina Žeralds Duhaso. Gan filmas režisors Rolands Kalniņš, gan operators Miks Zvirbulis Kannās uzklausīja daudz komplimentu. Miks Zvirbulis kinokritiķei Dairai Āboliņai atjokojis, ka savā mūžā neesot dzirdējis tik daudz uzslavu. Savukārt vecmeistars Rolands Kalniņš no Bunjuela zāles skatuves pateicās visiem tiem, kuri palīdzēja notikt šķietami neiespējamajam. «Par to, ka manu filmu varētu rādīt Kannu festivālā, es pat sapņot nevarēju,» teica Četru baltu kreklu režisors.