Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Visu vasaru Latvijā varēs apskatīt izstādi par sieviešu krūtīm

© publicitātes

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā no 30.maija līdz 2.septembrim tiks eksponēta laikmetīgās mākslas izstāde par sieviešu krūtīm "Glandula mammae", informēja muzeja pārstāve Lienīte Šarkūna.

"Glandula mammae" ir krūts dziedzera latīniskais nosaukums, un tā funkcija ir saražot pienu zīdainim. Izstāde veltīta sieviešu krūšu pretrunīgām nozīmēm kultūrā, piemēram, bērna zīdīšana ir laba, bet publiska zīdīšana - nosodāma, krūtīm jābūt lielām, bet reizē - tvirtām un stingrām, dziļš dekoltē ir seksīgs, savukārt izspiedušies krūšu gali - vulgāri.

"Krūtis apvij mīti un aizliegumi. Tās tiek objektivizētas, seksualizētas un klasificētas, slēptas, izceltas vai atkailinātas - saskaņā ar laikmeta skaistuma ideāliem, ķermeņa politiku un priekšstatiem par sievišķību. Krūtis tiek modelētas atbilstoši sabiedrības gaidām un pastāvošām varas attiecībām, bieži vien - izdabājot heteronormatīvajai patērētājsabiedrības loģikai, kas sievietes krūtis uztver kā vīrieša spēļmantiņu. Šajā nozīmē krūtis ir vieta, kur sievietes ķermenī iemājo ideoloģija, seksisms un mizogīnija," izstādes kontekstu aprakstīja Šarukāna.

Ekspozīcijā būs aplūkojamas septiņas mākslinieces - Ieva Balode, Evita Goze, Rasa Jansone, Vivianna Maria Stanislavska, Ingrīda Pičukāne, Mētra Saberova un Eva Vēvere - kas šķetina daudzveidīgos krūšu nozīmju pavedienus un analizē tos mātišķības, seksualitātes, dzimtes, politikas, mitoloģijas, skaistuma kanona, ikdienas pieredzes, kā arī krūts vēža kontekstā.

Izstādes kuratore ir Jana Kukaine, tās grafisko dizainu veidojusi Inga Ģibiete, scenogrāfiju - Artūrs Arnis.