Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra

Jau šodien baleta “Antonija #Silmači” pasaules pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā

© Publicitātes foto

13. aprīlī pasaules pirmizrādi piedzīvos komponista Jura Karlsona un horeogrāfa Aivara Leimaņa balets Antonija #Silmači. Pirmizrādes tiešraide LMT Straumē būs pieejama ikvienam mākslas cienītājiem visā pasaulē. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, diriģents – Jānis Liepiņš, scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, video mākslinieks – Artis Dzērve, gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis. Šis pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas Skroderdienas Silmačosmotīviem veidotais oriģinālbalets ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

Reibinoši zied vasara, saule kāpj kalnā pretī Jāņu naktij, un reibst arī Silmaču saimnieces Antonijas mīlestības izslāpusī sirds... Balets Antonija #Silmači ir romantiski dramatisks stāsts par alkām pēc personīgās dzīves piepildījuma. Tas radīts, iedvesmojoties no daudzu latviešu iemīļotākā dramaturģijas darbaun līdzās Jura Karlsona agrāko gadu baletiem Ugunī, Sidraba šķidrauts un Karlsons lido... spilgti papildina latviešu oriģinālbaletu klāstu.

Komponists Juris Karlsons par savu jaundarbu saka: “Vēlējos rakstīt dramatisku darbu ar spēcīgu emociju kolīzijām, nevis populāras lugas dejojamu variantu. Daudzkārtīgi pārdomājot Skroderdienu sižetiskos pavērsienus, atklāju lugā ieslēptu dramatisku, pat traģisku stīgu - lugas centrā esošās Antonijas alkas pēc īstas un patiesas mīlestības.”

Titullomu jaunajā iestudējumā interpretēs Elza Leimane vai Viktorija Jansone, Aleksis - Arturs Sokolovs vai Viktors Seiko, Dūdars - Antons Freimans vai Raimonds Martinovs, Elīna - Alise Prudāne vai Elīna Agajeva, Kārlēns - Germans Ševčenko vai Gonzalo Preciado Azanza, Ieviņa - Jūlija Brauere vai Paulīna Druka, Rūdis - Kārlis Cīrulis vai Kristaps Jaunžeikars, Ābrams - Andris Pudāns vai Ringolds Žigis, Joske - Avetiks Karapetjans vai Aleksandrs Osadčijs, Zāra - Ieva Rācene vai Jolanta Lubēja, Pindacīša - Laine Paiķe vai Viktorija Jansone, Bebene - Annija Kopštāle vai Ieva Rācene, Tomuļmāte - Vanda Visnape-Trocjuka vai Anna Russke.

"Lugas Skroderdienas Silmačos sižets ar tās sulīgajiem, kontrastējošajiem tēliem un raksturiem ļoti labi padodas baleta horeogrāfijai, un man ir liels prieks, ka šai idejai atsaucās komponists Juris Karlsons, jo viņa mūzika arī ir tēlaina, bagāta un brīnišķīgi piemērota baletam. Ir ārkārtīgi interesanti iestudēt baletu no baltas lapas: izvēlēties katram dejotājam atbilstošāko lomu un katram tēlam savu dejas valodu. Antonija #Silmači būs atbilstoši visiem baleta kanoniem veidots uzvedums, kura horeogrāfiskajā valodā ievīta arī kāda laikmetīgāka stīga," par baleta jauniestudējumu stāsta horeogrāfs Aivars Leimanis.

Iestudējuma tiešraidi varēs skatīties arī Latvijas Nacionālās operas patrona LMT viedtelevīzijā, kā arī internetā un lietotnē LMT Straume.