Mūža balva Līvijai Volkovai

PAR MŪŽA IEGULDĪJUMU. Prestižo Latvijas literatūras apbalvojumu šogad saņems literatūrzinātniece Līvija Volkova © F64

Šonedēļ tika izziņoti šī gada Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominanti un speciālbalvu ieguvēji.

Kā ierasts, tika atklāts mūža balvas laureāts - balvu par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā saņem literatūrvēsturniece, Rūdolfa Blaumaņa pētniece Līvija Volkova.

2017. gadā izdotie literāri augstvērtīgākie darbi Latvijas rakstniecībā nominēti četrās kategorijās. Labākais dzejas krājums: Daina Sirmā, Dievaines; Anna Auziņa, Annas pūra govs; Raibīs, Pistacejis; Einārs Pelšs/Demon, Condom. Labākais prozas darbs: Inga Ābele, Duna; Kristīne Ulberga, Tur; Andra Manfelde, Virsnieku sievas; Rihards Bargais, Plikie rukši.

Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem: Rūta Briede, Kaiju karalienes noslēpums; Andra Manfelde, Kurš no mums lidos?; Pauls Bankovskis, Kur pazuda saimnieks?; Zane Zusta, Ucipuci domā ārpus kastes.

Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā: Daces Meieres tulkotais Italo Kalvīno Neredzamās pilsētas, Valdas Salmiņas tulkotā Narekas Grigora Žēlabu grāmata; Kārļa Vērdiņa atdzejotā Emīlijas Dikinsones bilingvālā dzejas izlase Āboliņš un bite/One Clover & a Bee; Dena Dimiņa tulkotais Sjouna Skugabaldrs/Ēnu lapsa.

Balvas ieguvēji tiks paziņoti ceremonijā 2018. gada 27. aprīlī. Tāpat LALIGABA komisija piešķīrusi divas speciālbalvas par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā: Gundegai Grīnumai par Viņpus Alpiem. Rainis un Aspazija Kastaņolā. Jaunatklāti tuvplāni un Mārai Grudulei par monogrāfiju Latviešu dzejas sākotne 16. un 17. gadsimtā kultūrvēsturiskos kontekstos.

Ekspertu komisijā šogad strādāja literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, dzejnieks un tulkotājs Edvīns Raups, LNB Bērnu literatūras centra un lasīšanas veicināšanas programmu vadītāja Silvija Tretjakova, rakstnieks Osvalds Zebris un dzejnieks Henriks Eliass Zēgners.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais