Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

LIEPĀJĀ LUCS KĒLERS

Piektdien, 11. augustā, festivāla Liepājas vasara ietvaros Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notiks koncerts Lucs Kēlers. Eiropas komponistu simfoniskie meistardarbi. Tajā uzstāsies festivāla saimnieki - Liepājas Simfoniskais orķestris vācu diriģenta Luca Kēlera vadībā. Koncerta solists Liepājas Simfoniskā orķestra obojists Mārtiņš Zālīte. Programmā: Mocarts, Marčello, Dvoržāks, Šūberts.

SRĪVEROS PIE UPĪŠA

Sestdien, 12. augustā, pulksten 14 Skrīveros, Andreja Upīša memoriālmājas dārzā, Olgas dārza svētkos ar lugas Atraitnes vīrs brīvdabas izrādi viesosies teātra studija Rampa. Šie svētki veltīti rakstnieka dzīvesbiedrei Olgai Upītei. Pēc izrādes muzeja izstāžu telpā tiks atklāta izstāde Saimnieču rokdarbi - mežģīnes, kurā varēs aplūkot 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā Latvijas dāmu darinātās mežģīnes. Par Andreja Upīša sievu literatūrzinātnieks Jānis Upītis atmiņās rakstīja: «No laukiem nākusī Olga kopš apprecēšanās pierada vienmēr būt sabiedrības acīs, vienalga, vai tie būtu Rīgas skolotāji, vai rakstnieki. Vasaras brīvlaikos Andrejs apkopa kokus un augļu dārzu, bet Olgas puķu dārzs ilgi palika prātā visiem Skrīveru mājiņas apmeklētājiem. Tajā pašā laikā Olga noņēma no Andreja pleciem visas saimnieciskās un lielā mērā arī sadzīviskās rūpes. Tāpēc varam sacīt, ka pie katra darba, ko Andrejs paveicis, ir klāt arī daļa viņa sievas nopelnu.»

SARUNA MUZEJĀ

Svētdien, 13. augustā, pulksten Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā notiks saruna ar kuratoriem Līgu Lindenbaumu (attēlā) un Valtu Miķelsonu par mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu kolekcijas izstādi TOP no top, kas šobrīd skatāma Lielajā zālē. Interesenti tiks iepazīstināti ar šīs izstādes veidošanu. Mākslas zinātniece Līga Lindenbauma ir autore sadaļām Seksistiskākie darbi un Skaistākie ceļojumi, savukārt mākslas kritiķis Valts Miķelsons radījis konceptu un izlasi sadaļām Stilīgākie darbi un Ūdeņainākie darbi. Kuras kolekcijas pērles un kāds vienojošs princips slēpjas zem šiem daudznozīmīgajiem nosaukumiem? To varēsiet uzzināt šajā tikšanās reizē.

NOASS UN ILUMINĀCIJA

Festivāla Ūdensgabali ietvaros peldošais mākslas centrs Noass šonedēļ atklājis izstādi The Illuminated River, kas veltīta upēm, tiltiem un mākslai pilsētvidē. Tajā apskatāmi seši pasaules slavenu mākslinieku, arhitektu un zinātnieku komandu priekšlikumi veidot īpašu apgaismojumu tiltiem pār Temzu Londonā. Projekta organizatoru vēlme ir parādīt pasaulē nebijuša vēriena publiskās mākslas projektu tā attīstības pirmajā etapā - atklātā konkursā. Britu organizatori par konkursa uzdevumu izvirzīja uzsvērt Londonas vēsturiskās saites ar upi un sekmēt pilsētas, kā pasaules radošo industriju centra atpazīstamību. Varbūt Rīgas vai kādu citu ar upēm un tiltiem bagātu pilsētu rātes varētu šajā izstādē atrast kādu sev noderīgu ierosinājumu. Izstāde apskatāma bez maksas.

FRANCIJAS KULTŪRAS NEDĒĻA

Šo piektdien un sestdien kinoteātra Splendid Palace kafejnīcā Film Noir Francijas dienu ietvaros piedāvā franču filmu izlasi, kurā apskatāmi dažādu žanru darbi. Kāds, iespējams, gribēs paskatīties uz dāmu mīluli aktieri Alēnu Delonu 1976. gada filmā Misters Kleins, vēl kāds Cēzariem apbalvoto Mūsu mīlestībai (1983) vai bērnu animācijas filmas. Lai uzzinātu, kas, kad un kā, veriet vaļā Splendid Palace mājaslapu, tur atrodama visa informācija par filmām, seansu laiku un biļešu politiku, kas šoreiz ietver arī glāzi vīna.

LATVIEŠU SPIEDZE

Ja vēlaties palasīt kaut ko intriģējoši vēsturisku, tad, lūdzu, jūsu piedāvājumam Dženijas Rūnijas romāns Sarkanā Džoana. Tas vēsta par Melitu Norvudu, dāmu, kas visu mūžu apgādāja Padomju Savienību ar slepenu britu valdības informāciju. Viņu pieķēra tikai tad, kad Norvudai bija 87 gadi. Izrādījās, ka sirmā kundze, kuras tēvs bija latviešu sociāldemokrāts Aleksandrs Zirnis, ir visilgāk neatklātā spiedze Lielbritānijas vēsturē, jo gandrīz 40 gadus sniedza PSRS ziņas par britu kodolprojektiem. Grāmata ir viens no apgāda Zvaigzne ABC karstākajiem jaunumiem.