Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Latviešu iemīļotajam Leigo festivālam – jubilejas gads

© https://www.visitestonia.com

Leigo ezera mūzikas festivāls Igaunijā šogad ir vairāku jubilejas gadskaitļu iezīmēts – festivālam ir 20. gadskārta, mūziķu dinastijas pārstāvis, slavenais diriģents Nēme Jervi svin 80. dzimšanas dienu, bet viņa vadītais Igaunijas Nacionālais simfoniskais orķestris – 90. gadadienu.

Igauņu mūzikas mīļotāja Tenu Tamma organizēto neaprakstāmo skaņas, krāsas un gaismas festivālu apmeklē ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji. Arī šīs nedēļas nogalē, 4. un 5. augustā, viņi auj kājas ceļam uz Igauniju, uz Leigo sētu. Ne velti, jo festivāls ir unikāls Eiropas mērogā, un nekas, ka koncerti beidzas ap pusnakti. Klausītāji un skatītāji šā gada programmā pirmajā festivāla dienā sastapsies ar Latvijas diriģentu Aināru Rubiķi, skanēs Pētera Vaska Tālā gaisma.

Leigo ezera mūzikas festivālā sadarbība ar Latvijas mūziķiem un diriģentiem ir tradīcija. Apmeklētājus pārsteidz ikreiz jauni skaņdarbu atskaņojumi un izpildītāji. Un tiek gaidīts skaistais gaismas uzvedums, kad mūzikas pavadījumā ezera krastā un uz ūdens virsmas tumsā iemirdzas gaismas - svecītes un ugunskuri. Klausītāji un mākslas baudītāji novērtē, ka Leigo ezera mūzikas festivāls nav šovs un lētas izklaides pasākums. Tā idejas autors Tenu Tamms allaž bijis uzticīgs savam sapnim - klausīties labu mūziku ūdens malā.

Leigo ezera mūzikas festivāls notiek par godu visiem - mūziķiem, klausītājiem, skatītājiem, tā rīkotājiem. Tieši tādu sajūtu prot un spēj radīt festivāla rīkotāji. Atrodies laukos, pirmatnējā, kaut arī sakoptā, vidē, klausies kvalitatīvi izvēlētu mūziku pasaulslavenu mūziķu izpildījumā, skaties gaismas šovu, peldies ezerā, kurā mirdz desmitiem ugunskuru, - svētki visiem un emociju kokteilis. Kādreiz festivāls notika pat piecas dienas, tagad - divas. Un ir daudz mākslas baudītāju, kuri to apmeklē abas dienas, jo koncerti ir neatkārtojami.