Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Mēs piespiedīsim jūs dzīvot laulībā mūžīgi mūžos

JAUNĀ ZVAIGZNE. Jaunnedēļ pie latviešu lasītājiem nonāks daudzsološās ASV rakstnieces Mišelas Ričmondas romāns Laulību līgums © Publicitātes foto

Tuvāko dienu laikā Latvijas lasītāji, paši to nenojaušot, piedalīsies potenciāla bestsellera piedzimšanas procesā, balsojot ar savu maciņu par, iespējams, šīs sezonas neparastāko grāmatu – amerikāņu rakstnieces Mišelas Ričmondas romānu Laulību līgums.

Šī darba žanrs ir diezgan peldošs, to dēvē gan par suspensu (terminam joprojām nav latviskojuma), gan par psiholoģisko trilleri, gan vēl visādi - pati autore raksta, ka tas esot psiholoģiskais trilleris, tāpēc lai nu tā arī paliek. Ja ne pats romāna ievads - pirmā nodaļa, kur galvenais varonis sēž privātā lidmašīnā un katram lasītājam pilnīgi skaidrs, ka viņš pamatīgi atrāvies bietē no sliktajiem zēniem, kopumā darbā ir darīšana ar autores sava ceļa meklējumiem, kaut arī ideja jaunlaulātajiem likt iziet cauri īstai piedzīvojumu un pārdzīvojumu ellei romānu un filmu industrijā droši vien nekas sevišķs neparasts nav.

Lasīju apmēram pirmo grāmatas ceturtdaļu un pieķēru sevi pie domas, ka, neraugoties uz apsolīto trilleri, «nekas tāds» romānā nenotiek. Pāris, kas nesen apprecējies, spriež par laulības dzīvi, viss rit kā jau jaunās ģimenēs, kur sieva strādā garas stundas prestižā advokātu kantorī, bet vīrs iesācis biznesu psihoterapijā. Stāsts vienkārši labi ripo, bet no trillera nav ne vēsts, ja neņem vērā kādu abu kāzās pasniegtu dāvanu, ko sarūpējis pēdējā brīdī uzlūgtais viesis un vienlaikus juristu firmas klients - pasaulslavenais īru folkmūzikas spīdeklis Laiems Finigens, kurš uzdāvina viņiem Līgumu. To parakstot, abi iesaistās slepenā organizācijā, kuras mērķis ir saglabāt laulības institūciju svētu mūžīgi mūžos.

Pirmajā mirklī tas viss šķiet pietiekami nenopietni - visīstākā spēle, abi paraksta līgumu, pat to neizlasījuši, un nestudē arī Līgumu pārstāvošās kundzītes atstātos noteikumus. Drīz vien izrādās, ka varoņi ir pamatīgi ieberzušies. Līgums ir sastādīts tā, ka atpakaļceļa nav, noteikumu, izrādās, daudz un tie ir ļoti detalizēti. Solis pa kreisi, solis pa labi netiek pieļauts - viss ir reglamentēts un iekļauts pazemojošā likumu sistēmā. Nenopirki reizi mēnesī laulātajam draugam pārsteiguma dāvanu? Tev pienākas sods! No sākuma tie ir šķietami nieki, bet jo dziļāk mežā, jo vairāk koku.

To visu lasot un paturot vērā mūsdienu sabiedrības fonu, kurš ir pateicīga augsne dažādu radikālu rīcības formu cienītājiem, labprāt nonācu pie secinājuma, ka šodienas pasaulē tāds Līgums - laulības sargātāju organizācija, būtībā totalitāra sekta, ko nodibinājis laulības dzīvē reiz vīlies bābietis, kas nogulējusi savu ģimeni, jo piestrādājusi par pārcentīgu kruķi policijā - nemaz nav tik neiespējama rakstnieces fantāzija. Ja reiz pat mums Saeimā bija mēģinājumi ar likuma spēku pasludināt, kas ir tikumība, bet kas nē, ja Rietumu pasaulē runāja par to, ka sievietēm, lai nekārdinātu nabaga pārgribējušos bēgļus, derētu ģērbties seksuāli ne tik vaļīgi, tad labprāt ticu, ka šāda organizācija varētu pastāvēt ne tikai rakstnieces Mišelas Ričmondas jaunajā romānā. To, kas tajā notiek tālāk - nestāstīšu, vien pieminēšu, ka Līgumam pieder savs privātais cietums, bet laulāto pāru izspiegošana notiek visnotaļ slimīgas fantāzijas veidotās formās, turklāt paši organizācijas dalībnieki - laulātie pāri - tās radoši pilnveido ar aizvien jauniem paņēmieniem, kas vietām atgādina Edgara Po inkvizīcijai veltītajos šausmu stāstos aprakstītās epizodes. To mērķis gan nav nogalināt - tā vismaz apgalvo viņi paši, bet gan saglabāt laulāto uzticību un laulību mūžīgi mūžos, tomēr spītīgo laulāto draugu negaidīta mirstība organizācijā nav liels retums.

Kāpēc Latvija piedalīsies internacionāla bestsellera piedzimšanas procesā? Tāpēc, ka esam viena no pirmajām valstīm pasaulē, kur šis romāns iznāks. Pasaulē galvenie notikumi gaidāmi grāmatu tirgum tik zīmīgajā atvaļinājuma laikā jūlijā. Šobrīd pat ASV uz to iespējams tikai parakstīties, bet izlasīt - vienīgi pērkot egrāmatu, kas tiek izplatīta ierobežotos daudzumos. Brīdī, kad jūs šīs rindas lasāt, spriežot pēc oficiālās informācijas, top tulkojumi vēl 26 valodās. To izdos Ķīnā, Spānijā, Lielbritānijā, Vācijā, Zviedrijā, Krievijā, Francijā, Norvēģijā, Turcijā, Dānijā, Nīderlandē un kur tik vēl. Bet kamēr viņi vēl pacietīgi gaidīs, jūs to būsiet izlasījuši.

Šādā situācijā galvenās atsauksmes par jauno romānu grozās vietnē goodreads. Tās nudien nav sliktas, jo grāmatai tiek dotas četras zvaigznītes no piecām. Nav jau arī brīnums, jo romāna skartā tēma - vai laulība ir kaut kas mūžīgi mūžos zvaigznēs ierakstīts - nudien ir bezgalīgi aktuāla. Cik laulāto pāru, tik arī viedokļu. Daži, kas Laulību līgumu kritizē, apgalvo, ka īsti nespējot ar prāta loģiku pieņemt notiekošo par pilnu patiesību. «Ja varoņi ir tik gudri, kāpēc viņi tik stulbi iekrīt?» vaicā kāds romāna lasītājs un piebilst, ka rakstniecei vajadzējis palikt romantisko mīlas romānu dārziņā, kur viņa droši vien būtu spēcīgāka. Problēma vien tā, ka Mišela Ričmonda nebūt nav asaru romānu cepēja. Šī dāma jau kopš sākta gala aizraujas ar visādām kriminālām intrigām. ASV viņa ir labi pamanīta, jo romāns The Year of Fog iekļuvis pat prestižajā The New York Times bestselleru listē. Tā vien izskatās, pēc šiem panākumiem globālās grāmatniecības milži ir nolēmuši, ka pienācis laiks laist pasaulē vēl vienu jaunu potenciālu rakstnieku miljonāru saraksta zvaigznīti, kura, taisnības labad, visnotaļ piebāztajā un sevi atražojošajā grāmatu tirgū nāk ar savu rakstnieces tembru, lai arī nemitīgi apģērbu zīmolu uzskaitījumi romānam tiešam nenāk par labu. Taču intriga ir, ievilkt romānā viņa prot. Kā teica senie romieši - kauliņi ir mesti. To, kā Laulību līgumam veiksies pasaules tirgū, uzzināsim gada otrajā pusē. Netiešu norādi, ka romāns ir pievilcīgs produkts, devusi kompānija Twentieth Century Fox, kas jau rezervējusi ekranizācijas tiesības, un filma no šī teksta varētu sanākt itin laba.