Piešķirti Boņuki 2016

SVINĪGI. Sirnīgā atmosfērā Rēzeknē tika pasniegtas gadskārtējās Latgaliešu kultūras balvas Boņuks 2016 © Publicitātes foto: Andrejs VASJUKEVIČS

Nedēļas nogalē Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, svinīgā ceremonijā tika paziņoti Latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks 2016 laureāti.

Literatūras kategorijā balvu par labāko sniegumu literatūrā saņēma Sandra Ūdre un Juoņs Ryučāns par romānu Aizlauztais spaits. Par 2016. gada labāko izdevumu/grāmatu atzīts izdevums Škilbanu sīvas, kas veltīts Ziemeļlatgales tradicionālajai dziedāšanai un Viļakas novada Šķilbēnu puses dziedātāju godināšanai.

Tradicionālās mūzikas nominācijā sīvā konkurencē par labāko žūrija atzina tradicionālās dziedāšanas grupu Saucējas par koncertdarbību un izdevumu Trīci, munu ustabeni!. Par debiju balvu saņēma grupas Dabasu Durovys līdera Arņa Slobožaņina vadītā meiteņu grupa Piparmētra. Par 2016. gada labāko sniegumu akadēmiskajā mūzikā žūrija atzina Rīgas kamerkora Muklājs veikumu albumā Ar laimeņu runojūt. Šlāgermūzikas jomā balvu ieguva grupa Dvinskas muzikanti par dziesmu Hei, bruoļ latgalīt. Balvas par labāko videoklipu dziesmai Sirds. Sirds. Sidrs saņēma projekts Jezups i Muosys. Kā labākais sniegums pop/rock mūzikā tika pasludināts Sovvaļnīka veikums albumā Napaseitynuots.

Kategorijā Sabiedrība un kultūra, novērtējot gan vairākos gados padarīto, gan tieši 2016. gadā paveikto, par gada amatnieku/saimnieku tika atzīti Preiļu tirdzniecības centra Ūga saimnieki Ingūna un Aigars Zīmeļi. Par labāko sniegumu vizuālajā mākslā novērtēts mākslinieces Dainas Salmiņas veikums 2016. gadā, strādājot gan ar latgaliešu grāmatu, gan latgalisku pasākumu plakātu un logotipu māksliniecisko radīšanu, savukārt par Boņuka balvas cienīgu sniegumu skatuves mākslā tika atzīta Rēzeknes Tautas teātra izrāde Pupas. Balvu nominācijā Gada sniegums audiovizuālajā mākslā saņēma Daiņa Kļavas un scenārija autora Gunta Bojāra dokumentālā LTV filma par latviešu valodas dažādību Runātāji.

Balvu par latgaliešu valodas popularizēšanu šogad saņēma latgaliešu kultūras ziņu portāls Latgalīšu kulturys gazeta LaKuGa.lv, kas ir vienīgais portāls pasaulē, kurš ikdienā ziņas publicē pilnībā latgaliski. Trešo gadu tika pasniegta balva nominācijā par latgaliešu kultūras popularizēšanu Latvijā un pasaulē, to saņēma režisora Jāņa OzoliņaOzola dokumentālā filma Likteņzeme (studija RIJA). Par pērnā gada «Gada cilvēku» latgaliešu kultūrā tika atzīta latgaliešu kultūrvides viena no šā brīža spožākajām personībām, filoloģijas profesore un daudz latgalisku projektu iniciatore un vadītāja Ilga Šuplinska, bet par nozīmīgāko notikumu latgaliskajā kultūrā 2016. gadā tika pasludināta Latvijas Radio Latgales multimediju studijas atklāšana. Balvu Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā pasniedza diriģentu un skolotāju pārim Antoņinai un Vitoldam Milaševičiem.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais