Krusto šķēpus par Balto namu

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes priekšsēdētāja Zigmara Liepiņa sociālajā tīklā Facebook izplatītais paziņojums par operas nama drūpošo fasādi, protams, izraisīja ēkas apsaimniekotāja SIA Rīgas nami (RN) atbildes reakciju, un sākās šķēpu krustošana gan par finansējumu, gan ēkas piederību. Pēc būtības – par naudu. Jautājums, cik daudz eiro vajadzīgs operas nama uzturēšanai.

Īsumā: no operas ēkas nokrituši ķieģeļi un apmetums, tāpēc bīstamākās vietas norobežotas ar zaļu sietu. Kā rakstīja Z. Liepiņš, par Balto namu dēvētais sāks atgādināt Zaļo namu, jo tiek ietīts kamuflāžā. Tagad Z. Liepiņš aktualizējis jautājumu par to, ka operas namam vajadzētu pāriet valsts īpašumā.

Starp citu, 1998. gadā Nacionālās operas ēka tika reģistrēta uz Rīgas pilsētas vārda, bet gadu vēlāk - parakstīts akts, ar kuru nams pārgāja Rīgas domes pārvaldījumā un bilancē, bet ēkas apsaimniekošanas jautājumus risina LNOB. LNOB atbild par ēkas ekspluatāciju, avārijas situāciju likvidēšanu, investīcijām ikgadējos restaurācijas darbos un RN kā iznomātāja informēšanu par avārijas situācijām un nepieciešamajiem darbiem.

RN Komunikācijas nodaļas vadītājs Edgars Arnītis skaidro, ka situācija ar Baltā nama fasādi un feisbukā sacelto jezgu «ir nepatīkams pārsteigums gan RN, gan Rīgas domes pārstāvjiem. Ar notikušo situāciju tikām iepazīstināti otrdien, 17. janvārī, iknedēļas LNOB un RN pārstāvju sapulcē. Trešdien līdz ar citiem saņēmām Zigmara Liepiņa izsūtītās foto liecības un iepazināmies ar LNOB paziņojumu. Vēlamies uzsvērt, ka līdz 17. janvārim no ēkas apsaimniekotāja LNOB nebijām saņēmuši informāciju, ka ēkas fasāde atrodas kritiskā situācijā.»

Nu ir jāizstrādā fasādes restaurācijas projekts, pēc tam tapšot skaidrs, cik daudz naudas tam būs nepieciešams. RN bilst, ka, «iespējams, LNOB būs jāpārskata saskaņotie investīciju plāni, lai risinātu kritiskākās nepieciešamības». Savukārt Kultūras ministrija norāda, ka par operas ēkas nomu Rīgas pašvaldībai pērn samaksāti vairāk nekā 374 000 eiro, proti, nomas maksa tika paaugstināta, lai varētu veikt kapitālieguldījumus, un šogad plānota tāda pati summa. Finansējumu, ko pašvaldība ieliek vai plāno ielikt operas ēkā, tā iekasē no Kultūras ministrijas līdz ar nomas maksu, bet to, kas jādara vai ko vajadzētu darīt, nosaka LNOB.

Svarīgākais