Melbārde aicina meklēt alternatīvu lieluzveduma "Māras zeme" tērpiem

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Kultūras ministre Dace Melbārde tikās ar 2018. gada dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Māras zeme" radošo grupu, deju nozares padomi un Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāvjiem, lai pārrunātu publiskajā telpā izskanējušās bažas par deju svētku repertuāru un tā vizuālo tēlu.

Ministre aicina respektēt pašvaldību dominējošo viedokli un strādāt pie citiem uzveduma pirmās un otrās daļas tērpu risinājumiem.

Kā iepriekš izskanējis, LNKC ierosināja pašvaldībām finansiāli atbalstīt XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku lieluzveduma “Māras Zeme” norisei iecerēto deju kolektīvu svētku tērpu iegādi.

Otrdien, 17. janvārī, Latvijas Pašvaldību savienības sēdē svētku tērpu iegāde lieluzvedumam pašvaldību vidū atbalstu neieguva.

“Būtisks jautājums ir, vai šim pasākumam ir paredzēts plāns B, proti, kas notiks tajā gadījumā, ja pašvaldības atteiksies iegādāties šo audumu un izgatavot tērpus, vai paredzēta alternatīva koncepcija? Jebšu tie kolektīvi, kuriem nebūs šo jauno īpaši veidoto tērpu, nepiedalīsies uzvedumā?

Esam veikuši aprēķinus, summa nav adekvāta no tā viedokļa, ka šajos tērpos tiks nodejotas tikai dažas dejas. Ja nav šī alternatīvā plāna, mēs esam bezizejas situācijā,” skaidroja Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa.

“Uzskatu, ka, lai realizētu šo ideju, ir jābūt arī valsts finansiālam atbalstam. Ja viena tērpa audums un šūšana kopā izmaksās vairāk, kā 100 eiro, tad man ir tikai viens jautājums: kura pašvaldība to varēs atļauties?” bija neizprašanā Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka.

Kultūra

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais