Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

APRITĒ: Latvian Voices. Pirmie Ziemassvētki Latvijā

GRUPA LATVIAN VOICES aicina Ziemas saulgriežos neaizmirst savu etnisko piederību, iztaisnot muguru un ieelpot Latvijas ziemas gaisu © Publicitātes foto

Svētdien ar koncertu Ogres Sv. Meinarda Romas katoļu baznīcā savu Adventa laika programmu Mazie, skumjie ziemas svētki ieskandinās vokālā grupa Latvian Voices. Šie būs pirmie Ziemassvētki, kurus mūziķes pavadīs Latvijā, nevis citur pasaulē.

Jaunā koncertprogramma ļaus klausītājiem iepazīt grupas dalībnieču jaundarbus, atpazīt vēsturiskas Ziemassvētku melodijas, kas nemanāmi savīsies kopā ar Latvian Voices dalībniecēm tik tuvo tautas mūziku un Ziemas saulgriežu tradīcijām.

Astoņu gadu pastāvēšanas laikā meitenēm ir sakrājies, ko teikt - gan tekstos, gan oriģinālmūzikā, līdz ar to šī tūre būšot kā skaists rezumē par paveikto. Programmā iekļautas arī senas Adventa laika melodijas - savienojumā ar viņu pašu muzikālajām idejām -, lai skanētu gan senais, gan mūsdienīgais. Protams, Latvian Voices dalībnieces neatkāpsies arī no tautiskā - viņām ir daudz dziesmu ar tautisku tekstu un pašu mūziku. Koncertos skanēs arī atpazīstamākas un Ziemassvētku laikam tuvākas melodijas, lai, klausītājiem izejot no baznīcas, būtu gaišāka noskaņa.

«Skumjas - šis grūti atvairāmais garastāvoklis - ne vienmēr saistāms ar ko negatīvu. Lielākā daļa no mums laikā pirms Ziemassvētkiem mēdz skaidrāk saklausīt savu iekšējo balsi un aizdomāties par to, kas mums ir pats vērtīgākais, tādējādi neviļus nokļūstot gaišu un rezignētu ilgu varā,» uzskata Latvian Voices meitenes. Viņas liek aizdomāties: vai gan šīs mazās ziemas svētku skumjas nav tās, kas mūs ved tuvāk pretim atkal prieka satikšanai? Vai šīs skumjas nav tās, kas vēl jo skaidrāk parāda, kas ir patiess prieks! Viņas piekrīt mācītājam un rakstniekam Jurim Rubenim, kurš sacījis, ka «prieks nav gudrs, gudras ir skumjas».

Jaunās programmas režisore ir Paula Pļavniece, bet par vizuālo noformējumu rūpēsies Gundega Skudriņa un Skudras Metropole. Nākamie koncerti: 4. decembrī Jelgavas Sv. Annas Ev. lut. baznīcā, 11. decembrī Kuldīgas Sv. Annas Ev. lut. baznīcā, 18. decembrī Valmieras Sv. Sīmaņa Ev. lut. baznīcā un 20. decembrī Rīgas Torņakalna Ev. lut. baznīcā.

Vēl jāpiebilst, ka vokālā grupa pie saviem klausītājiem dosies mazliet citādākā sastāvā, nekā līdz šim ierasts, jo, kā viņas pašas saka: šāda situācija ir likumsakarīga sieviešu sastāvos. Tādēļ šobrīd divu topošo māmiņu - mecosoprāna Elīnas Šmukstes un pirmā soprāna Noras Vītiņas - vietā kopā ar Latvian Voices koncertēs Dita Belicka un Beāte Locika, kura aktīvi darbojas jauniešu korī Kamēr....