Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra

ES kultūras mantojuma balvai saņemti divi pieteikumi no Latvijas

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) kultūras mantojuma balvai "Europa Nostra 2017" saņemti divi pieteikumi no Latvijas, aģentūru LETA informēja balvas pārstāve Menija Katsamaka.

Pieteikumi saņemti kategorijās "Saglabāšana" un "Izglītība, apmācība un izpratnes veidošana", tomēr iekšējās politika dēļ balvas organizatori nesniedz sīkāku informāciju par projektu nosaukumiem un to pieteicējiem.

Žūrija, kas vērtēs pieteikumus, tiksies janvārī un februārī, savukārt rezultāti tiks paziņoti martā vai aprīlī.

"Europa Nostra" kultūras mantojuma balva ir kultūras mantojuma nozares prestižākā balva, kas Eiropas mērogā godina ievērojamākos sasniegumus. Tā novērtē arhitektu, amatnieku, kultūras mantojuma speciālistu, brīvprātīgo, skolu, vietējo kopienu, kultūras pieminekļu īpašnieku un mediju izcilu un pašaizliedzīgu darbu. Balva ar lielisku piemēru palīdzību iedvesmo radošumam, inovācijām un jauniem sasniegumiem.

ES kultūras mantojuma balva "Europa Nostra" tiek piešķirta tādās jomās kā arhitektūras mantojums, industriālais mantojums, kultūrainavas, vēsturiskie parki un dārzi, arheoloģiskais mantojums, mākslas darbi un to kolekcijas, nemateriālā kultūras mantojuma prakses un izpausmes un kultūras mantojuma digitalizācija. Balva tiek piešķirta četrās kategorijās - "Saglabāšana" par izciliem sasniegumiem kultūras mantojuma saglabāšanā, vērtību izcelšanā, un pielāgošanā jaunām funkcijām, "Izpēte" - par ievērojamiem izpētes projektiem, kas veicinājuši kultūras mantojuma saglabāšanu un vērtību izcelšanu, "Pašaizliedzīgs darbs" - indivīdu vai organizāciju ieguldījums ilgākā laika periodā, kas atspoguļo izcilību kultūras mantojuma aizsardzībā, saglabāšanā un vērtību izcelšanā, un "Izglītība, apmācība un izpratnes veidošana" - iniciatīvas, kas saistītas ar izglītību, apmācību un izpratnes veidošanu, lai popularizētu un veicinātu apkārtējās vides ilgtspējīgu attīstību.

No saņemtajiem pieteikumiem speciāli izveidota neatkarīgu ekspertu žūrija izvēlēsies līdz 30 laureātiem, no kuriem seši apbalvošanas ceremonijā saņems lielo balvu 10 000 eiro apmērā un Atzinības rakstu. Viens no laureātiem tiešsaistes balsojumā saņems publikas simpātiju balvu. Pirms balvas pasniegšanas ceremonijas tiks paziņots, kuri dalībnieki saņēmuši žūrijas atzinību par izciliem sasniegumiem, bet nav iekļuvuši laureātu sarakstā.