Koklētāja Laima Jansone un DJ Monsta (Uldis Cīrulis). Saruna ar zemi

DEBIJA LATVIJĀ. Laima Jansone un DJ Monsta (Uldis Cīrulis) aicina uz Cēsīm, kur abi mūziķi prezentēs savu jauno koncertprogrammu Zeme. Abi kopā ir muzicējuši, bet tas ir bijis Japānā, šis būs pirmais koncerts Latvijā, kur abi divatā uzstāsies ar pilnu programmu lielā koncertzālē © Publicitātes foto

Sestdien, 12. novembrī, koklētāja Laima Jansone un DJ Monsta (Uldis Cīrulis) koncertzālē Cēsis prezentēs jauno koncertprogrammu Zeme, pēc tam abi mūziķi ar šo programmu dosies turnejā uz Japānu.

«Koncertprogramma Zeme ir radusies personīgo iespaidu rezultātā, kas ir veidojušies, ceļojot pa šo zemi, arī dažādu kultūru ietekmēs pētot, kas ir zeme. Ar DJ Monstu jeb Uldi Cīruli mums bija līdzīgas sajūtas par to, kas ir zeme, jo zeme ietver piedzimšanu, pavasari un saules siltumu, arī aiziešanu, veļu laiku, kas ir šobrīd, balto ziemu... Zeme ir plaša, bet silta tēma,» atzīst koklētāja Laima Jansone. Savukārt DJ Monsta (Uldis Cīrulis) uzskata: «Zeme ir mūsu mājas, patvērums, taču tajā pašā laikā tā ir dzīva būtne, kas runā strauta, jūras, vēja, koku lapu, lietus, ripojošu oļu un citu skaņu valodā. Bieži vien cilvēki to sauc par klusumu. Es šajā klusuma harmonijā redzu sarežģītu sistēmu, ar dažādu likumu pilnu lietu kārtību, kas pastāv jau miljoniem gadu. Katrā zemē daba skan savādāk, un tas ir sadzirdams tradicionālajā mūzikā.»

Koncerta kompozicionāli muzikālais stāsts ir saruna ar zemi - mūsu zemi Latviju, par tās dabas skaņām un tautas mūziku. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt mūsdienīgi interpretētas tautas dziesmu tēmas un oriģinālskaņdarbus, ko Laima Jansone atskaņos gan ar elektroakustisko, gan tradicionālo Latgales kokli. «Abi esam programmas radītāji, katram ir savs pienesums, un mēs arī pieņemam sadarbību starp dažādiem žanriem, līdz ar to katrs dodam savu labāko daļu.» Īpaši šim koncertam tiks iekārtota arī koncertzāles Cēsis Lielā zāle - skatuve atradīsies parterā vidū, un skatītāju sēdvietas būs izvietotas tai visapkārt, radot tuvības un kamermuzicēšanas atmosfēru.

Koklētāja Laima Jansone kopā ar DJ Monsta jau ir uzstājušies uz lielajām skatuvēm, bet tas ir bijis Japānā, šis būs pirmais koncerts Latvijā, kur abi divatā uzstāsies ar pilnu programmu lielā koncertzālē. «Latvijā tā būs mūsu debija,» atzīst Laima Jansone. Drīz pēc šī koncerta abi mūziķi dosies turnejā uz Japānu. «Abi tur muzicējām tieši pirms gada. Man patīk tā saikne ar japāņiem, kuru es izjūtu neparastā veidā. Dziļākā līmenī mūsu kultūras ir pat ļoti, ļoti tuvas, arī veids, kādā japāņi un latvieši uztver dabu, vērtības.» Šīs turnejas laikā Laima Jansone pasniegs arī meistarklases tiem, kas vēlas apgūt kokļu spēli. Mūziķe pieļauj iespēju, ka Japānā varētu izveidoties koklētāju asociācija, līdzīgi kā jau ir Japānas koris Gaisma, kas izpilda latviešu kormūziku. Pēc atgriešanās no Japānas programma Zeme tiks ierakstīta albumā, iespējams, būs arī koncerti citviet Latvijā.

Lāčplēša dienā koklētāja Laima Jansone uzstāsies latviešiem Berlīnē, jau 12. novembrī būs Cēsīs, bet pavisam nesen atgriezās no Amerikas, kur pavadīja gandrīz visu oktobri. «Ceļojuma beigās biju saulainajā Losandželosā ar plus 30 grādiem, pēc tā ielidoju Latvijā, vēl nebija sniega, bija ārkārtīgi drūms laiks, šķita, ka nakts ir gan dienā, gan naktī, viss bija slapjš un auksts... Kāda gudra sieva man pateica, ka šis ir veļu laiks, kad jāsēž mājās un jāpievēršas zināšanām, un tas man daudz ko izskaidroja, arī nomierināja. Cik nu es protu kādu klausīt, tik es viņu paklausīju, pavisam noteikti - es ieklausījos.».



Svarīgākais