KULTŪRA: Grega dienasgrāmatu uzvaras gājiens turpinās

GREGS UZDARBOJAS. Sērijas vienpadsmitajā grāmatā Džefa Kinnija varonis, nespējot izturēt mammas pārmetumus par to, ka viņš tikai spēlējot videospēles, nolemj uzņemt savu filmu un nopelnīt kaudzi naudas © F64

Šonedēļ no 1. novembra vienlaikus daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā, pārdošanā parādījās jaunākā – 11. – grāmata amerikāņu rakstnieka Džefa Kinnija Grega dienasgrāmatu sērijā. Tās nosaukums Uz naža asmens.

Lai gan netrūkst kritiķu, šī grāmata apgāž apgalvojumus par to, ka mūsdienu bērni vairs grāmatas nemīl un nelasa. Īpaši puikas. Iedodiet viņiem grāmatas par Grega Heflija piedzīvojumiem, un viņi prasīs vēl. Grāmatas fenomens ir tik spēcīgs, ka tas piesaistījis miljoniem lasītāju visā pasaulē.

Pērn pirms Ziemassvētkiem tiekoties ar Džefu Kinniju Rīgā, vaicāju viņam, kāpēc mazie lasītāji ir tādā sajūsmā par Gregu. Rakstnieka atbilde toreiz bija šāda: «Mani pašu tas nedaudz pārsteidz. Varbūt viņš ir nedaudz smieklīgs, varbūt nedaudz dumpiniecisks. Nezinu. Tas nav nekas pārdabisks. Varbūt bērni redz Gregā paši sevi un jūtas nedaudz labāki par Gregu.»

Toreiz Džefs Kinnijs uztraucās arī par to, ka lasīšana bērnu vidū zaudē savas ierastās pozīcijas: «Tā tiešām ir problēma it visur pasaulē. Sevišķi zēniem, kuri ir slinki lasītāji. Tiešām - zēnus ir daudz grūtāk piedabūt lasīt. Es domāju, ka šādas grāmatas palīdz bērnus iesaistīt lasīšanā. Tās ir viegli izlasīt, un, kad viņi ar tām tiek galā, tad sajūtas daudz veiksmīgāki, un tas rada jaunus izaicinājumus lasīšanas jomā.»

Grega dienasgrāmatām (oriģinālā Wimpy Kid) ir sava oficiāla mājaslapa un fanu klubs. Meklējiet to vietnē wimpykid.com.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais