Idejas brīvdienām
VĒRO SEVI, SAPROTI SEVI
Apgādā Vieda klajā nākusi laba lasāmviela tumšiem rudens vakariem - Līzas Burbo grāmata Klausi savu ķermeni - savu labāko draugu uz Zemes. Pasaulē pazīstamā psiholoģe, filozofe un pilnveidošanās skolotāja ir pārliecināta, ka mēs paši radām to pasauli, kurā dzīvojam, un šajā izdevumā skaidro, kāpēc pret Zemi jāizturas kā pret patstāvīgu dzīvu būtni - tai ir gan dvēsele, gan personība. Cilvēka ķermenis ir veidots no miljardiem šūnu, savukārt katru cilvēku var uzskatīt par Zemes šūnu. Ja cilvēkam visas šūnas ir veselas, arī viņa ķermenis ir vesels. Autore atgādina, ka ikviena cilvēka kā jau ar prātu un dvēseli apveltītas būtnes pienākums ir attīrīties un uzturēt savu fizisko, mentālo un emocionālo veselību. Studējot šo grāmatu, var apgūt metodes, līdzekļus un instrumentus, kas nepieciešami, lai kļūtu par savas dzīves saimnieku.
VASIĻJEVA PIERADINĀTĀ DABA UN KALENDĀRS
Vēl tikai līdz svētdienai, 16. oktobrim, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izstāde no starptautiski pazīstamā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas Pieradinātā daba, kas sniedz iespēju baudīt floras un faunas motīvu daudzveidību tērpu un aksesuāru dizainā no 18. līdz 20. gadsimtam. Jau astotā modes vēsturnieka veidotā izstāde veltīta mūžīgajai dabas un modes simbiozei visdažādākajās kombinācijās. Zināms, ka cilvēki visos laikmetos ir centušies pārveidot un pieradināt dabu, apzinoties to kā vienu no savas varas izpausmes veidiem. Vienlaikus daba vienmēr ir bijis rosinošs un neizsmeļams iedvesmas avots māksliniekiem, mūziķiem, dzejniekiem, arhitektiem, arī modes dizaineriem. Svētdien, 16. oktobrī, pulksten 12, izstādes slēgšanas dienā, notiks Aleksandra Vasiļjeva kalendāra XII elegances noslēpumi atklāšanas pasākums. Kalendārā - vēsturisks ieskats 20. gadsimta pirmās puses - 70. gadu dizaina tendencēs un tam blakus modes guru komentāri, kas kodolīgi paskaidro izvēlētos tēlus un atspoguļotos priekšmetus. Īpaši vērtīgi solās būt stila padomi, kas iepazīstina ar aktuālo modē, izglīto, kā veidot gaumīgu garderobi, un, iespējams, iedvesmos elegantām pārmaiņām.
DISKUTĒJAM PAR KINO LOMU IZGLĪTĪBĀ
Ir sācies tradicionālais Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), un šajā nedēļas nogalē bērnu filmu programmas ietvaros kinoteātris Splendid Palace kļūs par tikšanās vietu pašiem jaunākajiem skatītājiem, viņu ģimenēm un izglītības profesionāļiem. Līdzās Eiropas bērnu filmu kinoseansiem, festivāls ir arīdzan vieta sarunai par kino, kur tiekas filmu skatītāji, veidotāji un entuziasti. Riga IFF komanda aicina uz kino palūkoties ne tikai kā labu laika pavadīšanas veidu, spēcīgu mākslas formu un neaizmirstamu ceļojumu, bet arīdzan vērtīgu instrumentu pasaules un sabiedrības procesu izziņā. Interesenti ir laipni aicināti pievienoties sarunā Kino kā mācību līdzeklis, kas notiks 15. oktobrī pulksten 13, un izteikt viedokli par to, vai kino ir jākļūst par pilntiesīgu mācību programmas sastāvdaļu. Festivāla veidotāji ir pārliecināti, ka kino ir emocionāli un intelektuāli vērtīgs kultūrizglītības instruments, it īpaši šobrīd - laikā, kad lielāko daļu informācijas uztveram vizuāli. Tāpat kā skolās piedāvā jaunajai paaudzei izglītoties gan literatūrā un mūzikā, gan glezniecībā un citos mākslas veidos, ir vienlīdz svarīgi veicināt māku pazīt kino un «lasīt attēlus». Un to var izdarīt, cenšoties kino iekļaut mācību procesos, tādējādi sniedzot jaunajai paaudzei vitāli svarīgu instrumentu un vērtīgu ceļvedi, navigējot cauri nebeidzamajai attēlu un simbolu jūrai multimediālajā vidē.
VISS PAR ĶIRBJIEM
Diez vai kāds, kuram ir kāds pleķītis zemes, var atturēties no lielo ogu - ķirbju - audzēšanas. Līdz svētdienai Latvijas Dabas muzejā notiek izstāde Ķirbis jūsu veselībai 2016. Tās organizētāji atgādina, ka ķirbju dzimta ir ļoti interesanta un daudzveidīga, tās augu augļi aptver plašu garšu spektru - no sīviem pipargurķīšiem līdz pat saldiem un sulīgiem arbūziem un melonēm. Arī pašas dzimtas vārda nesējs un izstādes galvenais varonis - ķirbis - sagādā ne mazums pārsteigumu svara, formas, krāsas, sabalansētās uzturvērtības un lielā vitamīnu daudzuma dēļ. Izstādes laikā audzētāji interesentiem sniegs konsultācijas par ķirbju audzēšanu, to pielietošanu kulinārijā, vīna darināšanā un veselības uzlabošanā. Varēs uzzināt, kā pielietot ķirbju mizas, eļļu un sēklas, kurus ķirbjus labāk izmantot sulas iegūšanai, no kurām šķirnēm gatavot sukādes, cept karbonādes, tortes un vārīt biezeņus. Būs iespēja degustēt, kā arī iegādāties ķirbjus un to sēklas.