Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

GRAFIKA BALTIEM CIMDIEM

Šodien, 7. oktobrī, pulksten 17 Mākslas muzeja Rīgas birža pasākumu ciklā Grafika ar baltiem cimdiem būs ekskluzīva iespēja ielūkoties muzeja grafikas glabātavā. Pateicoties 19. gs. otrās puses un 20. gs. sākuma Rietumeiropas mākslas kolekcionāru interesei par atsevišķu eksotisko zemju (tādu kā Japāna un Ķīna) kultūru, gadu gaitā grafikas krājumi tika papildināti ar skaitliski ievērojamiem, mākslinieciski kvalitatīviem dāvinājumiem un pirkumiem. Muzeja Tālo Austrumu grafikas kolekciju veido 18.-19. gs. japāņu krāsainie kokgriezumi, ķīniešu tradicionālās glezniecības [tīstokļi], lubiņas, kas ataino 19. gs. Ķīnas sadzīves tradīcijas, tibetiešu tankas un citi. Turpinot ciklu Grafika ar baltiem cimdiem un ievadot pasākumu programmu izstādei Zīda ceļš. Senās Ķīnas māksla, grafikas cienītāji aicināti uz sarunu Papīra ceļš. Tajā piedalīsies grafikas restauratore Aija Brīvniece un kolekcijas glabātāja Valentīna Opolā.

*

LEKCIJA PAR KOKIEM

Sestdien, 8. oktobrī, pulksten 12 Koka arhitektūras centrā Kalnciema kvartāls Melnsila ielā 10b norisināsies interaktīva darbnīca Ar kokiem ir labāk. Pazīstamais koku eksperts Edgars Neilands stāstīs par to, kāpēc ar kokiem tomēr ir labāka dzīve. Ikvienam būs iespēja ko jaunu iemācīties, paskatīties uz pazīstamām lietām savādāk un uzdot interesējošus jautājumus par un ap kokiem, kā arī beigās pārbaudīt savas iegūtās zināšanas. Ieejas maksa 5 eiro, ģimenes biļete 10 eiro. Nodarbības ilgums - pusotra stunda.

*

MARISS JANSONS MEZZO

Sestdien, 8. oktobrī, TV kanāla Mezzo programmā pulksten 19.10 tiek solīts, ka Mariss Jansons kopā ar Royal Concertgebouw orķestri atskaņos Brāmsa Vācu rekviēmu. Piedalās solisti Genija Kīmeiere (soprāns) Žerārs Finlijs (baritons) un Nīderlandes Radio koris.

*

CEĻOJUMS MĀKSLAS VĒSTURĒ

Ja lietus līst, bet tomēr gribas uzzināt kaut ko vairāk par, piemēram, senajiem alu zīmējumiem vai Vinsentu van Gogu, iespējams, brīvdienās noderēs viens no grāmatnīcu jaunumiem Maikla Bērda sarakstītais un Keitas Evansas ilustrētais izdevums Stāsti par mākslas vēsturi, ko klajā laidis Jāņa Rozes apgāds. Tajā aprakstīti slaveni mākslinieki, tostarp Ajs Veivejs, Vinsents van Gogs, Frīda Kalo, Anrī Matiss, Mikelandželo, Džeksons Polloks, Leonardo da Vinči un daudzi citi.

*

GAIDOT PUTRU

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien, 9. oktobrī, no pulksten 12 līdz 16 notiks gardās Putras dienas svinības. Kā apgalvo tās vārītāji no muzeja, putra ir leģendām apvīta un tradīcijām bagāts ēdiens, to ēduši kā lieli, tā mazi, kā karavadoņi, tā arī zemnieki. Latvijā putru ēšanai ir senas tradīcijas un tai doti neskaitāmi nosaukumi - putra, biezenis, grūdenis, ķempe (bieza putra), pļepenīca (šķidra putra).

Putras dienas programmā iekļauta dažādiem novadiem raksturīgu putru vārīšana. Pulksten 12 katli kūpēs Vidzemes zemnieka sētā, pulksten 13 Nidas zvejnieka dūmistabā, pulksten 15 pie Pūnītes sadarbībā ar Priedes krogu. Gaidāma podu un karošu parāde, jaunā medus degustācija un sveču liešanas darbnīca Nidas dūmistabā un tikko ceptas maizes tirdzniecība Priedes krogā.

*

EIROKINO KINO BIZE

Svētdien, 9. oktobrī, notiks pirmā Eiropas Mākslas kino diena. Tās ietvaros kinoteātrī Kino Bize būs skatāma popārta multfilma ar detektīva elementiem visai ģimenei Mazais spoku detektīvs (2015), Paolo Sorentīno fantasmagorija par jaunības burvību un atmiņas trauslumu filmā Jaunība (2015), vācu hakeru trilleris Who Am I - Neviena sistēma nav droša (2014) un dokumentālā filma par Parīzes seju bezpajumtnieku acīm - Pasaules malā (2013). Informāciju par biļetēm un seansiem meklējiet www.kinobize.lv.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais