Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

VAKARA ZIŅAS: Aktieris Māris Bezmers kardināli maina dzīvi un aiziet no teātra

Nav tā, ka Rīgā Māra Bezmera atveidoto Robertu atpazīst vairāk nekā Valmierā. «Vai es nepamanu vai arī tik mierīgi to uztveru, ka man šī atpazīstamība netraucē,» viņš saka. «Es jau nevienam nestāstu, kas esmu, bet, pamanot kādu kautrīgāku smaidu manā virzienā, saprotu, ka tas ir par Robertu...» © Publicitātes foto

Vasaras karstākā seriāla «Viņas melo labāk» Roberta lomas atveidotājs aktieris Māris Bezmers (35) ir kardināli mainījis savu dzīvi – viņš aizgājis no darba Valmieras Drāmas teātrī (VDT), ar visu ģimeni pārcēlies uz dzīvi Rīgā un iestājies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) maģistrantūrā, kur studēs kino režiju.

Gan panākumi, gan lieli kritumi

«Jau ilgāku laiku mēģināju savienot dažādus darbus un dažādas lietas, līdz pienāca brīdis, kad sapratu, ka vairs visu nespēju darīt vienlīdz kvalitatīvi. Interese par kino man bija jau sen, un, kad uzzināju, ka mans pasniedzējs režisors Pēteris Krilovs plāno uzņemt jaunu kursu kino režijas maģistrantūrā (akadēmiskā maģistra studiju programma «Mākslas», apakšprogramma «Audiovizuālā māksla: filmu režija un producēšana» - red. piez.), mēs ģimenē pieņēmām lēmumu, ka Valmieru «sienam ciet»,» stāsta Māris Bezmers. Tādi lēmumi, protams, netiek pieņemti vienā dienā. «Tas bija ilgs un garš process, izskatījām visus «par» un «pret», visus «jā» un «nē», ļoti rūpīgi modelējām mūsu nākotnes situāciju. Un tad kopīgi vienojāmies: jā, ejam tālāk, mainām savu dzīvi!»

2003. gadā pabeidzis Latvijas Kultūras akadēmijas Ekrāna un teātra mākslas nodaļas aktierkursu, jaunais aktieris devās uz VDT, kam šis kurss arī tika gatavots. Tur talantīgais aktieris nostrādājis 13 garus gadus. «Jā, viens liels posms manā dzīvē ir noslēdzies,» viņš secina, neslēpjot, ka šajā laikā piedzīvojis gan panākumus, gan lielus kritumus, gan atzinību, gan neatzinību, arī teātrī izspēlējies gan vairākās lielās, gan daudzās mazās lomās. «Es negribu teikt, ka teātrī esmu sevi izsmēlis, bet... Man vienā brīdī kļuva neinteresanti, prasījās pēc jauniem izaicinājumiem. Tam varbūt arī nav sakara ar teātri, ka tas man neko interesantu nepiedāvā, tās drīzāk ir manas rakstura īpašības, kas mani dzen uz priekšu, un Valmiera man to īsti vairs nespēj piedāvāt.»

Liepāja-Madona-Rīga-Valmiera-Rīga

Kopā ar sievu Daci un bērniem - dēlu Mārci Jēkabu (6) un meitiņu Martu Adeli (4) - pārcēlies uz dzīvi galvaspilsētā, aktieris aizdomājas: «Grūti pateikt, kas es īsti esmu. Esmu piedzimis Liepājā, skolā gājis Madonā, studējis Rīgā, strādājis Valmierā. Tagad atkal esmu Rīgā. Un, lai arī te ir visa mana ģimene - arī vecāki un brālis, laikam tomēr sevi vairāk pozicionēju kā madonieti,» atzīst daudzu skatītāju iemīļotais aktieris.

Viņš turpina filmēties TV3 seriālā «Viņas melo labāk», šī sadarbība nav pārtraukta. Arī attiecības ar VDT nav pārgrieztas kā ar nazi. «Es jau nesaku, ka vairs nekad mūžā tur neatgriezīšos. Pamācīšos, pabeigšu un tad skatīšos, kā dzīve tālāk iegriezīsies. Es tikai tagad saku: stop, pārtraucam mūsu attiecības! Bet, uz cik ilgu laiku tas būs, to rādīs laiks.»

Par savu lēmumu aiziet no teātra Māris Bezmers VDT vadību informējis jau gada sākumā, bet no lomām, kas ir teātra repertuārā, aktieris nav atteicies. Viņš joprojām ir kurpnieks Dragomirs R. Topora burvīgajā pasakā pieaugušajiem «Ziema zem galda», Stepans Bogdanovičs Ļihodejevs, arī Andrejs Fokičs Sokovs M. Bulgakova «Meistarā un Margaritā», tirgotājs Kreicbergu Pauls L. Gundara nacionālajā detektīvā «Lattia», Pariss V. Šekspīra traģēdijā «Romeo un Džuljeta», tūrists Egils H. Gulbja sarunu drāmā «Medību pils», Albīns Ģ. Urbana izrādē bērniem «Visām pelēm garšo siers», kas gan drīz tikšot noņemta no repertuāra. Aktierim ir pavisam maza lomiņa (Hārvijs) arī drāmā «Eņģeļa kreisais spārns», bet šajā izrādē tai tiks meklēts aizvietotājs.

«Katrā ziņā, manis dēļ nevienu izrādi no repertuāra neņem nost. Un tā, pirms aizgāju no teātra, es sevi arī pozicionēju: ja jums vajag, es varu spēlēt.»

Uz kādu brīdi teātrim aizvērts

Uz jautājumu, vai aktieris, dzīvojot Rīgā, ir atvērts darba piedāvājumiem no citiem teātriem, Māris Bezmers atbild noliedzoši. «Nē, uz kādu brīdi esmu aizvērts,» viņš strikti nosaka, ļaujot noprast, ka šobrīd viņa prioritāte ir studijas. Lai arī mācības ir tikko sākušās, aktieris jau apzinās, ka līdz decembrim «neredzēs ne dienu, ne nakti». Jo ir jau ne tikai mācības, turpinās arī seriāla «Viņas melo labāk» uzņemšana, plus vēl jābrauc uz izrādēm Valmierā.

«Augstskolā ir daudz praktiskas darbošanās, jo tā tomēr ir klātiene. Ir jāraksta scenāriji, jāfilmē, absolūti nemaz nav laika pieslēgties kam citam,» stāsta LKA maģistrantūras students. Tāpēc viņš nolēmis nesadalīties uz visām pusēm, citādi atkal jēgas nebūšot ne vienā, ne otrā pusē. «Finansiāli to varu atļauties - man ir pietiekami daudz projektu, lai varētu dzīvot, neko klāt neņemot. Kā būs nākamgad, to jau laiks rādīs,» aktieris nosaka. Bet uz jautājumu, vai līdz ar režisora diploma iegūšanu viņš uz skatuves vairs nekāps, Māris Bezmers atteic: «Ja jau es to mācos, man ir vēlme to darīt. Es to neizdomāju vakar, tas ir diezgan ilgi lolots sapnis. Nu ir jābeidz sapņot un jāsāk kaut kas darīt!» apņēmības pilns ir lieliskais aktieris.