Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

AUTORI PIE VĀCIEŠA

Nedēļas nogalē norisināsies Dzejas dienu noslēdzošie pasākumi Rīgā. (Pilnu programmu meklējiet www.dzejasdienas.lv). Varbūt šodien (16. septembrī) ir vērts aizbraukt uz Pārdaugavu. Pulksten 18 dzejnieka Ronalda Brieža prasmīgā vadībā Ojāra Vācieša muzejā (O. Vācieša iela 19) notiks šogad izdoto dzejas grāmatu autoru vakars, kurā droši vien būs iespēja noķert arī sen kāroto autogrāfu.

ZIEDONIS UN GRENHOLMA METODE

Jaunā Rīgas teātra lielajā zālē nedēļas nogalē pulksten 19 skatāmas divas izrādes ilgdzīvotājas. Ja tic teātra mājaslapai, uz abām vēl ir pieejamas biļetes, tomēr neatlieciet to iegādi uz pēdējo brīdi. Sestdienas vakarā iespējams noskatīties 2010. gadā iestudēto Ziedonis un Visums, savukārt Grenholma metode tiek piedāvāta svētdienas vakarā, un tā ir tapusi 2012. gadā.

ROZENTĀLS UN STAPRĀNS

Vai jūs jau esat apskatījuši Jaņa Rozentāla darbu izstādi Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā? Ja nē, varbūt ir vērts darīt to šonedēļ. Turklāt pievērsiet uzmanību tam, ko raksta muzeja mājaslapā - gan par mobilo izstādes aplikāciju, gan par izstādes ietvaros notiekošajiem pasākumiem. Šodien (16. septembrī) pulksten 14 īslekcija par gleznu Rudens saulē (Parkā). Kāpēc laist garām šādu iespēju? Uzkāpiet arī ceturtajā stāvā - tur šobrīd skatāmas Raimonda Staprāna gleznas. Ja nu latviešiem ir kāds mākslinieks, kurš guvis reālus panākumus ASV, tad tas ir tieši viņš. Ņemiet vērā - gleznas Latvijā nepaliks, pēc izstādes beigām tās aizceļos atpakaļ uz Amerikas muzejiem.

FIGARO KĀZAS

Ja vēlaties pavadīt laiku Mocarta un precēties kārā atjautīgā Figaro klātbūtnē, laiks šovakar (16. septembrī) posties uz Balto namu. Latvijas Nacionālā opera un balets piedāvā četrcēlienu komisko operu Figaro kāzas. Pie diriģenta pults - maestro Veismanis. Biļetes, spriežot pēc LNOB mājaslapā teiktā, vēl ir nopērkamas.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais