Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Rīgas Domā izskanēs Pētera Vaska jaundarbi

© F64

Ar Pētera Vaska autorkoncertu šī gada 8.septembrī Rīgas Doma baznīcā izskanēs 19.Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls. Jau iemīļotos komponista darbus un pirmatskaņojumus izpildīs Valsts Akadēmiskais koris Latvija, ērģelniece Kristīne Adamaite, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Māris Sirmais.

Koncertu atklās skaņdarbs Canto di forza, kas pēc Berlīnes filharmonijas čellistu ierosmes sākotnēji tika rakstīts 12 čelliem. Tomēr nedaudz vēlāk tas piedzīvoja pārmaiņas un tieši Doma baznīcā pirmoreiz izskanēja pie ērģelēm - 8.septembrī tas notiks vēlreiz.

Turpinājumā dzirdēsim 1991.gadā tapušo kompozīciju Pater Noster - lūgšanu no Mateja evaņģēlija Mūsu Tēvs debesīs. Šis darbs aizvedīs līdz grandiozajai Mesa korim un orķestrim, kas komponēta 60 gadu atcerei kopš latviešu tautai traģiskās 1941.gada 14.jūnija nakts, kad uz Sibīriju izsūtīja vairāk nekā 15000 Latvijas iedzīvotāju. Smeldzīgās pārdomas ar cerību noslēgs darbs Credo (Ticu) simfoniskajam orķestrim.

Viens no vakara gaidītākajiem brīžiem būs Mein Herr mein Gott - pirmatskaņojums, kura pamatā ir šveiciešu garīdznieka un mistiķa Brāļa Klauss (īstajā vārdā Nikolauss fon Flüe, 1417-1487) lūgšana.

Viņš ir vienīgais šveicietis, kas kanonizēts svēto kārtā. Mūža pirmajā pusē Nikolauss darbojies politikā, 50 gadu vecumā piedzīvojot dziļu garīgu krīzi. Pēdējos 20 savus dzīves gadus viņš pavada kā eremīts - no laicīgās dzīves aizgājis un neapdzīvotā vietā apmeties vientuļnieks, kas sevi visu velta tikai lūgšanām un meditācijai.

Arī Pēteri Vasku mūzikā pazīstam kā komponistu, kura misija vienmēr bijusi runāt par augstākām vērtībām - cilvēcību, Dievu, dabu, tautiskumu, mūžību. P. Vaska radītā pasaule ir kā sludinājums, dievkalpojums, gaismas nesēja un mierinājums. Ciešanās dzimusi, Baltijas tautu smago likteņgaitu apvīta mūzika, kas neapturami cenšas izaugt, pāraugt slavinājumā, apgaismojot ar cerību.

Koncerta noslēgumā dzirdēsim darba Gloria (Slava) - otrās redakcijas pirmatskaņojumu korim, ērģelēm un orķestrim. Kā norāda autors - kompozīcijas atslēgas vārds ir - mūzika labas gribas cilvēkiem.

Koncerts notiks šī gada 8.septembrī plkst. 20:00 Rīgas Doma baznīcā, noslēdzot 19.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu.