Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Nākamnedēļ LNMM atklās Janim Rozentālam veltītu izstādi

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

No nākamās nedēļas, 13.augusta, līdz 30.oktobrim Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) būs skatāma gleznotāja Jaņa Rozentāla 150.gadu jubilejai veltīta izstāde "Janis Rozentāls (1866-1916). Māksla un tehnika", aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Kā norāda muzejā, Rozentāla biogrāfija un radošā darbība spilgti apliecina latviešu mākslinieku sociālo un nacionālo pašapzināšanos 19. un 20.gadsimtu mijā. Pirmo vispārējo atzinību dzimtenē gleznotājs guva 1896.gadā Latviešu etnogrāfiskajā izstādē kopā ar nacionālpatriotiski noskaņotajiem "Rūķa" loka vienaudžiem, kas nāca klajā ar ideju kalpot savai tautai un attēlot tās dzīvi mākslā.

20.gadsimta sākumā Rozentāls izvirzījās starp aktīvākajiem Rīgas mākslinieciskās vides veidotājiem un Baltijas mākslas modernizētājiem, kļūdams par aizrautīgu jauno estētisko principu īstenotāju glezniecībā, grafikā un lietišķajā mākslā, kā arī nozīmīgāko tālaika latviešu mākslas teorijas pārstāvi, kura galvenās apceres tika publicētas žurnālos "Vērotājs" un "Zalktis". Līdzās Vilhelmam Purvītim un Johanam Valteram meistars ir viens no nedaudzajiem laikabiedriem, kas Latvijas vizuālo mākslu ap 1900.gadu pietuvināja lielo Eiropas mākslas centru apvārsnim.

"Rozentāla individuālā stila un uzskatu pārvērtības ir viņa impulsīvā temperamenta un Latvijas mākslas toreizējo parādību spogulis. Saistot tradicionālo ar novatorisko, gleznotāja klejojumi starp īstenību un fantāziju rāda akadēmisma, reālisma, impresionisma, simbolisma, jūgendstila, nacionālā romantisma, neoklasicisma un citu mijiedarbē saplūdušo iespaidu atspulgus," informē muzeja pārstāvji.

Izstāde ļaušot vērot Rozentāla mākslinieciskos meklējumus plašā diapazonā - no nacionāla reālisma virsotnes laucinieku tēlojumā slavenajā diplomdarbā "No baznīcas" ("Pēc dievkalpojuma", 1894) līdz "Skaistā laikmeta" estētismam un dekoratīvismam romantiskos sapņojumos par idillisko laimes zemi Arkādiju.

Atzītā portretista, figurālista, ainavista un intīmu sadzīves ainu atveidotāja tvertie mirkļi un noskaņas mijas ar fantastiskām simboliskām kompozīcijām, mitoloģiskiem un reliģiskiem sižetiem. Visai daiļradei cauri vijas iecienītāko motīvu un tēlu variācijas, kas atkārtojas arī grāmatu un periodikas grafikā.

Retrospektīvā izstāde - vairāk kā 150 darbu - ir viens no Rozentāla jubilejas gada programmas centrālajiem notikumiem. Mākslas darbu izlase lielākoties veidota no LNMM krājuma, kas reprezentē klasiķa radošās darbības galvenos posmus un žanrus, stilistisko mainību un tehniku dažādību.

Papildus izmantoti eksponāti no Akseli Gallena-Kallelas muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Liepājas muzeja, Tukuma muzeja un vairākām privātām kolekcijām Latvijā un Somijā. Gadsimtu mijas gaisotni atdzīvina fotoattēlu klātbūtne, izstādes mobilā aplikācija atklāj atsevišķu mākslas darbu sasauces ar fotogrāfijām, ko gleznotājs jaunrades vajadzībām uzņēmis pats ar savu fotokameru.

Muzeja Lielajā zālē skatāmo retrospekciju septembrī un oktobrī papildinās pasākumi, kas ietvers lekciju ciklu "Rozentāla laiks" piektdienu vakaros, sarunas pie mākslas darbiem ar nozares speciālistiem, radošo darbnīcu nodarbības, gleznotājam un viņa dzīvesbiedrei Ellijai veltītus koncertus, kā arī Mūzikas un mākslas atbalsta fonda producēto teātra izrādi "No Rozentāla". Savukārt izstādes mobilais ceļvedis "Jaņa Rozentāla "gaismas bildes"" piedāvās atklāt mākslinieka fotografētās "gaismas bildes", kas iedvesmoja viņu jaunu sižetu un kompozīciju meklējumiem glezniecībā.

Savukārt 20.oktobrī LNMM konferenču zālē notiks starptautiska zinātniskā konference "Janis Rozentāls (1866-1916) un viņa laikmets" ar vietējo un ārzemju speciālistu līdzdalību. Tikmēr 28.novembrī UNESCO galvenajā mītnē Parīzē paredzēts atklāt informatīvu izstādi par izcilo Latvijas kultūras personību un profesionālās mākslas veidotāju, kura veikums ir iekļauts arī Latvijas kultūras kanonā.

12.augustā plkst.11 notiks preses konference Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, kurā izstāde tiks prezentēta.