Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

Naumovs Pārventas bibliotēkā

Ir daudz iemeslu, kāpēc nedēļas nogalē atpūtai izvēlēties Ventspili. Lūk, vēl viens. Šonedēļ Ventspils Pārventas bibliotēkā (Tārgales ielā 4) tika atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas profesora, rektora Alekseja Naumova personālizstāde Pasaules pilsētas. Tā notiek pilsētas svētku ietvaros kā daļa no starptautiskā projekta World cities. Live paintings, ko mākslinieks īsteno kopā ar gleznotāju Kristapu Zariņu. Gleznas skatītāju ved ceļojumā uz Parīzi, Ņujorku, Burano Venēcijā, Ventspili, Nicu un neskaitāmiem citiem māksliniekam tuviem galamērķiem. Ekspozīcijā redzamie darbi - mirkļa fiksācija dabā, dinamiskā atmosfērā, ar brīvu otas pieskārienu. Paralēli gleznošanai mākslinieks veicis arī procesa videofiksāciju. Noteicošā ir situācija - saulē vai lietū, cilvēku ielenkumā vai vientulībā dažu stundu laikā top urbānās un dabas ainavas. Izstāde Pasaules pilsētas būs apskatāma līdz 31. augustam darbdienās no pulksten 11 līdz 19, sestdienās no pulksten 11 līdz 17.

Pasaules radīšana Valmierā

Šodien, 5. augustā, pulksten 16 Valmieras muzeja Izstāžu nama Velvju zālē atklās izstādi Pasaules radīšana. Māls un porcelāns. Tā būs skatāma līdz nākamā gada Muzeju nakts norisēm. Velvju zālē interesentiem būs skatāmi dažādu keramikas materiālu - sarkanā māla un porcelāna - izstrādājumi. Liela daļa dāvināto priekšmetu ir Martas Alberingas Valmieras muzejam nodotās kolekcijas priekšmeti. Tāpat arī būs aplūkojamas 2013. gadā Valmierā veiktajos izrakumos atrastās keramikas lauskas, no kurām dažas šovasar izdevies salīmēt, atjaunojot vairākus gadsimtus senus māla traukus.

Izstādē lielākoties apskatāmi vietējie ražojumi, bet ir arī no tālākām vietām, piemēram, Indijas un Ķīnas, atceļojuši eksemplāri. Rīkotāja sola, ka priekšmetu daudzveidība būšot pamatīga: dekoratīvie šķīvji, porcelāna rozītes, rotaļlietas, trauki, ķieģeļi, higiēnas priekšmeti, elektrības izolatori, gaisa mitrinātāji, krāsns podiņi - pat ar Mārtiņa Lutera attēlu, flīzes, caurules, dakstiņi, figurālie ķieģeļi, no kuriem veidotas ribu velves pilīs, konkrētiem ēdieniem paredzēti trauki, piemēram, desiņām, marinētām siļķēm, sardīnēm, gurķiem, porcelāna servīze, kas būtu piemērota karalisku viesu galdam, tieši tējai paredzētas tasītes - gandrīz caurspīdīgas ar lielu virsmu, lai šķidrums ātri atdzistu. Šovakar festivāla ietvaros muzejs būs atvērts līdz pulksten 20, sestdien no pulksten 10 līdz 17.

Manilas balets Dzintaros

Savukārt Jūrmalas kultūras dzīves rīkotāji ir cieši pārliecināti, ka sestdien, 6. augustā, pulksten 20 tieši Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņākais baleta notikums šovasar. 17. starptautiskā baleta festivāla Baleta zvaigznes Jūrmalā zvaigžņu vidū būs arī vadošie solisti no Manilas baleta Filipīnās - solisti filipīnietis Rūdijs Dedioss un amerikāniete Katerīne Barkmane. Pāris izpildīs filipīniešu horeogrāfes Agneses Loksinas veidotu duetu Arachnida un Grande pas de deux no baleta Korsārs.

Likteņa līdumnieki

Ja darba dienu vakarus pavadāt pie televizora, lai sekotu visu laiku populārākā LTV seriāla Likteņa līdumnieki gaitām, varbūt brīvdienās, kurās sinoptiķi nepieklājīgi sola lietus šaltis, ir vērts ķerties pie pirmavota. Vladimira Kaijaka četru romānu cikls Enijas bize, Zem Marsa debesīm, Nārbuļu dēli, Mantinieki šovasar piedzīvojis jaunu izdevumu, un tā ir lieliska iespēja salīdzināt pirmavotu un ekranizējumu.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais